Προσφορά αγάπης στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Της Χρύσας Σπαή

Βρεθήκαμε την Τετάρτη 2/5/2018 απόγευμα στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καλύβια Αγρινίου, όπου με πρωτοβουλία της κας Ευτυχίας Πατσιαλού και πολλών άλλων εθελοντών προσφέρθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών ένδυσης για χρήση από τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα.

Εκεί η Χρύσα Σπαή είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την κα Ευτυχία Πατσιαλού για την πρωτοβουλία της αυτή αλλά και με την κα Νεκταρία Φελέκη (Κοινωνική Λειτουργό - υπεύθυνη του σπιτιού) για τις δραστηριότητες του οργανισμού. Επίσης ξεναγηθήκαμε στις όμορφες εγκαταστάσεις του σπιτιού και δεχθήκαμε την εγκάρδια φιλοξενία του προσωπικού.

Τι ακριβώς είναι το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού»;

Η κα Νεκταρία Φελέκη είναι Κοινωνική Λειτουργός στο Σπίτι και μας δήλωσε:

Το Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας είναι ένα σπίτι όπου συνεργαζόμαστε με οικογένειες που αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, οικογένειες δυσλειτουργικές. Όπως οικογένειες με προβλήματα υγείας των γονιών, οικονομικά προβλήματα, εξαρτήσεις, μονογονεϊκές οικογένειες, κοινωνικά αποκλεισμένες. Εμείς καλύπτουμε τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών (Δευτέρα μέχρι Παρασκευή) και ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με τους γονείς ώστε να τους βοηθήσουμε να λειτουργήσουν καλύτερα.

Το Σπίτι ιδρύθηκε στο Αγρίνιο τον Οκτώβριο του 2012 και φιλοξενεί παιδιά σε ηλικίες από 4 έως 15 ετών. Υποστηρίζονται και ηλικίες μετά τα 15 αλλά δεν έρχονται εδώ καθημερινά. Το σπίτι είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τα παιδιά τα παίρνουμε με το λεωφορείο μας μετά το σχολείο τους γύρω στις 02:00 μ.μ. και τα κρατάμε μέχρι τις 08:30 μ.μ. όπου ξεκινάμε να τα επιστρέφουμε στις οικογένειές τους καθότι ζουν με αυτές. Τις ώρες που βρίσκονται εδώ κάνουν ότι θα έκαναν και στο σπίτι τους. Δηλαδή τρώνε το μεσημεριανό, διαβάζουν με τις δασκάλες του σπιτιού, κάνουν το μπάνιο τους, παίζουν. Φροντίζουμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες τους σε ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη. Καλύπτουμε δραστηριότητες των παιδιών και το βράδυ τα επιστρέφουμε στην οικογένεια τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και πολλές φορές χρειάζονται βοήθεια και κατευθύνσεις. Εμείς εδώ στο σπίτι έχουμε πολλές ανάγκες. Όπως από ρούχα, που μας βοήθησε τώρα η κα Ευτυχία Πατσιαλού. Έχουμε ανάγκες από τρόφιμα, έχουμε ανάγκες από είδη καθαριότητας, από είδη υγιεινής. Από παπούτσια και εσώρουχα (σε αυτή την περίπτωση μόνο καινούργια για λόγους υγείας) από από άλλα πράγματα που χρειάζεται ένα σπίτι, όπως κουρτίνες, τραπέζια, καρέκλες, χαλιά. Δηλαδή πράγματα που ο καθένας μας έχει και δεν τα χρειάζεται πια αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση πράγμα που είναι και το σημαντικότερο όλων.

Το σπίτι βρίσκεται στα Καλύβια Αγρινίου και το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί μας είναι το 26410-95373 και η ηλεκτρονική μας διεύθυνση είναι This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Βοήθεια από αρχές και φορείς της πόλης μας έχετε;

Η βοήθεια στο σπίτι μας υπάρχει. Υπάρχει από ιδιώτες, από ανθρώπους που μπορούμε να συναντήσουμε στο δρόμο και να θελήσουν να προσφέρουν κάτι, από τον Δήμο Αγρινίου, από την Μητρόπολη, από την ΠΑΕ Παναιτωλικός, από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Νοσοκομείο καθώς και από μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή που μας βοηθάνε.

Πόσοι εργάζονται στο σπίτι;

Έχουμε αυτή την στιγμή δέκα εθελοντές στο σπίτι μας. Είναι άνθρωποι που προσφέρουν πολλά πράγματα στα παιδιά μας, προσφέρουν από τον χρόνο τους και την προσωπική τους ζωή, μας βοηθάνε στην μελέτη, στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στα bazzar και τις εκδηλώσεις που κάνουμε κλπ. Είμαστε και έξι εργαζόμενοι όπως εγώ που είμαι Κοινωνική Λειτουργός, η κα Τζωρτζίνα Χαραλαμποπούλου - Ψυχολόγος, η κα Μαρία Πρεβεζάνου - Εκπαιδευτικός, η κα Δέσποινα Κακόγιαννου - Νηπιαγωγός, η κα Σοφία Σακαβέλλα – Παιδοκόμος, Βρεφονηπιοκόμος και ο κος Θωμάς Δρακόπουλος – Οδηγός.

Ένα παιδί ζει εδώ και φεύγει. Όταν συναντηθείτε μετά από καιρό τι συναισθήματα σας γεννιούνται;

Είναι τα παιδιά μας, τα αγαπάμε, μας αγαπάνε, τα στηρίζουμε ακόμη βέβαια, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε καταφέρει κάτι... Ότι έχουμε κάνει κάτι και εμείς.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας

Το μήνυμα προς τους αναγνώστες σας είναι τα λόγια του μικρού μας Ανδρέα. «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» ποτέ κανείς δεν τα κατάφερε μόνος του. Όταν οι άνθρωποι ενώνονται κάνουν θαύματα. Το χαμόγελο του παιδιού αν ένας άνθρωπος έρθει εδώ (το σπίτι είναι πάντα ανοικτό) και ενημερωθεί για όλα όσα κάνουμε, πιστέψτε με ότι θα συμφωνήσει ότι το «Χαμόγελο του παιδιού» είναι ένα θαύμα.

Η κα Ευτυχία Πατσιαλού έμπορος παιδικών ρούχων, που προσέφερε τα ρούχα στο σπίτι δήλωσε: «Η ιδέα μου γεννήθηκε όταν διαπίστωσα ότι είχα πολλά ρούχα στο σπίτι μου που δεν τα χρειαζόμουν πλέων και σε συνεννόηση με το "Χαμόγελο του παιδιού" ξεκίνησα την δράση αυτή. Ή προσπάθεια ξεκίνησε πριν το Πάσχα αλλά η μεγάλη συλλογή ξεκίνησε μετά το Πάσχα. Πρέπει να μαζέψαμε γύρω στα 1000 κομμάτια από είδη ένδυσης.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να κάνετε αυτή την κίνηση;

Αγαπώ πάρα πολύ τα παιδιά. Έχω μεγαλώσει μόνη μου τρία και ξέρω τις ελλείψεις και τις ανάγκες τους. Ήμουν πάντα τυχερή καθότι δεν μου έλειψαν τα ρούχα λόγω του ότι είχα εμπορικό κατάστημα με παιδικά ρούχα. Και επειδή αποφάσισα να το κλείσω, ήθελα για όσο καιρό υπήρχε να βοηθήσω κάποια παιδάκια διαθέτοντας από τα ρούχα που υπήρχαν στο σπίτι μου και δεν τα χρειαζόμουν αλλά και από άλλα που μάζεψα από τον κόσμο. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που μπόρεσα να προσφέρω αυτά και από τον κόσμο ο οποίος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό. Και τον ευχαριστώ για αυτό.

Πως αισθάνεσαι που ένα από τα ρούχα που φόρεσαν τα παιδιά σου θα φοράει τώρα ένα άλλο παιδί και θα αισθάνεται το ίδιο μια αγάπη για αυτόν που το πρόσφερε;

Αισθάνομαι πολύ όμορφα γιατί εκτός από αυτά τα ρούχα έχω δώσει και σε άλλα παιδάκια, καθότι είχα αρκετά. Και επειδή μου είπαν εδώ τις ηλικίες που θέλουν και τι παιδιά είναι ακριβώς, αγόρια κορίτσια. Ότι δεν χρειαζόταν εδώ τα έδωσα σε άλλα παιδάκια. Συγκεκριμένα σε ένα γνωστό μου κοριτσάκι τα έδωσα χθες και χάρηκε πάρα πολύ. Το ίδιο πιστεύω ότι θα αισθανθούν και τα άλλα παιδάκια, που θα τα πάρουν.

Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας

Συνιστώ σε όλους τους γονείς να μην πετάνε τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση και να τα μαζεύουν και να τα προσφέρουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Είναι κρίμα να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Όσον αφορά τα ενδύματα που μαζεύτηκαν η κα Ευτυχία Πατσιαλού μας εξηγεί:

Όλα αυτά τα πρόσφερε κόσμος από την Αθήνα σε ένα επαγγελματικό ταξίδι που έκανα πριν λίγες μέρες. Θέλω να ευχαριστήσω τη σελίδα http://parakampylianews.blogspot.gr/ και τον διαχειριστή της κο Πέτρο Σπυρέλη, μαζί με τον κο Χρήστο Χριστοδούλου που έκαναν όλο το τρέξιμο για να μαζευτούν τα ρούχα της Αθήνας.

Τα ονόματα αυτών που προσέφεραν ρούχα.

- Βελέντζα Γεωργία

- Αργυρώ Νικολοπούλου

- Έφη Σαμαρτζοπάνου ( Αριάδνη Δάντε)

- Θεώνη Ντάμπου

- Αρχοντούλα Τασούλη που μάζεψε ποσότητα ρούχων από τις κυρίες: Λαμπρινή Γιαννοκώστα και Σταυρούλα Μερεντίτη (η οποία έστειλε τις σημερινές 6 σακούλες)

Σημαντική βοήθεια σε αυτή μου την προσπάθεια είχα από την φίλη μου κα Περσεφόνη Φεύγα, η οποία είναι στην Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου. Την ευχαριστώ πολύ καθότι ήρθε από το Ζευγαράκι Μακρυνείας που διαμένει, να με βοηθήσει στην μεταφορά των ρούχων.

Γράφτηκε από την  Χρύσα Σπαή (agriniobestof.gr)