Η "Γιορτή της Μητέρας" από το Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Εκδήλωση για τη "Γιορτή της Μητέρας" διοργανώθηκε χθες από τον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων "Η Δήμητρα" σε κεντρική καφετέρια του χωριού μας, στην οποία παρευρέθηκαν πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Η εορταστική βραδιά αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρεθούν από κοντά πολλές κυρίες του τοπικού συλλόγου, να συνομιλήσουν, να διασκεδάσουν και να τιμήσουν τις μητέρες όλου του κόσμου. Ευχές εκφράστηκαν από την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου σε όλες τις μάνες που στηρίζουν την οικογένεια και την κοινωνία μας.

Επίσης ευχαρίστησαν τους χορηγούς, κ. Σταύρο Λαϊνά και τον Αρτοποιείο του κ. Βασίλη Αναγνωστόπουλου.

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο Ναό για ευλογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.