Άνοιξε για τους πολίτες, το Πάρκο Αγρινίου

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Παρουσία εκατοντάδων πολιτών  έγινε ο αγιασμός στο Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό. Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου υποδέχτηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη και τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη στην κεντρική είσοδο και μαζί περπάτησαν προς το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για την τέλεση του αγιασμού.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος Παπαναστασίου καλωσόρισε τους πολίτες σε μια εκδήλωση χαράς για την επαναλειτουργία του Παπαστράτειου Πάρκου: «Έφτασε η στιγμή να ξαναδώσουμε  «ραντεβού στο Πάρκο». Σήμερα ανοίξαμε επίσημα τις πόρτες  στο Πάρκο μας. Ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα στη Nέα Eποχή του Παπαστράτειου Πάρκου Αγρινίου. Είμαστε όλοι εδώ ξανά. Περπατάμε πάλι στα γνώριμα μονοπάτια, περνάμε με συγκίνηση  μπροστά από τις προτομές των μεγάλων μας ευεργετών, της Οικογένειας Παπαστράτου.

Στεκόμαστε τώρα μπροστά από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, δίπλα σε μία σύγχρονη παιδική χαρά, όπου τα παιδιά μας παίζουν εδώ  που, κάποτε,  παίξαμε κι εμείς. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, το  Παπαστράτειο Πάρκο γίνεται ξανά τόπος συνάντησης, αποκτά ζωή και χρώμα, φωνές και γέλια. Όλοι ξέρετε και είδατε την  προσπάθεια που κάναμε για να γίνει το Πάρκο ξανά  προσβάσιμο. Να γίνει  πυρήνας πρασίνου και αναψυχής, ένας χώρος ασφαλής για τα  παιδιά και τους ενήλικες.

Με μια σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση και ήπιες αναπλάσεις. Με σεβασμό  στον αρχικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του χώρου. Ανοίξαμε μια  "βεντάλια" παρεμβάσεων  που  περιλάμβαναν την αναβάθμιση των υποδομών και παρεμβάσεις που δεν διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον. Με ανανέωση του αστικού εξοπλισμού και τοποθέτηση διακριτικού φωτισμού. Οι  προτομές της Χαρίκλειας, του Ευάγγελου, του Επαμεινώνδα,  του Ιωάννη, του Σωτήρη Παπαστράτου, επαναπατρίστηκαν. Μετά την χύτευση και τη  συντήρηση τους στην Αθήνα επέστρεψαν στο φυσικό τους χώρο, στην είσοδο, για να θυμίζουν  εις το διηνεκές την μεγάλη προσφορά των ευεργετών μας. 

Χάρις στο δικό τους όραμα, το Αγρίνιο απέκτησε, μεταξύ άλλων, έναν μοναδικό χώρο αναψυχής που πρωταγωνίστησε στις μνήμες μας.

Στην πλαϊνή είσοδο μας υποδέχεται η προτομή του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, για να μας θυμίζει τον κορυφαίο Αγρινιώτη ποιητή, συγγραφέα, στοχαστή  η οικογένεια του οποίου ήταν ιδιοκτήτες του χώρου όπου έγινε το Πάρκο.

Το έργο συντηρήθηκε και εκτέθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου με  αφορμή το ΕΤΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ. Σε περίοπτη  και ξεχωριστή θέση τοποθετήθηκε και  το μνημείο των Αγωνιστών  στη μνήμη όλων όσων θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα. 

Θέλω να σας ενημερώσω ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για τη συντήρηση του Κηποθέατρου. Όπως γνωρίζετε πριν από λίγες μέρες, υπογράψαμε και ξεκινάμε την ανακατασκευή  του Αναψυκτηρίου. Ενός κτιρίου με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό και  πολιτιστικό ενδιαφέρον.  Σχεδιάσαμε ένα σύγχρονο κτίριο, ενεργειακά αυτόνομο, με πολλαπλές χρήσεις. Θα λειτουργεί ως  καφετέρια – αναψυκτήριο, ως πολυχώρος για συνεδριάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικά, πολιτιστικά δρώμενα. Ενώ έχει προβλεφθεί χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά και  τους ενήλικες. Θα είναι ξανά ένας χώρος που θα τον χαιρόμαστε και θα τον απολαμβάνουμε. 

Έργο που καταφέραμε να δρομολογήσουμε με τη συνδρομή της ΠΔΕ χάρις στην αύξηση του προϋπολογισμού της Στρατηγικής ΒΑΑ. Θέλω να κάνω αναφορά στα μέλη της ΔΡΩ, Με τη φροντίδα και την επιμέλεια τους τοποθετήθηκαν δεντρόσπιτα σε κομμένους κορμούς δένδρων.Τα 21 δεντρόσπιτα κατασκευάστηκαν από Αγρινιώτες καλλιτέχνες τους οποίους και ευχαριστούμε για την ξεχωριστή πινελιά που όλοι αγαπήσαμε.

Στο σημείο αυτό θέλω να  ευχαριστήσω Τους εθελοντές που δημιούργησαν την ομάδα «αγαπώ και φροντίζω το ΠΆΡΚΟ¨.  Εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας με τη φύλαξη του Πάρκου. Παρακαλώ πολύ, όμως, να δείξουμε ευθύνη για την προστασία του. Είναι  η περιουσία των παιδιών μας. Η  ιστορία  του Πάρκου έχει γραφτεί  με αόρατη μελάνη στην καρδιά μας.

Τούτος ο χώρος ήταν η αλάνα των εφηβικών μας ονείρων, η άνοιξη και τα καλοκαίρια μας. Το Παπαστράτειο Πάρκο, σύμβολο της πόλης, αλλάζει σελίδα και γίνεται ξανά σημείο αναφοράς για τους Αγρινιώτες. Ελάτε να χτίσουμε νέες μνήμες».

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είπε ότι είναι μόνο ένα δείγμα της σημασίας που έχουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ για να προχωρήσει ένας τόπος μπροστά, αρκεί οι πόροι να αξιοποιούνται με σωστό σχεδιασμό και συνειδητή προσπάθεια. Μιλώντας για τη δυναμική του ΕΣΠΑ, τόνισε:«ΕΣΠΑ είναι τα 2 εκ. ευρώ που διατέθηκαν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την διαμόρφωση αυτού του Πάρκου.

Όπως είναι και συνολικά, τα 50 περίπου εκ. ευρώ που διατέθηκαν για πολλά ακόμα έργα και σημαντικές αναπλάσεις στην πόλη του Αγρινίου» και καταλήγοντας ο κ. Φαρμάκης, υπενθύμισε: «Ο αρχικός προϋπολογισμός για τις αστικές αναπλάσεις στο Αγρίνιο ήταν της τάξης των 20 εκ. ευρώ και εμείς, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, αυτό το ποσό το πήγαμε πάνω από τα 50. Δηλαδή, 2,5 φορές πάνω! Και το κάναμε, αφενός γιατί ξέραμε πόσο μεγάλη ανάγκη είχε το Αγρίνιο από έργα ανάπλασης και αφετέρου – και κυριότερο – γιατί το άξιζε!»

Ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του:«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου γιατί σήμερα για πρώτη φορά εισήλθα σε αυτόν τον όμορφο χώρο της πόλης μας, έναν χώρο που μας συνδέει με την ιστορία με το φυσικό περιβάλλον αλλά και μας προκαλεί να τελειώσουμε ελπιδοφόρα το μέλλον. Συγκινήθηκα ακούγοντας την ιστορία του χώρου και των μεγίστων ευεργετών της  πόλης, συγκινήθηκα όμως γιατί διαπίστωσα ότι στο κέντρο αυτού του χώρου πρασίνου βρίσκεται ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ήταν επιθυμία των ευεργετών να ανεγερθεί αυτός ο ιερός ναός.

Η παρουσία του Θεού βρίσκεται σε κάθε πτυχή της ζωής μας ακόμη και σε έναν χώρο αναψυχής. Άλλωστε η Εκκλησία είναι εκείνη που μας καλεί να αγαπήσουμε τη φύση ως δωρεάν και δώρο του Θεού στη ζωή μας. Θερμά συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή σε όλους όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν για την επίτευξη αυτού του έργου».

Υπό τους ήχους της εξαιρετικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αγρινίου και του Διευθυντή Βασίλη Κονίδα, οι Αγρινιώτες απόλαυσαν την βόλτα τους στο Πάρκο.