Μουσικό έργο του Ανδρέα Κατερινόπουλου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ο συνθέτης και πιανίστας Ανδρέας Ευαγ. Κατερινόπουλος "συναντά" την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής  της ΕΡΤ και παρουσιάζει για πρώτη φορά μέσα από το Β΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Σουίτα για Μπαλέτο “Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό» - Les Oiseaux Appartiennent dans le ciel”. Η ηχογράφηση αυτή εντάσσεται στον Κύκλο των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ - Νέα Ελληνική Δημιουργία.

Ένα νέο μουσικό έργο με γενικό τίτλο «Τα Πουλιά Ανήκουν Στον Ουρανό» που ηχογραφήθηκε στο Studio B της ΕΡΑ, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου, Γιώργου Αραβίδη, θα παρουσιάσει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε Α΄πανελλήνια μετάδοση μέσα από την συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος 103,7 και την εκπομπή «Κενά Δαιμόνια» του Πανταζή Τσάρα το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 22:00 το βράδυ.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το έργο «Τα Πουλιά ανήκουν στον Ουρανό» σε πλήρη εξέλιξη είναι μια Σουίτα για μπαλέτο. Αποτελείται κυρίως από λαϊκότροπες συνθέσεις που βασίζονται σε ελληνικούς χορούς για σοπράνο, φλάουτο, όμποε, ορχήστρα εγχόρδων, μπουζούκι, μαντολίνο, πιάνο, κρουστά & αφηγητή. Πρόκειται για ένα έργο αφιερωμένο στην ελευθερία της ανθρώπινης ύπαρξης, εμπνευσμένο από το ποίημα του Κ.Π.Καβάφη «Darkness and Shadows» που εξυψώνει τα ανθρώπινα ιδανικά, υμνεί την δίψα του ανθρώπου για ελευθερία, υμνεί τον έρωτα, τον αέναο αγώνα του για μια καλύτερη ζωή, την ανάγκη του να ενωθεί με το μπλε τ’ ουρανού, να πετάξει, να ενωθεί με το θείο και το φως.

Κατά την διάρκεια του έργου ακούγονται μελοποιημένα τα ποιήματα «Λίγο Ακόμα» του Γεώργιου Σεφέρη, «Η Κιθάρα» του Federico Garcia Lorca, σε ελεύθερη απόδοση στα Ελληνικά της στιχουργού Λίνας Δημοπούλου, η «Πρώιμη Βροχή» του Enrique Falcon σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Βραχνού, καθώς επίσης και το ποίημα «Darkness and Shadows» του οικουμενικού Κ.Π.Καβάφη, σε απαγγελία του συνθέτη.

Ερμηνεύει η διακεκριμένη mezzo soprano της Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη.

Ο Μαέστρος, Γιώργος Αραβίδης

 

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

 

Η mezzo soprano της Λυρικής Σκηνής, Ελένη Βουδουράκη

 

Ο συμπατριώτης μας συνθέτης και πιανίστας, Ανδρέας Ευαγ. Κατερινόπουλος στις προετοιμασίες ηχογράφησης

 

Info:

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ / ERT Contemporary Music Orchestra

Κύκλος Ελληνική Δημιουργία

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη

Σύνθεση - Ενορχήστρωση: Aνδρέας Κατερινόπουλος

Ποίηση: Γεώργιος Σεφέρης, F. G. Lorca, Κ. Π. Καβάφης, Enriquez Falcon

Στιχουργοί: Λίνα Δημοπούλου, Κώστας Βραχνός

Μπουζoύκι – Μαντολίνο: Δημήτρης Κουφογιώργος

Kιθάρα: Αντώνης Μυτακίδης

Στο πιάνο & στην απαγγελία ο συνθέτης

Ηχογράφηση: Kώστας Γιαννακόπουλος

Tune Master: Χριστίνα Σιώρου

Παραγωγή: Βασίλης Δραμουντάνης

https://mousikasynola.ert.gr/