Παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου «P.A.T.H» στο Αγρίνιο

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε σήμερα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, εκδήλωση παρουσίασης του έργου με τίτλο: «Προώθηση τουριστικής ελκυστικότητας της Δυτικής Ελλάδας μέσω διαδρομών πεζοπορίας και εισαγωγή νέας τουριστικής προσέγγισης (Ρ.Α.Τ.Η.)  το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Την αρχική εισήγηση παρουσίασης του προγράμματος έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων & Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο οποίος τόνισε ότι, στόχος μας είναι τα αποτελέσματα των έργων μας να είναι προσιτά στους πολίτες και μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις ανάγκες του μέλλοντος!

Η εκδήλωση συντονίστηκε από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Αγρινίου κ. Σπ. Φλώρο, ενώ στην εκδήλωση παρίστατο και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καρβέλης Διονύσιος Προϊστάμενος του Τμήματος Τεκμηρίωσής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπεύθυνος του Έργου παρουσίασε τις δράσεις του έργου (P.A.T.H.)», το οποίο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREGV-A Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020. 

Στόχος του έργου «Promoting Area Attractiveness through Hiking and Introducing a Different Touristic Approach (P.A.T.H.)», η τουριστική ανάδειξη και προβολή της Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ειδικά διαμορφωμένων ηλεκτρονικών διαδρομών πεζοπορίας της περιοχής.

Η δημιουργία των θεματικών διαδρομών πρόκειται να ενισχυθεί από την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολυμεσικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους. Προβλέπεται, επίσης, η ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων διαδρομών που θα επιτρέπουν την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Ειδικότερα, η δημιουργία των ηλεκτρονικών θεματικών διαδρομών θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν μονοπάτια ιδιαίτερου φυσικού κάλους και βιοποικιλότητας, χρησιμοποιώντας σημάνσεις QR code, διαδραστικούς χάρτες και εφαρμογές που επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά να περιηγηθεί στις επιλεγμένες διαδρομές (self-guiding tourism).

Η εκδήλωση απευθύνονταν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε εκπροσώπους λοιπών φορέων. Παρευρέθηκε επίσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου.

Οι συμμετέχοντες εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ενημερώθηκαν για τις στοχευμένες δράσεις του έργου που αφορούν στην κινητοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων στη διαμόρφωση των διαδρομών.

Επιπρόσθετα, οι συναφούς αντικειμένου και ενδιαφέροντος εκπρόσωποι φορέων (π.χ. περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, τουριστικές επιχειρήσεις) θα ενημερωθούν σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης της δυνατότητας δικτύωσης που θα προσφέρει το νέο αυτό τεχνολογικό εργαλείο. Εν συνεχεία ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.