Όταν ο διάσημος Κρις Τζέημς ¨γνώρισε¨ το ιστορικό Μεσολόγγι

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Η ανιδιοτελής προσπάθεια και η επιμονή που επέδειξε επί 3 χρόνια ο Μεσολογγίτης, Νίκος Αϊδονόπουλος, ένας απλός πολίτης, ώστε αρχικά να καταφέρει να "μυήσει" στα ιστορικά γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου και κατόπιν να "πείσει" τον διάσημο Αμερικανό καλλιτέχνη Κρις Τζέημς να επισκεφθεί το Μεσολόγγι, απέδωσε τελικά "καρπούς", αφού εκτός από την παρουσίαση του βιβλίου κόμικ «Τα Παιδιά της Επανάστασης», γυρίστηκε και ντοκιμαντέρ για την πρωτεύουσα του νομού μας.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Κρις Τζέημς είναι Αμερικανός ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, συγγραφέας, παραγωγός και μουσικός. Στα τέλη Νοεμβρίου, επισκέφθηκε το Μεσολόγγι, όπου με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε στο εμβληματικό Κτίριο "Χρυσόγελου" το εικονογραφημένο βιβλίο του «Τα Παιδιά της Επανάστασης» (Sons Of Chaos 1821).

Όπως μας εξιστορεί ο Νίκος Αϊδονόπουλος, ο συγγραφέας Κρις Τζέημς επισκέφτηκε στα τέλη Νοεμβρίου, το Μεσολόγγι, μετά από πρόσκληση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, με την υποστήριξη του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μαζί του ήταν ο Ελληνοαμερικανός Νικ Λάμπρου και πολυμελές τηλεοπτικό συνεργείο με σκοπό εκτός από την παρουσίαση του ιστορικού κόμικ με τίτλο «Τα παιδιά της επανάστασης» το οποίο αναφέρεται στον Μάρκο Μπότσαρη, να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην πόλη για τον νέο πρότζεκτ που ετοιμάζει. Πρόκειται για μια τηλεοπτική παραγωγή, σειράς ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζουν επισκέψεις σε πόλεις που ¨πρωταγωνίστησαν¨ στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, συνδέοντας το παρόν με το παρελθόν και νομίζω ότι ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται… σπουδαία νέα!

Σε ερώτηση μας για την γνωριμία του και τις προσπάθειες που έκανε ώστε να έρθει ο συγγραφέας στο Μεσολόγγι, ο Νίκος Αϊδονόπουλος, μας είπε:

«Όλα ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια, όταν βρήκα στο ιντερνέτ το κόμικς που είχε εκδοθεί το 2019 στις ΗΠΑ με τον τίτλο «Sons of Chaos». Στην συνέχεια ψάχνοντας στοιχεία για τον Κρις Τζέημς, είδα ότι είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις σε πολλά μέσα, έντυπα ή διαδικτυακές ιστοσελίδες, όπου έλεγε ότι, κανένας στην Αμερική δεν ήξερε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, άρα και το Μεσολόγγι και ότι θέλει να συνεχίσει το έργο μελέτης και ανάδειξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Τότε λοιπόν ήταν που ήρθα σε επαφή και επικοινωνία μαζί του και προσπάθησα, στέλνοντάς του ιστορικό υλικό των γεγονότων των πολιορκιών και της Εξόδου του Μεσολογγίου, καθώς και για τους ήρωες που θυσιάστηκαν, όπως και για άλλα σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, να τον παρακινήσω και να τον ¨πείσω¨ να έρθει εδώ, να δει και να εντρυφήσει στην τοπική μας ιστορία, προκειμένου να ενδιαφερθεί για το Μεσολόγγι, πράγμα που τελικά έγινε, τρία χρόνια μετά…»

Σε ερώτηση για το ποια ήταν τα κίνητρα που είχε, αν το έκανε για χρήματα ή δημοσιότητα και ποια η γνώμη του για την ανταπόκριση των τοπικών αρχών στο να ασπασθούν την ίδια ¨πίστη¨ που είχε ο ίδιος ώστε να έρθει ο συγγραφέας Κρις Τζέημς στην πατρίδα μας, ο Νίκος Αϊδονόπουλος απαντά;

«Το προσωπικό μου κίνητρο ήταν ότι, σε μια περίοδο που το Μεσολόγγι φθίνει, να μπορέσουμε να ¨δανειστούμε¨ λίγο από την λάμψη του Κρις Τζέημς για να διαφημιστεί η πόλη και ο τόπος μας. Και βέβαια όχι, σε προσωπικό επίπεδο δεν ζήτησα τίποτα, όσο για την δημοσιότητα δεν ¨έπαιξε¨ πουθενά το όνομά μου, κατόπιν επιθυμίας μου. Με υποστήριξαν σημαντικά και οι φίλοι, Γιώργος Αποστολάκος, Ξεναγός και ο Γιώργος Παπαγεωργίου που ασχολείται με το γκράφιτι. Οι τοπικές αρχές κατά τη γνώμη μου αρχικά δεν ήταν πολύ ¨ένθερμες¨ ίσως δεν πείσθηκαν αρκετά από τις προσπάθειες που έκανα, αλλά στη συνέχεια ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου ήταν παρά πολύ θετικός και πήρε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να υποστηρίξει να υλοποιηθεί το όλο έργο με την παρουσίαση του βιβλίου και των κινηματογραφικών γυρισμάτων».

Σε μια ακόμη ερώτησή μας, γιατί ο Κρις Τζέιμς θέλησε να μιλήσει και να συναναστραφεί κυρίως με απλούς ανθρώπους της πόλης και ποια κατά την άποψή του ήταν τα "κέρδη" αυτής της παρουσίας για το Μεσολόγγι, ο Νίκος Αϊδονόπουλος μας λέει:

«Ο Κρις μίλησε με απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, γιατί απλά ήθελε να δείξει το τωρινό Μεσολόγγι μέσα από τα μάτια αυτών των ανθρώπων.

Είναι ένας απλός, ευγενικός άνθρωπος, ταλαντούχος και με μεγάλο σεβασμό και αγάπη στην Ελλάδα. Η δική μου βοήθεια και συμβολή ήταν ότι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ, ήμουν μαζί του σε όλα τα ¨βήματά¨ του και σε ότι έκανε, λύνοντάς του απορίες και βοηθώντας τον να αποφασίσει που και σε ποια σημεία θα επέλεγε να κάνει γυρίσματα, όπως επίσης να του γνωρίσω ντόπιους ανθρώπους και να συζητήσουμε πολλά πράγματα.

Τα προσμετρώμενα ¨κέρδη¨ θα έλεγα ότι είναι όλος αυτός ο ¨θόρυβος¨ και η δημοσιότητα που έγινε για την παρουσία του εδώ, και το γεγονός ότι ο Κρις Τζέιμς και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ένα ντοκιμαντέρ το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση που έγινε ποτέ για το Μεσολόγγι και μάλιστα δωρεάν! Από ότι έμαθα ήδη υπέγραψαν συμβόλαιο με διάσημη εταιρεία παραγωγής και τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξουν ευχάριστες εξελίξεις!»

Να θυμίσουμε τέλος ότι, η εκδήλωση παρουσίασης του εικονογραφημένου βιβλίου «Τα Παιδιά της Επανάστασης» από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Κρις Τζέημς πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο Μεσολόγγι, με τον Πρόεδρο του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου, Κωνσταντίνο Πασιόπουλος να ευχαριστεί θερμά τους Κρις Τζέημς και Νικ Λάμπρου για την επίσκεψή τους στην πόλη, καθώς επίσης και τους φορείς που συνετέλεσαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης. Ο κ. Πασιόπουλος έκανε, ακόμη, ιδιαίτερη μνεία στους Γιώργο Αποστολάκο (Ξεναγό – μεταφραστή) και Νίκο Αϊδονόπουλο, για την πολύ σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν ο καθένας τους. Ακολούθως ο κ. Πασιόπουλος παρέδωσε στον Κρις Τζέημς ένα ιστορικό βιβλίο με θέμα την Πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου μεταφρασμένο στα αγγλικά και ένα αντίγραφο της σημαίας των Μεσολογγιτών αγωνιστών με τον κυανό σταυρό σε λευκό φόντο, ως ανάμνηση της παρουσίας του στην Μεσολόγγι.

Ο Κρις Τζέημς (Chris Jaymes) έγραψε γι΄αυτή την ιδιαίτερη τιμή που έγινε προς το πρόσωπό του:

«Πρέπει να πω, ποτέ δεν πίστευα ότι κάποιος θα μου έδινε μια σημαία, και αν μου έλεγαν ότι κάποιος μια μέρα θα μου έδινε τη σημαία της χώρας του θα γελούσα και δεν θα σκεφτόμουν τίποτα γι' αυτό....

Ωστόσο, τη στιγμή όπου πραγματικά συνέβη, δεν θα μπορούσα ποτέ να προβλέψω ότι θα είχε εμφανιστεί μια τέτοια σπλαχνική συναισθηματική αντίδραση, και το νόημα θα είχε τέτοιο αντίκτυπο. Ήταν πολύ σουρεαλιστικό, και δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά. Αυτή η νύχτα και αυτή η χειρονομία είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ...».

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης, Νίκος Αϊδονόπουλος