Αγρίνιο: Η Λαμπαδηφορία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου, η Λαμπαδηφορία με τη συμμετοχή μελών προσφυγικών σωματείων και απλών πολιτών, μια «σιωπηλή» πορεία μνήμης για τις 353.000 αδικοχαμένες ψυχές των Ελλήνων του Πόντου, πορεία που εκίνησε από την Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου και κατέληξε στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Ο Σύλλογος Ποντίων «Δ.Ψαθάς» ανέφερε στο κάλεσμα του: «Οι Έλληνες «Δεν Ξεχνούν» και ιδιαίτερα οι απόγονοι των γενοκτονηθέντων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες μετά από 2900 χρόνια παρουσίας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Το δικαίωμα στη μνήμη είναι αναφαίρετο και αποσκοπεί στην αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας από τον θύτη, όχι ως κάποιο εκδικητικό ένστικτο, αλλά για να μην επαναληφθεί στο μέλλον».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και ανέφερε τα εξής: ««Υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ έχουμε κάνει ένα σύνδεσμο για να διεκδικήσουμε να αναγνωριστεί, όπως αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων και η γενοκτονία των Ποντίων. Δεν ξεχνάμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον άδικο αφανισμό 353 χιλιάδων ψυχών, Ελλήνων του Πόντου και εμείς σήμερα καλούμαστε να θυμούμαστε πάντα αυτή την θυσία».

Ο Πρόεδρος του Σύλλογου Ποντίων «Δ.Ψαθάς»  Δημοσθένης Σιδηρόπουλος στην σύντομη ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι, «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι μία λέξη, είναι Εθνικό Ζήτημα και καλά θα κάνει η Πολιτεία να έρθει στη θέση των παιδιών και να πάει την Γενοκτονία και να την πάει στο ¨τραπέζι¨ όχι των διαπραγματεύσεων αλλά της αναγνώρισης. Μπορεί να σώματά μας να ήρθαν στην Ελλάδα, στη χώρα μας, αλλά οι ψυχές μας είναι ακόμη στον Πόντο, μαζί με τις 353 χιλιάδες ψυχές»».

Στο τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των Θρησκευτικών – Πολιτιστικών και Ιστορικών Εκδηλώσεων για την εορτή των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων, τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη μαρτυρική πορεία των Μικρασιατών Προσφύγων, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ο Δήμος Αγρινίου, με τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου, του Συλλόγου Ποντίων Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Δ. Ψαθάς» και του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας.