Εκδρομή στην Ι.Μ. Τατάρνας διοργανώνει η Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μόνη Τατάρνας Ευρυτανίας, διοργανώνει την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 η Χορωδία "Άγιος Νικόλαος" του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου και καλούνται όσες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να δηλώσουν συμμετοχή στα μέλη του Δ.Σ.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 11 το πρωί από τη μικρή πλατεία στα Καλύβια, ακολούθως θα κατευθυνθούν προς την Ιερά Μόνη Τατάρνας και αμέσως μετά θα επισκεφθούν την γραφική πόλη της Αμφιλοχίας.

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία, βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή, που εισχωρεί μέσα στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.

Η ομορφιά του τοπίου, που αλλού είναι άγριο και επιβλητικό, γεμάτο έλατα και χαράδρες, αλλού είναι ήμερο, προσιτό και αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τον προσκυνητή.

Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση του μοναστηριού στις αρχές του 12ου αιώνα, συγκεκριμένα στο 1111. Η μονή καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1821. Μέχρι τότε όμως υπέστη πολλές λεηλασίες, πυρπολήσεις και αρπαγές ζώων, τόσο από τους Τούρκους, όσο και από ποικίλες ληστρικές συμμορίες που λυμαίνονταν την περιοχή. Η σημαντικότερη από τις καταστροφές αυτές θα πρέπει να ήταν εκείνη του 1821, οπότε οι καλόγεροι μαζί με τον ηγούμενο Κυπριανό βοήθησαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων, που έγινε κοντά στην γέφυρα της Τατάρνας.

Το μοναστήρι ξανακτίσθηκε το 1844 όμοιο με το παλαιό, αλλά σε θέση που απείχε 500 μ. νότια. Μετά τις κατολισθήσεις του 1963, το καινούργιο μοναστήρι άρχισε να χτίζεται το 1970.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς