Στην Κοινότητα Καλυβίων οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για τον Αγωγό ¨EastMed¨

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου ¨EastMed¨, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας, οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω Αγωγού, να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης που λειτουργεί στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων, του Δήμου Αγρινίου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το γραφείο στα Καλύβια θα εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες των Δήμων Ναυπακτίας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Αγρινίου και Αμφιλοχίας, κατά τις ημερομηνίες από 14/06/2022 έως και 24/06/2022, με ωράριο λειτουργίας 09:00 π.μ με 3:00 μ.μ., πλην της Τρίτης 14/06/2022 που το ωράριο λειτουργίας θα είναι 11:00 π.μ/ με 3:00 μ.μ. για να λάβουν γνώση των αρχικών Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και Πινάκων της ζώνης διέλευσης του Αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους, καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία (τοπογραφικά διαγράμματα, κλπ).

Να σημειώσουμε ότι, ο Αγωγός θα διέλθει και από τις περιοχές Αγγελοκάστρου, Καλυβίων και οικισμού Πλατάνου. 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ανέφερε τα εξής: «Η Κοινότητα μας επελέγη να είναι το γραφείο κτηματογράφησης για την οριστική μελέτη του Αγωγού φυσικού αερίου EASTMED .Ευχαριστούμε αυτούς που είναι δίπλα μας στην προσπάθεια μας για να ξαναδώσουμε στον τόπο μας αυτό που του αξίζει».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

Έργο: «Αγωγός Eastmed - Οριστική μελέτη για το χερσαίο τμήμα του αγωγού»

Κτηματολογική Μελέτη

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Εταιρεία Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας — Ιταλίας / Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε. (IGI Poseidon S.A.) θα υλοποιήσει το έργο Αγωγός EastMed C'EastMed Pipeline Project "). Στην εταιρεία συμμετέχουν ισομερώς η Ελληνική εταιρεία ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε. και η Ιταλική EDISON.

Το Χερσαίο Τμήμα του έργου στην Ελλάδα αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed και των συνοδευτικών αυτού εγκαταστάσεων, ο οποίος εκτείνεται, υπογείως, σε μήκος περίπου 555 χιλιομέτρων (συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αγωγού προς Μεγαλόπολη προκειμένου να συνδεθεί στο εθνικό δίκτυο), με αφετηρία την περιοχή του οικισμού Αγ. Φωκάς της Π.Ε. Λακωνίας, διασχίζει την Πελοπόννησο με κατεύθυνση βορειοδυτική, καταλήγει στον Πατραϊκό κόλπο δυτικά της πόλης της Πάτρας, διασχίζει με υποθαλάσσιο τμήμα τον Πατραϊκό κόλπο και συνεχίζει με χερσαίο υπόγειο τμήμα από το σημείο προσαιγιάλωσης ανατολικά της ιεράς πόλης του Μεσολογγίου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έως το Φλωροβούνι, στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, στο Δ. Ηγουμενίτσας.

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 177 του Νόμου 4001/ΦΕΚ 179/22.08.2011) απαιτείται η διαδικασία της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του. Η εταιρεία Υ.Α.Φ.Α. Ποσειδών Α.Ε. έχει αναθέσει την εκπόνηση της μελέτης αυτής στη Σύμπραξη των εταιρειών C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. και SAIPEM S.p.A.

Στο πλαίσιο εκπόνησης της παραπάνω μελέτης η Εταιρεία C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., μέλος της ανωτέρω Σύμπραξης, έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων/πινάκων, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, για το χερσαίο τμήμα του Έργου που εκτείνεται από το Διοικητικό όριο της Π.Ε. Λακωνίας ως το Φλωροβούνι στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (μήκους περίπου 555 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου του αγωγού προς Μεγαλόπολη). Η εν λόγω μελέτη εκπονείται από την εταιρεία "ΛΙΝΑΡΔΟΣ Μ.ΙΚΕ", η οποία είναι εγκεκριμένος υπεργολάβος της C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του Αγωγού Φυσικού Αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες:

• των Δήμων ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ, ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ και ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον, διότι οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη διέλευση του παραπάνω Αγωγού, να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης:

- Καλύβια, ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ, Κεντρική πλατεία Καλυβίων Δήμου Αγρίνιου ΑΠΏΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.

Όλα τα γραφεία κτηματογράφησης που λειτουργούν αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές, θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους ιδιοκτήτες για το σύνολο του χερσαίου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα, συνεπώς ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να προσέλθει σε όποιο από τα γραφεία κτηματογράφησης τον εξυπηρετεί καλύτερα.

Τα διορθωμένα Κτηματολογικά Στοιχεία (Κτηματολογικά Διαγράμματα και Πίνακες) θα αναρτηθούν στα ίδια γραφεία κτηματογράφησης σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εκ νέου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να ελέγξουν την ορθότητα τους και να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις ή συμπληρωματικά στοιχεία.

Για τη μελετητική Εταιρεία C&M ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., Πρατίνου 99, 116 34 Αθήνα, τηλ. 2107220014, και την εταιρεία ΛΙΝΑΡΔΟΣ Μ.ΙΚΕ Φαύνου 55, 111 46 Γαλάτσι τηλ. 2102220455, υπεύθυνος Μηχανικός είναι ο κ. Νικόλαος Λινάρδος.

Αθήνα 30 / 05 /2022