Αγγελόκαστρο: 6η συνάντηση για «Το σεντούκι του παππού»

Παρασκευή 19  Μαΐου 2021

Το περασμένο Σάββατο, 13 Μαΐου, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για 6η φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο.

Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνώρισαν καλύτερα τον κόσμο κι αφού άνοιξαν το σεντούκι του παππού κατάφεραν με τα ποιήματά τους να συνταξιδέψουν στην Αφρική.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο υπεύθυνος του Μουσείου και βασικό μέλος του προγράμματος για όλη τη σχολική χρονιά 2022-23, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας καθόρισε το σκηνικό τοποθετώντας το έκθεμα ενός Παγκόσμιου Χάρτη στην αίθουσα διδασκαλίας. Στη συνέχεια, η συγγραφέας πραγματοποίησε με τα παιδιά πολλές ασκήσεις εκφραστικής ανάγνωσης. Ακολούθησαν διάφορες πρόβες συνεργατικής αφήγησης, τόσο από τη συγγραφέα με τα παιδιά, όσο και από τα παιδιά αναμεταξύ τους. Η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε από τρία δεκάχρονα μέλη της συντροφιάς. Τα παιδιά ταξίδεψαν στην Αφρική και γνώρισαν διάφορες φυλές, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και τις γνώσεις τους για τις αποικίες των λευκών προσθέτοντας στη βάση δεδομένων του σεντουκιού νέους ψηφιακούς θησαυρούς.

Σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή τη συνεργατική αφήγηση, φωτογράφιζαν και εμψύχωναν με τη στάση τους τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών που βρίσκονταν μπροστά στις κάμερες.

Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό πως «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

Η τελευταία συνάντηση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2022-23 θα πραγματοποιηθεί γιορτή παρουσίασης του ψηφιακού περιεχομένου, ενώ κατόπιν έντονου ενδιαφέροντος ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε (ariadnidante @ gmail . com).

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.).