Το νέο βιβλίο του Ευθ. Πριόβολου: «Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Αγγελόκαστρο»

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Κυκλοφορεί και επίσημα από σήμερα, το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας, εκπαιδευτικού και συγγραφέα, Ευθύμιου Πριόβολου, υπό τον τίτλο:«Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας - η πίστη, ο τόπος, η ιστορία» από τις εκδόσεις ¨Παράγραφος¨ το οποίο θα παρουσιαστεί στο κοινό το Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, στο Δημαρχείο του Αγγελοκάστρου.

Ο Ευθύμιος Πριόβολος αναφέρει συγκεκριμένα:

Στην Αιτωλία, ανάμεσα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, ζει, αιώνες τώρα, η μικρή πατρίδα μου, το Αγγελόκαστρο. Κρατάει από παλιά και καλή γενιά. Το λένε οι προϊστορικοί και οι αρχαίοι τάφοι, το βυζαντινό κάστρο, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Παντοκράτορα, το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία, ζώσες, ιερές και σεβάσμιες μαρτυρίες της προγονικής παρακαταθήκης, το λένε οι λίμνες, τα ποτάμια κι ο αέρας του. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι γραμμένα στα ως τώρα βιβλία μας για τη γενέθλια γη.

Σε τούτο, το νέο βιβλίο, με τον τίτλο «Το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία στο Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας - η πίστη, ο τόπος, η ιστορία», που εκδόθηκε σήμερα, παραθέτουμε στις 152 σελίδες του ό,τι κατά καιρούς έχουμε γράψει και όσα περισσότερα μάθαμε ως τώρα γι' αυτό το παμπάλαιο ξωκλήσι. Ένα καταδεκτικό, ήσυχο εκκλησάκι που στέκει, από πείσμα στους καιρούς, στην ερημιά και στη σιωπή, κοντά στην αιτωλική όχθη του Αχελώου. Στους τέσσερις τοίχους του λειτουργήθηκε και λειτουργείται η πίστη, στην αυλή και στον τόπο του συντελέστηκε το 1770 ο αιματηρός επίλογος της εξέγερσης της Δυτικής Στερεάς την εποχή των Ορλοφικών. 

Σκοπός του πονήματος είναι η γνώση, η αντίληψη και η αίσθηση του ποιοι είμαστε και πού πατάμε, ποια είναι τα σημάδια μας στο χρόνο, ώστε μέσα στον αχό και την ταραχή της ζωής να μην παρακυλήσουμε σε εκείνη τη λησμονιά που θα μας κάνει πιο φτωχούς».

Ο Ευθύμιος Πριόβολος, πολυγραφότατος και άοκνος αναζητητής των ιστορικών και λαογραφικών πτυχών της ιστορίας του τόπου μας, κατάγεται από το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας. Σπούδασε Θεολογία και Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε επί διετία μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Λίαν προσφάτως συνταξιοδοτήθηκε, αφού υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στην Β/θμια Εκπαίδευση. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών σωματείων και αρθρογραφεί στον τοπικό και επαρχιακό τύπο.