Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου: Διαφωνεί στο νομοσχέδιο "Δράσεις δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για ενίσχυση ΕΣΥ"

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Με αφορμή την κατάθεση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου υγείας με τίτλο «Δράσεις Δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για ενίσχυση ΕΣΥ» ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου καταθέτει σθεναρά την έντονη αντίθεση του και την διαφωνία του, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Πάγια θέση μας ήταν, είναι και θα είναι η στήριξη του ΕΣΥ με χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, προσλήψεις προσωπικού, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια του συνόλου των επιστημόνων υγείας.

Το διαίρει και βασίλευε είναι μια διαχρονική τακτική της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, με την πρόταση του Υπουργείου υγείας  για άσκηση ιδιωτικού έργου ιατρών του ΕΣΥ, ουσιαστικά δημιουργεί ιατρούς δυο ταχυτήτων και προκαλεί τον αθέμητο ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτών και ιατρών του δημοσίου τομέα.

Όσο αφορά το άρθρο 15 με το οποίο δεν επιτρέπεται η συνταγογράφηση από ιδιώτες ιατρούς στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μας βρίσκει απέναντι, διότι με τον τρόπο αυτό ταλαιπωρείται σε μέγιστο βαθμό ο πολίτης, καθώς αφού επισκεφθεί τον ιδιώτη ιατρό για την λύση του προβλήματος του, θα πρέπει ακολούθως να ψάξει να συνταγογραφήσει τα φάρμακα τα οποία του έχουν προταθεί σε ιατρό δημόσιας δομής.

Η συνταγογράφηση πρέπει να είναι ελεύθερη από όλους τους ιατρούς και για όλους τους πολίτες.

Σχετικά με την δημιουργία των απογευματινών χειρουργείων η πεποίθηση μας είναι ότι το μέτρο αυτό δεν θα μακροημερεύσει και είναι αντίθετο με την αντίληψη μας ότι το αγαθό την δημόσιας υγείας θα πρέπει να δίνεται δωρεάν. Επίσης για άλλη μια φορά δημιουργεί ιατρούς δυο ταχυτήτων και ενισχύει τον αθέμητο ανταγωνισμό μεταξύ ιδιωτών και ιατρών του δημοσίου.

Τέλος εκφράζουμε έντονα την διαφωνία μας με το άρθρο 34 το οποίο υποβαθμίζει ουσιαστικά τον ρολό των Ιατρικών Συλλόγων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                        

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ