Ο βυθισμένος ναός της Αγίας Τριάδας, του Μαύρικα

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Πανέμορφες φωτογραφίες από τον ημιβυθισμένο βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, πέντε χιλιόμετρα νότια του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία, μας παρουσιάζει ο συμπατριώτης μας φωτογράφος, Γιώργος Καρδαράς.

Η ονομασία της Αγίας Τριάδας είναι γνωστή από το ομώνυμο νεότερο εξωκκλήσι που είναι χτισμένο από το 1884 μερικά μέτρα ανατολικότερα και από την τοπική προφορική παράδοση.

Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα είναι Βυζαντινός ναός που χρονολογείται γύρω στον 9ο αιώνα και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη λίμνη Λυσιμαχία. Από το 1969 έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο. Σήμερα βρίσκεται μισοβυθισμένος λόγω των προσχώσεων που επί αιώνες συγκεντρώνονταν στις ακτές της λίμνης. Από το 2000 έως το 2005 με επικεφαλής τον αείμνηστο  Καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας, Αθανάσιο Παλιούρα, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκτελέστηκε διασωστική ανασκαφή. Στόχος ήταν η οριστική απομάκρυνση των υδάτων και προσχώσεων του γειτονικού χείμαρρου Ερμίτσα ή Ερημίτσα που επί αιώνες σχεδόν σκέπαζαν τον ναό.