Το βιβλίο «Ποδηλάτες» του Βασίλη Λαδά, παρουσίαστηκε στο Μεσολόγγι

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου, στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βασίλη Λαδά, με τίτλο: «Ποδηλάτες» από τις Εκδόσεις ΚΨΜ, παρουσία πολλών φίλων του βιβλίου.

Το πρόγραμμα και τη συζήτηση της εν λόγω εκδήλωσης συντόνισε ο Αριστογιάννης Γαρμπής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και μίλησε ο Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας», ο Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου, Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας, Ομότιμος Καθηγητής του πρώην Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδος και ο Βασίλης Χουλιαράς, συγγραφέας.

Ο Βασίλης Λαδάς γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, σπούδασε στη Νομική Σχολή  Θεσσαλονίκης, και άσκησε μαχόμενη δικηγορία στην Πάτρα επί 40 έτη. Γράφει πεζά και ποίηση και δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά για την τέχνη και την πολιτική. Έχει δημοσιεύσει 9 ποιητικές συλλογές και 9 πεζά. Το μυθιστόρημά του «Παιχνίδια Κρίκετ» το 2013 τιμήθηκε με Κρατικό βραβείο.

Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί, μεταφρασθεί και συμπεριληφθεί σε σχολικό εγχειρίδιο Δημοσίας εκπαίδευσης της 3ης τάξης του Λυκείου. Η συλλογή του «Παραβολή» (2001) ήταν στη λίστα προς βράβευση του περιοδικού «Διαβάζω». Το διήγημα «Ρίον Αντίρριον», διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το 2005. Από το Ιόνιο θέατρο, το 2006, ανέβηκε το έργο του «Ανήθικη  ποίηση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το μυθιστόρημα του «Ποδηλάτες»,  αφορά  ένα θανατηφόρο ατύχημα μιας νεαρής ποδηλάτισσας και τις δίκες που ακολούθησαν μέχρι την καταδίκη του υπαιτίου. Το μυθιστόρημα υπεισέρχεται στην ιστορία των δύο οικογενειών, θύτη και θύματος και στις μεταξύ τους συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της δικαστικής περιπέτειας, με τραγική κατάληξη. Η ιστορία εξελίσσεται στην διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, με τα μέλη της ομάδας των ποδηλατών – «ποδηλάτες» - να αποτελούν το «χορό της τραγωδίας».

Τη δε επιμέλεια του ενημερωτικού φύλλου (αφίσας) και της πρόσκλησης ανέλαβε ο Εικαστικός και Έφορος Τέχνης του Κτιρίου Χρυσόγελου, Γιάννης Ρόμπολας.

Ο Τομέας Πολιτισμού, με γνώμονα την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την επαφή των δημιουργών της συγγραφικής τέχνης με το κοινό, στηρίζει και υλοποιεί συναντήσεις βιβλιοπαρουσιάσεων με σκοπό την πνευματική και ψυχική καλλιέργεια των πολιτών και την επαφή με τη σύγχρονη, ελληνική, λογοτεχνική γραφή.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης (Μεσολόγγι)