Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας "ταξιδεύει"… στο Αγρίνιο

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Το μοναδικό για τη χώρα μας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους "ταξιδεύει"… και φέτος στο Αγρίνιο και  στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΝΕΣΙΣ» 11 έως 13 Δεκεμβρίου 2023, με δωρεάν προβολές ταινιών για μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων!

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού  και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ συνεργάζεται και με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.

Συγκεκριμένα στο Αγρίνιο θα προβληθούν:

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

θα προβληθεί μία συλλογή ταινιών μικρού μήκους animation, χωρίς διαλόγους, για μικρότερα παιδιά Δημοτικού Σχολείου (A΄- B΄ - Γ΄ Τάξη) (συνολική διάρκεια 62’)

- Εγώ και η αδερφή μου (To Be Sisters)

Γαλλία / 2022 / Anne-Sophie Gousset & Clément Céard / 7’

- Ο χαρταετός (The kite)

Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία / 2019 / Martin Smatana / 13’

- Η πριγκίπισσα και ο ληστής (The Princess and the Bandit)

Ρωσία / 2020 / Mariya Sosnina & Mikhail Aldashin / 3’

- Η φίλη μου η Τίγρη (My friend Tiger)

Ρωσία /2016 / Alexey Alekseev / 3’

- Η Λουθ και ο Βράχος (Luce and the Rock)

Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία / 2022 / Britt Raes / 13’

- Ηλιοτρόπιο (Sunflower) Ρωσία / 2023 / Natalia Chernysheva / 4’

- Πέτα (Fly) Ισπανία / 2020 / Carlos Gómez-Mira Sagrado / 15’

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 θα προβληθεί η ταινία μεγάλου μήκους με υπότιτλους για παιδιά Γυμνασίου

Αγαπητέ κύριε Φίρερ (13+)

Μια ταινία του Christian Lerch

Γερμανία, 2020, 94′

1945, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Anna και ο 11χρονος γιος της ο Felix αναγκάζονται να φύγουν από το βομβαρδιζόμενο Μόναχο προς τη βαυαρική ύπαιθρο. Κι ενώ για την Anna είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσποιείται την ένθερμη εθνικοσοσιαλίστρια, ο Felix μοιάζει να μαγεύεται όλο και περισσότερο από τη ναζιστική προπαγάνδα και τους υποστηρικτές της.

Θέματα: πόλεμος, ναζισμός, προπαγάνδα

Την Τετάρτη  13 Δεκεμβρίου

θα προβληθεί η ταινία: Αντιγόνη (16+)

Sophie Deraspe, Καναδάς, 2019, 109′

Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και πρότυπο πολίτη, παραβαίνει τον νόμο, βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, ενώ αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το μέλλον της, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.

Θέματα: οικογένεια, αλληλεγγύη, απώλεια, δύναμη της τέχνης, θάρρος, φαντασία, φιλία, μύθος

Οι παραπάνω ταινίες θα προβληθούν κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία.

 

26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, συμπληρώνει 26 χρόνια ζωής! Με επίκεντρο τον Πύργο και την Αμαλιάδα, στις 2-9 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών για παιδιά, εφήβους και όλη την οικογένεια, με ελεύθερη είσοδο.

Η μεγάλη νεανική γιορτή του σινεμά αποτελείται από 3+1 πυλώνες:

- 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

- 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio

- School Cinema - δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης

- Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, τη Ζαχάρω και το Βαρθολομιό στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, αλλά και την Πάτρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Αίγιο, τη Ζάκυνθο και αλλού.

Το φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στο πολιτιστικό προϊόν.

Προσεκτικά επιλεγμένες από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, οι ταινίες του προγράμματος καταπιάνονται με όλα όσα απασχολούν τα παιδιά και τους νέους στο σύγχρονο κόσμο: φιλία, οικογένεια, έρωτας, σχέσεις, σχολείο, σόσιαλ μίντια αλλά και πόλεμος, απώλεια, πανδημία, κακοποίηση... Ταινίες που υμνούν την χαρά της ζωής κι άλλες που τολμούν να δείξουν τα δεινά των καιρών μας και ατόφια την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να «μακιγιάρουν» την πραγματικότητα για τα παιδιά.

Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά και οι νέοι αποτελούν τα πρώτα και πλέον ευάλωτα θύματα, το Φεστιβάλ Ολυμπίας απαντά με το πρόγραμμά του: μια δημιουργική και καλλιτεχνική υπεράσπιση των αξιών του ανθρωπισμού και της μη βίας.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα:

https://olympiafestival.gr/