Στάση εργασίας στη ΔΕΥΑ Αγρινίου – Δήλωση Νίκου Γκρίζη

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Αγρινίου συμμετέχουν σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου, στην Πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου στις 15:00 μ.μ. Δείτε παρακάτω τη δήλωση του δημοτικού συμβούλου Αγρινίου, Νικόλαου Γκρίζη, όπως επίσης και την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.).

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας ζητούν την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της, με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ στο Αγρίνιο, στον πεζόδρομο της οδού Βότση στις 11.00 π.μ.

Ο Δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου, Νικόλαος Κων. Γκρίζης, σε ανακοίνωσή του δήλωσε τα εξής:

«Και ενώ όλοι οι Δήμοι περιμένουν την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους καθώς και την ενεργειακή αναβάθμισή  τους, έρχεται το πολυνομοσχέδιο σκούπα, το οποίο κάνει λόγο για μεταφορά αυξημένων αρμοδιοτήτων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε σχέση με το νερό. Ουσιαστικά καταργεί το θεσμικό πλαίσιο των ΔΕΥΑ και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού παρά τις αντίθετες αποφάσεις του ΣΤΕ, που μιλούν ξεκάθαρα για δημόσιο κοινωνικό αγαθό με τελευταία αυτή του Δεκεμβρίου του 2022, η οποία έβαλε φρένο στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Οι ΔΕΥΑ χρειάζονται ενίσχυση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και όχι κατάργηση. Το πολυνομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, το οποίο δε μπόρεσε να ελέγξει με επιτυχία η ΡΑΕ, έτσι ώστε το νερό να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε. – Δ.Ε.Υ.Α.) αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ το Νομοσχέδιο για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά

Λίγο πριν το κλείσιμο της βουλής για τις εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει το τελικό χτύπημα στις ΔΕΥΑ με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού.

Μετά την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την σύναψη σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο «Ύδρευση της νήσου Κέρκυρας» και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού (190/2022, 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ’ τμήματος του ΣτΕ), η Κυβέρνηση επανέρχεται από την πίσω πόρτα επιχειρώντας εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των νερών στην χώρα μας.

Πως αλλιώς να εκληφθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή άρον άρον και με ασφυκτικό χρόνο διαβούλευσης χωρίς να ερωτηθούν ούτε να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΠΟΕ ΔΕΥΑ που είναι η κατ εξοχή διαχειριστές του νερού στην χώρα μας.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. επειδή:

- Ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα (με εξαίρεση τα εμφιαλωμένα νερά) ΔΕΝ ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί

- Δεν υφίσταται ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά γιατί δεν υφίσταται το ανταγωνιστικό πλαίσιο με άλλα λόγια δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει για να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.

- Δίνονται αυξημένες αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. η οποία μπορεί να προτείνει αναδιοργάνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος με συγχωνεύσεις και συνενώσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος. Αυτό όμως προσκρούει σε ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. του Ν. 1069/80 και κυρίως στον αυτοδιοίκητικο χαρακτήρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και σε κεκτημένα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

- Θεσπίζει κριτήρια αξιολόγησης της διαχειριστικής ικανότητας των Παρόχων Υπηρεσιών Ύδρευσης και τα ελάχιστα επίπεδα πλήρωσης των κριτήριων για την πιστοποίηση της επάρκειάς τους.

- Επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα, και επιβαρύνει οικονομικά με τα τέλη που εισπράττει από τις Δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και τις ΔΕΥΑ, εισπράττοντας ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, ούτε καν επί των καθαρών κερδών τους. Ακόμη και με ζημίες, θα υποχρεούνται να δίνουν χρήματα για την λειτουργία της νέας ΡΑΕ .

- η νέα Ρυθμιστική Αρχή ενισχύεται θεσμικά σε βάρος τόσο του Υ. Π. ΕΝ και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Υδάτων, όσο και ιδίως σε βάρος των Δ.Ε.Υ.Α. και υπεισέρχεται σε ζητήματα που συνδέονται με κρίσιμες αρμοδιότητες των επιχειρήσεων, θεσμικά κατοχυρωμένες, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός και ο έλεγχος της τιμολογιακής τους πολιτικής. Ουσιαστικά, επιχειρείται η κατάργηση του ιδρυτικού νόμου των Δ.Ε.Υ.Α., ο ν. 1069/80.

- Αποκλείονται, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ο θεσμικός εκπρόσωπος των ΔΕΥΑ, αλλά και η ΠΟΕ – ΔΕΥΑ που εκφράζει το σύνολο των εργαζόμενων της χώρας, από την συμμετοχή τους στα όργανα διαμόρφωσης και διαβούλευσης για ζητήματα υδατικών πόρων σε αντίθεση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται  να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση τους.

Προτείνουμε να τεθεί θέμα σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των ΔΕΥΑ καθώς και στα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση για απόσυρση του νομοσχεδίου.

Καλούμε την ΕΔΕΥΑ να προτείνει το κλείσιμο των ΔΕΥΑ τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Καλούμε όλα τα Σωματεία και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, της ΕΥΔΑΠ και της  ΕΥΑΘ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα με την απαίτηση:

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των νερών μέσω της ΡΑΑΕΥ ή μέσω των ΣΔΙΤ.

Απόσυρση του Νομοσχεδίου τώρα».