Το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου υποψήφιο για Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2024

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις για τα μουσεία της Ευρώπης διεκδικεί το Μουσείο Άλατος στο Μεσολόγγι, αφού ήδη η υποψηφιότητά του πέρασε στην τελική φάση.

Ο τίτλος «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2024» European Museum of the Year Award (EMYA) απονέμεται από το Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum of the Year Award (ΕΜΥΑ) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου Άλατος αναφέρουν σχετικά:

«Με ανείπωτη  χαρά αναγγέλλουμε την επιλογή του Μουσείου Άλατος ως υποψηφίου Μουσείου της Ευρώπης για το 2024. Μια ανέλπιστη διάκριση του European Museum Year Award που μας επέλεξε μεταξύ εκατοντάδων ευρωπαϊκών μουσείων.

Ήδη για τον σκοπό αυτό λάβαμε την πρόσκληση και ετοιμαζόμαστε να παραστούμε  την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2024 στο Πορτιμάο (Portimao) της Πορτογαλίας όπου θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ετήσιο συνέδριο του European Museum Forum και  θα  ανακοινωθούν οι διακρίσεις.

Για το Μουσείο μας, αυτή και μόνο  η  επιλογή του αποτελεί τον  καλύτερο έπαινο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε».

Το Ετήσιο Συνέδριο και η Τελετή Βραβείων EMYA2024 διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων και φιλοξενείται από τον Δήμο Portimao και το Μουσείο Portimao, θα συγκεντρώσει μέλη της κοινότητας EMYA, συμπεριλαμβανομένων πρώην υποψηφίων, συνεργατών και φίλων, επιπλέον των υποψηφίων μουσείων EMYA2024.

Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς

Το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς και η σειρά των σχετικών βραβείων απονέμονται κάθε χρόνο στο ετήσιο συνέδριο και την τελετή απονομής. Η αυστηρή διαδικασία κρίσης που περιλαμβάνει επισκέψεις σε έως και 60 μουσεία κορυφώνεται σε ένα ετήσιο συνέδριο με τη συμμετοχή 250 - 300 κορυφαίων επαγγελματιών μουσείων, στο οποίο οι υποψήφιοι παρουσιάζουν τα μουσεία τους, ανακοινώνονται οι νικητές και οι υποκείμενες αξίες και καινοτόμες ιδέες στην ευρωπαϊκή μουσειακό πεδίο συζητούνται, ανανεώνονται και ερμηνεύονται εκ νέου.

Με τις συσσωρευμένες πάνω από 40 χρόνια παραδόσεων και γνώσεων της EMYA σχετικά με τις ανάγκες της κοινωνίας και της κοινότητας, οι οποίες οδηγούν, δημιουργούν, αναπτύσσουν και συντηρούν τα μουσεία ως ζωτικούς πολιτικούς χώρους για την εξερεύνηση της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, το συνέδριο χρησιμεύει ως συνεχές σημείο αναφοράς για την καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές για τον τομέα.

Το Ετήσιο Συνέδριο και η Τελετή Απονομής Βραβείων EMYA2024 θα πραγματοποιηθούν στο Portimao της Πορτογαλίας από 1 έως 4 Μαΐου 2024.