Το Γυμνάσιο Καλυβίων επισκέφτηκε την Αρχαία Ολυμπία

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Την Πέμπτη 4 Μαΐου οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καλυβίων Αγρινίου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία και την Πάτρα.

Οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ανακαλύπτοντας τους κρυμμένους θησαυρούς της αρχαιότητας.

Αρχικά οι μαθητές κατευθύνθηκαν μέσα από το φυσικό περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας, προς το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου περιηγήθηκαν στις αίθουσες εκθεμάτων. Στην αριστερή αίθουσα εκτίθενται προϊστορικά και μυκηναϊκά ευρήματα, αναθήματα, τριποδικοί λέβητες της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής και όπλα όπως: δόρατα, λόγχες, ασπίδες περικνημίδες, θώρακες κτλ. Στην επόμενη αίθουσα οι μαθητές θαύμασαν την «Νίκη του Παιωνίου» και στη συνέχεια, το κράνος του Μιλτιάδη και διάφορα εκθέματα που βρέθηκαν στο χώρο.

Στη συνέχεια πέρασαν στην αίθουσα με το Άγαλμα του Ερμή (του Πραξιτέλη), όπου έμαθαν για την ιστορία του, την αναστήλωσή του και τον τρόπο προστασίας του από ενδεχόμενο σεισμό. Ακολούθησε επίσκεψη στην αίθουσα των Ρωμαϊκών εκθεμάτων. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την αίθουσα με τα (δύο) μεγάλα αετώματα του Ναού του Δία και τις Μετώπες από το ναό, όπου αναπαριστώνται οι άθλοι του Ηρακλή.

Κατόπιν, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων περπάτησαν προς τον Αρχαιολογικό χώρο. Το πρώτο που αντίκρισαν ήταν το «Γυμνάσιο», που εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα και το οποίο έχει αναστηλωθεί πρόσφατα. Είδαν την «Παλαίστρα» – που χρησίμευε για την προπόνηση των αθλητών στην πυγμή, στην πάλη και στο άλμα, το «Λεωνιδαίο» – μεγάλο πολυτελή ξενώνα που βρισκόταν στη νοτιοδυτική γωνία του ιερού, το «Φιλιππείο» -το μοναδικό κυκλικό οικοδόμημα της Άλτεως, καθώς και το Ναό της Ήρας απ΄ όπου γίνεται η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο Ναό του Δία -όπου ήταν τοποθετημένο το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, στο Υδραγωγείο του Ηρώδου του Αττικού (γνωστό και ως Νυμφαίο) και μέσω της Κρύπτης οδηγήθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο.

Εκεί οι συνοδοί καθηγητές έκαναν αναφορά στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, με κυρίαρχο αγώνισμα το Στάδιο (192 μ.). Εκτός από το Στάδιο υπήρχαν και τα αγωνίσματα του Δίαυλου (δύο Στάδια, 384 μ.) και ο Δόλιχος (12 Δίαυλοι).  Έγινε σύγκριση με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία για την ανασύστασή τους από τον Πιέρ Ντε Κουμπερτέν.

Επιστρέφοντας το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την Πάτρα, όπου παρά τον βροχερό καιρό, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε διάφορα σημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας.