6η Ελαία με θέμα:«Ελιά και Αγρίνιο - Οι ρίζες μας στο μέλλον»

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Ο Δήμος Αγρινίου διοργανώνει την 6η "Ελαία" με θέμα: «Ελιά και Αγρίνιο. Οι ρίζες μας στο μέλλον», την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή επιστημόνων, της ΠΕΜΕΤΕ, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, της Ένωσης Αγρινίου, του Ιταλικού  Συνεταιρισμού Ελαιολάδου "Pandolea"  και ελαιοπαραγωγών. 

Την ημερίδα συντονίζει η πρ. της  Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σάγια Τσαουσίδου.

Το Σάββατο 3 Ιουνίου, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου και το ΚΔΑΠμεα του Δήμου Αγρινίου «Η Γελαστή Πολιτεία».

Ο βραβευμένος σεφ Βασίλης Λεωνίδου θα ετοιμάσει παιδικό πρωινό με προϊόντα ελιάς και θα μαγειρέψει με τοπικά προϊόντα.

Ο Αγρινιώτης εικαστικός Δημήτρης Κρέτσης δημιουργεί  live με θέμα την ελιά. Στο χώρο της Αγοράς θα λειτουργεί έκθεση προϊόντων από ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Αγρινίου. 

Οι διήμερες εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:00 π.μ. - 10:30 π.μ.

Χαιρετισμοί

- Γιώργος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου

- Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

- Παναγιώτης Α. Μαρνέζος, Αντιδημάρχος Αγρινίου

 

10:30 π.μ. - 12:00 π.μ. 1η Ενότητα Σύγχρονες εφαρμογές στην ελιά

Συντονίζει η Σάγια Τσαουσίδου, δημοσιογράφος (Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων)

- "Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας" 

Νίκος Κούτσιας, Πρόεδρος Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας Πανεπιστημίου Πατρών

- Θεόδωρος Βασιλόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πρ. Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ

- "Ελαία - Αειφορία - Τοπική Ανάπτυξη" 

Βασιλική Καραπαπά Πρ. Συνδέσμου Γεωπόνων Αιτωλοακαρνανίας

- "Εφαρμογές Γεωργίας Ακρίβειας στη διαχείριση του νερού σε καλλιέργεια ελιάς"  

Αναστάσιος Ζώτος, Επικ. Καθηγητής

- "Βιώσιμη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην καλλιέργεια της ελιάς στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας"  

 Βασίλης Τριανταφυλλίδης, Επικ. Καθηγητής

 

12:30 π.μ 13:30 π.μ. 2η Ενότητα Διαχείριση και αξιοποίηση αποβλήτων ελιάς

- Παρουσίαση του καινοτόμου προϊόντος "for God's shake" από το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Σχολή Γεωπονικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

- "Ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση αγροτικών υπολειμμάτων με εφαρμογή στα ελαιοκλαδέματα και στην παραγωγή ενέργειας - το έργο SYNAGRON"

Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Καθηγητής

- "Αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας"

Γεωργία Αντωνοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια

- "Διαχείριση αποβλήτων μονάδων παραγωγής ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς"

Αθανασία Τεκερλεκοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια

 

18:30 π.μ. 3η Ενότητα

"Προοπτικές προώθησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου στον Δήμο Αγρινίου - Εξαγωγικές δυνατότητες"

- Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας

- Κώστας Ζούκας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών -Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών

- Ακριβή Κούκη, Διευθύντρια Εργοστασίου Ελιάς ΑΣ Ένωση Αγρίνιου

- Loriana Abbruzzetti, Πρόεδρος Associazione Pandolea, Rome, Italy

- Αρετή Κουβέλη, Ελαιοπαραγωγός

- Λίνα Ράππου Πρ. Δ/νσης Έρευνας, Καινοτομίας & Εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ

"Έρευνα, Καινοτομία και Εκπαίδευση στον Αγροτικό Τομέα"

- "Food pairing ελαιόλαδο και πως μπορεί ένα προϊόν να είναι πρωταγωνιστής"

Βασίλης Λεωνίδου, Chef

 

Σάββατο 03-06-2023

10:00 π.μ. Βιωματικό εργαστήρι

Εικαστικό τμήμα του Δήμου Αγρίνιου

ΚΔΑΠμεΑ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ή ΓΕΛΑΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ"

11:00 π.μ. Workshop γευσιγνωσίας παρθένου ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς

Προετοιμασία παιδικού πρωινού

Γαστρονομικό event από τον βραβευμένο Chef Βασίλη Λεωνίδου.

12:00 π.μ. Ο Δημήτρης Κρέτσης ζωγραφίζει live με θέμα την ελιά

Έκθεση προϊόντων ελιάς από ελαιοπαραγωγούς του Δήμου Αγρινίου