Συνεχίζονται οι εργασίες βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Καλυβίων

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες επί της επαρχιακής οδού, Δοκιμίου – Καλυβίων που αφορούν στην αντικατάσταση του προβληματικού δικτύου ύδρευσης από το Δοκίμι έως τα Καλύβια, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Πλατάνου, έργο που υλοποιείται από Τεχνική Εταιρεία που έχει υπογράψει την σχετική σύμβαση με τη ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Ο γενικός τίτλος του έργου είναι:«Κατασκευή αγωγών και διατάξεων ελέγχου και μετρήσεων διαρροών δικτύων ύδρευσης» σε συνολικό μήκος κατασκευής αγωγών 14.020 μέτρων, με τη συνολική δαπάνη προ ΦΠΑ να ανέρχεται σε 1.239.000,00 ευρώ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης, εντός Αγρινίου αλλά και δημοτικών διαμερισμάτων, ενώ η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014-2020”.

Τα τμήματα του έργου που αφορούν τα Καλύβια είναι τα εξής:

Το τμήμα iv: Είναι επί της επαρχιακής οδού Δοκιμίου – Καλυβίων, δυτικά της Τ.Κ. Δοκιμίου και έως τον Οικισμό “Πλάτανος” για συνολικό μήκος 3900 μ. Σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή το δίκτυο θα εκκινεί με δικλίδα DN100 (έλεγχος με βανοφρεάτιο τύπου “καμπάνα”) 400 μ. δυτικά της πλατείας του Δοκιμίου, επί της επαρχιακής οδού Δοκιμίου – Καλυβίων. Θα εκτείνεται δυτικά και θα τοποθετηθεί στο βορινό άκρο της οδού. Το πέρας του δικτύου θα λάβει χώρα μετά από διαδρομή 3900 μ. με απόληξη σε δικλίδα DN100. Στο μέσον της διαδρομής θα τοποθετηθεί ομοαξονική δικλίδα απομόνωσης DN100. Ο αγωγός θα είναι από σωλήνες / κουλούρες HDPE διατομής Ø110mm αντοχής 16atm οι οποίες θα συγκολλούνται μεταξύ τους με αυτογενή συγκόλληση με χρήση ηλεκτρομουφών. Όπου χρειάζεται θα γίνεται χρήση γωνιών ΡΕ 90ο, 45ο ή 35ο. Κατά την πορεία του αγωγού θα κατασκευαστούν σε όλες τις κάθετες διελεύσεις (συναρμογές οδών) αναμονές “T” διατομής Ø110mm (με “Τ”) εκτεταμένες αμφίπλευρα έως τα ερείσματα της οδού (ήτοι εκτός καταστρώματος), οι οποίες και θα συνδεθούν με τους υπάρχοντες αγωγούς στα σημεία που θα υποδειχτούν από την ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Το τμήμα v: Είναι τμήμα δικτύου στην Τ.Κ. Καλυβίων (Δ.Ε. Αγρινίου), νότια του χωριού και ανατολικά (Επαρχιακή Οδός), συνολικού μήκους 2580 μ. Σύμφωνα με την Τεχνική περιγραφή το δίκτυο θα εκκινεί με δικλίδα DN100 (έλεγχος με βανοφρεάτιο τύπου “καμπάνα”) 40 m δυτικά του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων και θα εκτείνεται επί της επαρχιακής οδού Καλυβίων – Πλατάνου στη νότια πλευρά αυτής. Στο ύψος του σχολείου θα εκτείνεται βόρεια για 70 μ. και νότια (επί της περιμετρικής οδού Καλυβίων) για 660 μ. Το πέρας του δικτύου θα λάβει χώρα μετά από διαδρομή 1850 m από την εκκίνηση, με απόληξη σε δικλίδα DN100. Στο μέσον της διαδρομής θα τοποθετηθεί ομοαξονική δικλίδα απομόνωσης DN100. Ο αγωγός θα είναι από σωλήνες / κουλούρες HDPE διατομής Ø110mm αντοχής 16atm οι οποίες θα συγκολλούνται μεταξύ τους με αυτογενή συγκόλληση με χρήση ηλεκτρομουφών. Όπου χρειάζεται θα γίνεται χρήση γωνιών ΡΕ 90ο, 45ο ή 35ο. Κατά την πορεία του αγωγού θα κατασκευαστούν σε όλες τις κάθετες διελεύσεις (συναρμογές οδών) αναμονές “T” διατομής Ø110mm (με “Τ”) εκτεταμένες αμφίπλευρα έως τα ερείσματα της οδού (ήτοι εκτός καταστρώματος), οι οποίες και θα συνδεθούν με τους υπάρχοντες αγωγούς στα σημεία που θα υποδειχτούν από την ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Καλύβια: Συνολικό μήκος αγωγού 6.480 μ.

Να αναφέρουμε ότι, το έργο αφορά στην αντικατάσταση ή και επέκταση, αλλά και έλεγχο ροών (με φρέατα δικλίδων και βαλβίδων ομαλοποίησης της ροής, έως και φρέατα μετρητών), τμημάτων του δικτύου διανομής, σε επιλεγμένες περιοχές του τομέα αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Τα νέα έργα, είτε ως συστήματα του εξωτερικού υδραγωγείου είτε ως συστήματα του εσωτερικού υδραγωγείου (αγωγοί μεταφοράς και διανομής, συσκευές ελέγχου) θα αποτελούν κρίσιμα λειτουργικά “συμπληρώματα” και θα συνιστούν σημαντικά ενεργά στοιχεία τού όλου (υφιστάμενου) συμπλέγματος δικτύων και εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΑ. Η εκτέλεση και η ολοκλήρωση του έργου θα ενδυναμώσει την ικανότητα της ΔΕΥΑ Αγρινίου στην εκτέλεση της αποστολής της, ειδικότερα στον τομέα της παροχέτευσης πόσιμου νερού στην περιοχή ευθύνη της.