Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2025
Το λεύκωμα με τίτλο: «Τόπου γεύσεις» παρουσιάστηκε σήμερα στην Παλαιά Αγορά, στο Αγρίνιο, συνοδευόμενη από δράσεις γευσιγνωσίας και προβολή τοπικών προϊόντων της περιοχής. Ο Δήμος Αγρινίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τριχωνίδα ΑΕ, ετοίμασαν μια καλαίσθητη έκδοση που συμβάλλει στην προβολή τοπικών προϊόντων της περιοχής.
Η εκδήλωση ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, με τον συντονισμό να κάνει ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου και Διευθύνων Σύμβουλος της «Τριχωνίδας Α.Ε.» κ. Βασίλης Φωτάκης, ενώ την παρουσίαση της έκδοσης «Τόπου Γεύσεις» έκανε ο Γενικός Διευθυντής της «Τριχωνίδα Α.Ε.» κ. Χάρης Καφρίτσας.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρίνιου, κ. Γεώργιος Παπαναστασίου ανέφερε τα εξής:
«Η περιοχή μας, ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, είναι σε θέση να παράγει απλόχερα μεγάλη ποικιλία από πρώτες ύλες που δημιουργούν μια ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση γεύσεων, προερχόμενη από τα βάθη του χρόνου.
Η τοπική παραδοσιακή κουζίνα είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ορεινών και παραλίμνιων συνηθειών και εθίμων, εντός της οποίας εγκιβωτίζονται η ποικιλομορφία των τοπίων, οι παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας, ο τρόπος ζωής, η πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και η ιστορική εξέλιξη της περιοχής.
Λαμβάνοντας δεδομένα τα ως άνω προχωρήσαμε στην παρούσα έκδοση γαστρονομικού οδηγού με τίτλο «Τόπου Γεύσεις» στοχεύοντας σε μια ολιστική προσέγγιση, καταγραφή και παρουσίαση του γαστρονομικού πολιτισμού της περιοχής του Δήμου Αγρινίου. με ειδικές αναφορές στα τοπικά προϊόντα, στις παραδόσεις, στα έθιμα, καθώς και στις παραδοσιακές συνταγές.
Αδιάλειπτο μέλημά μας είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και η υλοποίηση δράσεων που αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του Δήμου Αγρινίου. Το παρόν εγχείρημα ενσωματώνει την τοπική γαστρονομία και αγροδιατροφή στη συνολική εμπειρία που παρέχει ο τόπος μας στους επισκέπτες».



Στη συνέχεια στην εισήγησή του ο κ. Χάρης Καφρίτσας ανέφερε ότι, η έκδοση αποτελείται από τέσσερα μέρη - ενότητες:
Μέρος 1 - Εισαγωγή
Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει μια σύντομη εισαγωγή που περιγράφει και αναδεικνυει την αγροδιατροφική φυσιογνωμία της περιοχής του Δήμου Αγρίνιου, καθώς και τους στόχους της έκδοσης.
Μέρος 2 - Τοπικά Προϊόντα
Στην ενότητα αυτή γίνεται περιγραφή των τοπικών προϊόντων του Δήμου Αγρίνιου, καθώς και της διατροφικής τους αξίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε χαρακτηριστικές τοπικές ποικιλίες προϊόντων.
Μέρος 3 - Γιορτές Γεύσεων
Στην ενότητα αυτή καταγράφονται και παρουσιάζονται γιορτές γεύσεων και προϊόντων που έχουν καθιερωθεί και πραγματοποιούνται στις περιοχές του Δήμου Αγρινίου.
Μέρος 4 - Παραδοσιακές Συνταγές
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται και καταγράφονται ενδεικτικές παραδοσιακές συνταγές της περιοχής που έχουν ως βάση τα τοπικά προϊόντα.



Ο κ. Καφρίτσας ανέφερε ακόμη τα γενικά χαρακτηριστικά της περιοχή μας:
«Ο διευρυμένος Δήμος Αγρινίου, παρουσιάζει μια έντονη ποικιλομορφία που συνδυάζει λιμναία οικοσυστήματα, ορεινούς όγκους, καθώς και εύφορες πεδινές εκτάσεις. Η ανωτέρω ποικιλομορφία απεικονίζεται και στην οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής.
Δυναμικό οικονομικό πυλώνα του Δήμου Αγρίνιου αποτελεί το αστικό κέντρο της πόλης του Αγρίνιου, με έντονη οικονομική δραστηριότητα που στηρίζεται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Στο άλλο σκέλος, η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγρίνιου παραμένει κυρίως αγροκτηνοτροφική.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, αξιοποιώντας τις αξιόλογες αρδευόμενες πεδινές εκτάσεις.
Με επικεφαλής την «ελιά», μια σειρά ονομαστών τοπικών προϊόντων καλλιεργούνται και παράγονται, όπως το λάδι, ο οίνος, τα δημητριακά, το βαμβάκι κ.ά.
Η μεταποίηση αναπτύσσεται και αυτή στηριζόμενη στην επεξεργασία των τοπικών αγροτικών πρώτων υλών, αναζητώντας διέξοδο και εξωστρέφεια μέσω της καινοτομίας και της προβολής του τελικού προϊόντος.
Ως εκ τούτου, ο Δήμος Αγρίνιου προχώρησε στην παρούσα έκδοση με τον τίτλο «Τόπου Γεύσεις», η οποία στοχεύει στην περαιτέρω αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής, που συνδέεται με τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομία. Απώτερο σκοπό του εγχειρήματος αποτελεί η συγκρότηση και ανάδειξη μιας αναγνωρίσιμης γαστρονομικής ταυτότητας.
Η παρούσα έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το τοπικό πρόγραμμα CLLD Leader της Τριχωνίδα ΑΕ, (Μέτρο 19) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020)».


Στο λεύκωμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στην Γιορτή πορτοκαλιού, όπου αναφέρονται τα εξής:
«Η Γιορτή Πορτοκαλιού πραγματοποιείται στα Καλύβια του Δήμου Αγρίνιου, περιοχή στην οποία ευδοκιμούν οι καλλιέργειες πορτοκαλιού. Ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2018, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καλυβιών, σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου και είχε την επωνυμία «Πορτοκαλύβια». Από το 2021 η γιορτή συνδιοργανώνεται με το Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων και τον Δήμο Αγρινίου, ως Φεστιβάλ Πορτοκαλιού. Στη γιορτή λαμβάνουν χώρο θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα δρώμενα, όπως ομιλίες και διαλέξεις για την αξία των εσπεριδοειδών, εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής, καθώς και επισκέψεις στους πορτοκαλεώνες της περιοχής.
Σε όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, προσφέρονται στους επισκέπτες από τον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα με γεύση πορτοκαλιού καθώς και φρέσκοι χυμοί.
Αντίστοιχη γιορτή πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στην Παντάνασσα της Δ.Ε. Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου με τον τίτλο «Γιορτή Εσπεριδοειδών». Η γιορτή αυτή διοργανώνονταν από τον πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, μορφωτικό σύλλογο Παντάνασσας, σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου. Περιλάμβανε ομιλίες για τα εσπεριδοειδή, εικαστικά και θεατρικά δρώμενα μαθητών, ενώ προσφέρονταν τοπικά γλυκίσματα και ποτά στους παρευρισκόμενους».
Το λεύκωμα «Τόπου Γεύσεις», είναι μία ολοκληρωμένη θεματική έκδοση που προβάλλει και τεκμηριώνει την αγροδιατροφική φυσιογνωμία της περιοχής του Δήμου Αγρινίου καθώς και την τοπική γαστρονομία.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης με τη μορφή βίντεο τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του τοπικού προγράμματος, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκαν δράσεις γευσιγνωσίας και επίδειξης τοπικών συνταγών!




