Μεσολόγγι: Παρουσίαση του βιβλίου «Ποδηλάτες» του Βασίλη Λαδά (28/05)

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βασίλη Λαδά με τίτλο: «Ποδηλάτες» από τις Εκδόσεις ΚΨΜ, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 28 Μαΐου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. στο Κτίριο Χρυσόγελου, στο Μεσολόγγι.

Θα μιλήσουν οι:

* Κώστας Κρεμμύδας, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού «Μανδραγόρας»,

* Βαγγέλης Πολίτης - Στεργίου, Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας, Ομότιμος Καθηγητής του πρώην Τ.Ε.Ι Δυτικής Ελλάδος

* Βασίλης Χουλιαράς, συγγραφέας

* Βασίλης Λαδάς, Συγγραφέας του βιβλίου.

Το πρόγραμμα και τη συζήτηση της εν λόγω εκδήλωσης θα συντονίσει ο Αριστογιάννης Γαρμπής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο συγγραφέας

Ο Βασίλης Λαδάς γεννήθηκε το 1946 στην Πάτρα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, και άσκησε μαχόμενη δικηγορία στην Πάτρα επί 40 έτη. Γράφει πεζά και ποίηση και δημοσιεύει άρθρα και δοκίμια σε εφημερίδες και περιοδικά για την τέχνη και την πολιτική. Έχει δημοσιεύσει 9 ποιητικές συλλογές και 9 πεζά. Το μυθιστόρημά του «Παιχνίδια Κρίκετ» το 2013 τιμήθηκε με Κρατικό βραβείο. Ποιήματά του έχουν ανθολογηθεί, μεταφρασθεί και συμπεριληφθεί σε σχολικό εγχειρίδιο Δημοσίας εκπαίδευσης της 3ης τάξης του Λυκείου.

Η συλλογή του «Παραβολή» (2001) ήταν στη λίστα προς βράβευση του περιοδικού «Διαβάζω». Το διήγημα «Ρίον Αντίρριον», διασκευάστηκε και ανέβηκε στο θέατρο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το 2005. Από το Ιόνιο θέατρο, το 2006, ανέβηκε το έργο του «Ανήθικη ποίηση» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Παρουσίαση

Ένα τροχαίο θανατηφόρο ατύχημα με νεκρή μία φοιτήτρια ποδηλάτισσα και υπαίτιο έναν συνομήλικό της -γόνο οικογένειας βιομηχάνων μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής επιφάνειας, που παρεμβαίνει με κάθε μέσο στη δικαστική υπόθεση του ατυχήματος- γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι συγκρούσεις δύο κόσμων που συνυπάρχουν.

Επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, στημένα ΜΜΕ, τραμπούκοι, ψευδομάρτυρες, αλλά και ακτιβιστές, αλληλέγγυοι, κινήματα νεολαίας, δικαιοσύνη. Και στη μέση ο πατέρας της νεκρής ποδηλάτισσας, ένας πράος βασανισμένος άνθρωπος με αδυσώπητες μνήμες.

Η δικαστική υπόθεση διαρκεί από το καλοκαίρι του 2012, που συνέβη το τροχαίο, έως και τις αρχές του 2019, χρόνια κρίσης και μνημονίων, αποτέλεσμα οικονομικής και ηθικής χρεωκοπίας.

Ένα μυθιστόρημα πολιτικό, κοινωνικού ρεαλισμού, από τον Βασίλη Λαδά, βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2013 για το βιβλίο του Παιχνίδια κρίκετ. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)