Εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, στην Ιερά Μονή Βλοχού

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βλοχού που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 15 Μαΐου, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων, μοναστήρι που βρίσκεται κοντά στο Καινούργιο Αγρινίου.

Η Διεύθυνση του Σχολείου Καλυβίων, αναφέρει συγκεκριμένα: «Από τη σημερινή μας εκπαιδευτική εκδρομή στη Μονή Βλοχού: ο ιερομόναχος π. Ιερόθεος μας υποδέχτηκε, μας ξενάγησε, μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηριού  και της περιοχής του Βλοχού και της αρχαίας πόλης των Θεστιέων. Μίλησε και συμβούλευσε πολύ σοφά τους μαθητές μας για τη σημασία της μόρφωσης, του σεβασμού στο συνάνθρωπο, τη δύναμη της πίστης και της προσευχής.

Η φιλοξενία όμως ήταν μοναδική με γενναιόδωρα δώρα σε όλους στο αρχονταρίκι: αναψυκτικά, κρουασάν, κουλουράκια, καραμέλες, λουκούμια, εικονίτσες, κομποσκοίνια σε όλους και το βιβλίο των Χαιρετισμών στους εκπαιδευτικούς. Και φύγαμε με την ευλογία του για το Αρχοντικό της λίμνης για παιχνιδι, φαγητό και ξεγνοιασιά! Περάσαμε για μια φορά ακόμη πολύ όμορφα!»

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βλοχού είναι ορθόδοξο μοναστήρι, αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένη πάνω στον ομώνυμο λόφο, με υψόμετρο περίπου 700 μ. Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα.Έγινε επανίδρυσή του όμως στα μέσα του 16ου αιώνα. Από το 1834 η μονή διαλύθηκε όπως και άλλα μοναστήρια με διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα. Η περιουσία, τα ζώα και άλλα εκποιήθηκαν και καταπατήθηκαν και η μονή εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε.

Από τα Ιερά κειμήλια απέμενε ένα Ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, μια λειψανοθήκη και η σφραγίδα με την επιγραφή «Ετούτη η βούλα είναι της Παναγίας, απο το μοναστήρι του Βλοχού». Σε αυτό βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας της Ωραιοτάτης.

Η εικόνα παρουσιάζει την Παναγία ένθρονη και να βαστάζει στην αγκάλη της τον Χριστό πλαισιωμένη από τέσσερις προφήτες και δύο αγγέλους που της τοποθετούν πολύτιμο στέμμα στην κεφαλή της. Σε αυτήν την εικόνα της Παναγίας αντικρίζουμε κάτι πολύ σπάνιο, την Παναγία να χαμογελά..!!!

Σήμερα η Μονή ξαναλειτουργεί και υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο μοναχός Ιερόθεος παρέλαβε το μοναστήρι σχεδόν κατεστραμμένο. Με μόχθο, αγάπη και προσωπική εργασία, ξαναέχτισε τα κελιά που ήταν κατεστραμμένα, έφτιαξε σκεπή στην Ιερά Μονή που ήταν ετοιμόροπη σε πολλά σημεία και έβαζε νερό και γέμισε τον περιβάλλοντα χώρο με δέντρα, όπως έλατα, κερασιές, καστανιές, μηλιές κλπ.

Το μοναστήρι τώρα λειτουργεί κανονικά και είναι επισκέψιμο για τον κόσμο, καθημερινά από το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.