Το παραδοσιακό "τσίκνισμα" στα Καλύβια

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

Το παραδοσιακό τσίκνισμα τιμήθηκε δεόντος σήμερα Τσικνοπέμπτη στα Καλύβια, παρά την βροχή, που ευτυχώς κράτησε για λίγη ώρα και στα μαγαζιά του χωριού μας, ψήθηκαν σουβλάκια, λουκάνικα και μπριζόλες για τους θαμώνες και τους επισκέπτες.

Επίσης, ο Σύλλογος Γυναικών Καλυβίων "Δήμητρα" σε συνεργασία με το Καφέ "Η Γωνία" πραγματοποίησε σήμερα το πατροπαράδοτο τσίκνισμα, με προσκαλεσμένα στη γιορτή όλα τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων και η ομάδα "Νέοι Καλυβίων" σας προσκαλούν το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 7:00 το απόγευμα στο καφενείο "ΕΛΛΑΣ" ( Μ. Μπελεβώνης) σε ένα αποκριάτικο παιδικό πάρτυ γεμάτο χορό και διασκέδαση!

Η Τσικνοπέμπτη κάθε χρόνο «πέφτει» την πέμπτη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και η επιλογή της ημέρας Πέμπτης έγινε επειδή οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται παραδοσιακά ημέρες νηστείας.

Ακόμη, η εβδομάδα κατά την οποία γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη είναι αυτή της Κρεατινής με την Προφωνή να προηγείται και την Τυροφάγο να ακολουθεί. Στη συνέχεια ξεκινάει η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, η οποία ουσιαστικά ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα που φέτος «πέφτει» στις 18 Μαρτίου 2024.

Η συγκεκριμένη Πέμπτη ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή αυτή την ημέρα όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.

Φωτογραφίες: Γεράσιμος Δ. Μπελεβώνης