Μεγάλη συγκέντρωση του Γρηγόρη Θεοδωράκη, στο Αγρίνιο

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Στο Αγρίνιο, στο κατάμεστο από κόσμο Παπαστράτειο Μέγαρο της ΓΕΑ, σε μια ενθουσιώδη συγκέντρωση, μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Γ.Γ. Διοικητικης Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης.

«Δεν βρίσκω τις λέξεις για να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση γιατί το Αγρίνιο, ο λαός του Αγρινίου, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία του αγώνα, στις επάλξεις της Δημοκρατικής παράταξης, πιστός στις παραδόσεις και στην ιστορία του», ανέφερε.

 «Έχω γυρίσει όλη την Αιτωλοακαρνανία, σπιθαμή προς σπιθαμή. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, η κοινωνία κρύβει πολύ θυμό και οργή για μια καθημερινότητα που καταντά εφιάλτης!», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Διαβάστε την ομιλία του Γρηγόρη Θεοδωράκη:

«Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Πολίτες της Αιτωλοκαρνανίας,

Φίλες και φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Απόψε με την αληθινά εκπληκτική συγκέντρωσή σας στέλνετε το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της αλλαγής!

Απόψε το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία βροντοφωνάζει:

ΩΣ ΕΔΩ ΚΥΡΙΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από τις 22 του Μάη ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

Ειλικρινά, φίλες και φίλοι, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία.

Δεν βρίσκω τις λέξεις για να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση γιατί το Αγρίνιο, ο λαός του Αγρινίου, βρίσκεται για άλλη μια φορά στην πρωτοπορία του αγώνα, στις επάλξεις της Δημοκρατικής παράταξης, πιστός στις παραδόσεις και στην ιστορία του.

Και αυτή η συγκίνησή μου πηγάζει από την απίστευτη ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για δημοκρατική πανστρατιά, για συστράτευση κάθε προοδευτικού πολίτη  που οραματίζεται μια Ελλάδα για τον λαό της, την δημοκρατική Ελλάδα της προόδου και της δικαιοσύνης, όχι του αυταρχισμού και των ανισοτήτων.

Και είναι διπλή η συγκίνησή μου γιατί μιλάω απόψε στο Αγρίνιο, στο λαμπρόηχο Βραχώρι, όπως το ονομάζει ο Παλαμάς.

Στο Αγρίνιο, των βιομηχανικών κέντρων και των εργατικών αγώνων,

εδώ που χτυπάει η καρδιά της Αιτωλοακαρνανικής οικονομίας,

στην πόλη με την έντονη πνευματική παρουσία και αγωνιστική δράση,

στο Αγρίνιο του Χατζόπουλου και του Γιάκου, στο Βραχώρι του αντάρτικου, των εκτελεσμένων της Μεγάλης Παρασκευής του 1944, στο Αγρίνιο της Μαρίας Δημάδη και του παπα Βαλή της Αντίστασης!

Από το βήμα αυτό σας απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους σας,  γιατί από την πρώτη στιγμή με αγκαλιάσατε με μια απίστευτη θέρμη και με περιβάλλατε με την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας!

Και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΩ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΓΩΝΑ,

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΙΤΩΛΟΚΑΡΝΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ!

Φίλες και φίλοι,

Μας χωρίζουν λίγες μέρες από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης του Μάη.

Όσο κι αν τα κέντρα παραπληροφόρησης προσπαθούν να επηρεάσουν τους πολίτες, πιστεύω πως η απάντηση του λαού θα είναι συντριπτική:

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ.

Έχω γυρίσει όλη την Αιτωλοακαρνανία, σπιθαμή προς σπιθαμή.

Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η κοινωνία κρύβει πολύ θυμό και οργή για μια καθημερινότητα που καταντά εφιάλτης!

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός που ροκανίζουν το εισόδημα των εργαζομένων,

η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η απόγνωση των αγροτών,

η ανεργία και τα αδιέξοδα της νεολαίας

τροφοδοτούν όχι μόνο την αγανάχτηση αλλά και την αποφασιστικότητα των πολιτών.

Των πολιτών που την άλλη Κυριακή γυρίζουν σελίδα και απαιτούν αλλαγή σε όλα, δικαιοσύνη παντού!

Ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την προηγούμενη βδομάδα το συμβόλαιο για την αλλαγή και ξετύλιξε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της χώρας.

Με αυστηρά κοστολογημένες παρεμβάσεις ξεκινάμε από την άλλη κιόλας μέρα των εκλογών, ένα πρόγραμμα ανακούφισης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων:

Αύξηση κατώτατου μισθού, από 1.7.2023, στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους

Ξεπάγωμα των τριετιών ώστε να επιτευχθεί άμεση γενναία αύξηση του μέσου μισθού

Αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου, από 1.7.23, κατά 10%

Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε  συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την συγκράτηση και μείωση τιμών, για την κοινωνική προστασία:

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στον μηδενικό συντελεστή

Μείωση του ΕΦΚ στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Κατάργηση της απόδοσης του ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο

Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.

Κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της Ν.Δ. (Νόμος Χατζηδάκη, νόμος για ΣΣΕ)

Επαναφορά της διαπραγμάτευσης για τον μισθό στους Συλλογικούς Εταίρους από το 2024, θέτοντας ως βάση διαπραγμάτευσης την Ετήσια Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή

Αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Ανάκτηση δημόσιου ελέγχου στην ενέργεια και το νερό, δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και ορισμός διοίκησης που θα έχει στόχο τη προστασία των καταναλωτών και όχι να ηγείται η εταιρεία στο ράλι της αισχροκέρδειας

Επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%)

Επίσης, θα επιστραφούν σε τρεις δόσεις τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και θα επανέλθει η 13η σύνταξη.

Ξεχωριστή θα είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας. Ξέρετε, εμείς οι Αιτωλοακαρνάνες βιώνουμε οδυνηρά την εγκατάλειψη των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου. Προτεραιότητά μας λοιπόν θα είναι:

Νέο ισχυρό ΕΣΥ, για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους

Αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία στο 7% ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας

Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας

Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ.

Η Μεταρρύθμιση του κράτους, για περισσότερη αξιοκρατία, λογοδοσία και δικαιοσύνη, η κατάργηση του νόμου του επιτελικού κράτους, η ενίσχυση του ΑΣΕΠ, η θεσμοθέτηση Διαύγειας για τη παρακολούθηση των τεχνικών έργων και  το ψηφιακό μητρώο για όλες τις δημόσιες υποδομές, θα βάλουν τέρμα στο αμαρτωλό σύστημα Μητσοτάκη, στο καθεστώς των ημετέρων και των κολλητών!

Στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας προχωράμε σε στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και σε αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας

Επιτρέψτε μου εδώ μια ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό όραμα της Αιτωλοακαρνανίας.

Είναι απαράδεκτο ο μεγαλύτερος Νομός της Ελλάδας, η Αιτωλοακαρνανία με τους πλούσιους φυσικούς πόρους, τις οδικές προσβάσεις, την βαριά ιστορία και κληρονομιά, να μη διαθέτει ισχυρά  Πανεπιστημιακά Τμήματα  με έμφαση στις σπουδές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και  την οικονομία. Το Αγρίνιο που μαζί με τη Λαμία αποτελούν τη δίδυμη καρδιά της Ρούμελης, όπως λέει ο Αιτωλικιώτης λογοτέχνης Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος,  το Αγρίνιο του ΔΗΠΕΘΕ και της αριστερής διανόησης, μπορεί και πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Είπα και πριν πως στο Αγρίνιο χτυπά η καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας.

«Λαμπρή της Ρούμελης χαρά, δουλεύτρα κόρη» αποκαλεί αυτή την πόλη ο Παλαμάς.

Και έχει δίκιο.

Μόνο που τα προβλήματα του Αγρινίου αλλά και συνολικά της Αιτωλοακαρνανίας δεν είναι λίγα. Και απαιτούν λύσεις.

Κι επειδή έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι συγκεκριμένος περνάω αμέσως στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας για την αγαπημένη  μας Αιτωλοακαρνανία.

ΑΞΟΝΑΣ 1ος ΥΠΟΔ0ΜΕΣ

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς σύγχρονο οδικό δίκτυο, χωρίς υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης.

Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη όταν το Αγρίνιο και το Πλατυγιάλι δεν έχουν ακόμη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, όταν ο δρόμος Αγρίνιο -Καρπενήσι παραμένει όνειρο θερινής νυκτός, όταν ολόκληρα χωριά της ορεινής Τριχωνίδας και του  Θέρμου, δεν έχουν ακόμη ένα ασφαλές οδικό δίκτυο.

Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με την ΤΑ (κι εδώ ελπίζω….) θα θέσει σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένες.

Ναι φίλες και φίλοι, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τα παραπάνω θα γίνουν. Όπως έγινε η Πατρών – Κορίνθου και η Ιόνια Οδός που καρκινοβατούσαν επί δεκαετίες και ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μείωση του κόστους για το Δημόσιο.

Ναι φίλες και φίλοι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το Αγρίνιο θα συνδεθεί με την Ιόνια Οδό όπως και ο δρόμος Αγρίνιο – Καρπενήσι.

ΑΞΟΝΑΣ 2ος ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Ο πρωτογενής τομέας αποτελούσε πάντα το δυνατό χαρτί για τη χώρα μας αλλά και ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε ενιαία και  στοχευμένη πολιτική στον τομέα αυτόν. Ιδίως μετά την εγκατάλειψη της καλλιέργειας του καπνού που επί σειρά ετών αποτέλεσε τον οικονομικό αιμοδότη του Αγρινίου και συνολικά του νομού,  ο πρωτογενής τομέας παραμελήθηκε.

Ήρθε η ώρα να ξαναστήσουμε από την αρχή έναν υγιή και βιώσιμο πρωτογενή τομέα. Έχουμε ένα νομό  με εξαιρετικό κλίμα, με πληθώρα υδάτινων πόρων με ποικολομορφία εδάφους αλλά και με ισχυρή παράδοση στον τομέα αυτόν. Μπορούμε να το κάνουμε σωστά. Απαιτείται λοιπόν ουσιαστική  στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Και θα το κάνουμε. Με:

Ουσιαστική στήριξη των νέων αγροτών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στο ξεκίνημά τους.

Στήριξη των κτηνοτρόφων ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών που δεν μπορούν ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής.

Έγκαιρη, δίκαιη και διαφανή καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Ενιαίο σύστημα ελέγχων για την καταπολέμηση ελληνοποιήσεων, νοθείας και προστασίας των ισχυρών μας προϊόντων.

Προώθηση των ελληνικών διατροφικών προϊόντων.

Δημιουργία δημόσιων κέντρων παροχής δωρεάν συμβουλών και εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες και στην χρήση τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Απαιτείται ακόμη αναβάθμιση των υποδομών της υπαίθρου. Με:

Βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας.

Δημιουργία σύγχρονων εγγειοβελτιωτικών έργων.

Εξυγίανση των ΤΟΕΒ…

Αξιοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων για μείωση του κόστους ενέργειας.

Αλλά και με άμεσα  μέτρα:

Ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών και λιπασμάτων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας.

Μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, αλλά και στα τιμολόγια πώλησης εγχώριων αγροτικών προϊόντων.

Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικών χεριών μέσω άρσης των σχετικών γραφειοκρατικών εμποδίων

Ταυτόχρονα η  ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί αρμονικά με την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα, ιδίως στην αγροτοδιατροφή.

Η πόλη του Αγρινίου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επιχειρήσεων του είδους αλλά και να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων.

ΑΞΟΝΑΣ 3ος Στήριξη του Κοινωνικού Κράτους.

Στήριξη των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου (που βιώνουν συνθήκες εγκατάλειψης  από την κυβέρνηση), στήριξη των Κέντρων Υγείας, στήριξη των Δημόσιων Σχολείων, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών ώστε ένα νέο ζευγάρι να νιώθει την ασφάλεια να παραμείνει και να κάνει οικογένεια στον τόπο μας.

ΑΞΟΝΑΣ 4ος Εκπαίδευση

Στήριξη και αναβάθμιση των Γεωπονικών Τμημάτων σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και ώστε να συνδεθούν αρμονικά με την τοπική κοινωνία και οικονομία και να εισφέρουν στην έρευνα και την καινοτομία.

ΑΞΟΝΑΣ 5ος Τουρισμός

Φίλες και Φίλοι η περιοχή του Αγρινίου και συνολικά η Αιτωλοακαρνανία – το ξέρετε πολύ καλά – είναι φυσικός  παράδεισος. Παράδεισος φυσικού τοπίου αλλά και  ποικιλομορφίας, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό απόθεμα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς:

Την ανεπανάληπτης ομορφιάς  Τριχωνίδα;

Τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού;

Την Ορεινή Ναυπακτία;

Τον Αμβρακικό κόλπο;

Τον Αχελώο;

Τις μοναδικές παραλίες του Ξηρομέρου στο Ιόνιο;

Τη Λίμνη Κρεμαστών και το απίστευτο τοπίο στον Ορεινό Βάλτο;

Τα πανέμορφα χωριά του Θέρμου και της ορεινής Τριχωνίδας;

Και άλλα πολλά…

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει αρχαία θέατρα, αρχαίες πόλεις, μοναδικά μνημεία της σύγχρονης ιστορίας, βυζαντινά μοναστήρια  και εκκλησίες, ένα ανεπανάληπτο μωσαϊκό που διατρέχει το σύνολο της αρχαίας και σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Τα λέω όλα αυτά για να τονίσω ότι ο νομός μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρες πολιτιστικές δράσεις και ταυτόχρονα να αποτελέσει εξαιρετικό τουριστικό προορισμό.

Αρκεί αυτό να γίνει με σωστό σχεδιασμό. Υπάρχουν περιοχές που ήδη έχουν ισχυρή τουριστική ανάπτυξη όπως η περιοχή της Ναυπάκτου και της Παλαίρου.

Υπάρχουν όμως άλλες περιοχές  που προσφέρονται ιδανικά για αξιοποίηση στο πλαίσιο εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.

Ιαματικός, προσκυνηματικός, ορνιθολογικός, ορειβατικός και πληθώρα άλλων μορφών τουρισμού μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Διότι το περιβάλλον αποτελεί υπερόπλο για το Νομό μας και πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού.

Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από τη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, την Τριχωνίδα. Αυτό το στολίδι της περιοχής μας, με ένα ιδιαίτερα σημαντικό  οικοσύστημα  με σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας, ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί. Με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής που θα περιλαμβάνει:

- σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας

- χωρομετρήσεις χρήσεων όπως για παράδειγμα περιμετρικoύς ποδηλατοδρόμους, περιπατητικές διαδρομές, περιοχές προστασίας φυσικού περιβάλλοντος, ζώνες προστασίας ρεμάτων, περιοχές προστασίας γεωργικής γης πρώτης προτεραιότητας, περιοχές ανάπτυξης ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού κ.α.

Ναι λοιπόν φίλες και φίλοι, η Τριχωνίδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Αρκεί να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός, πολιτική βούληση, καλή συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βεβαίως τα χρήματα να κατευθύνονται με σωστό και διαφανή τρόπο και όχι να καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Προσπάθησα να παρουσιάσω κάποιες βασικές πτυχές ενός προγράμματος για την ανάπτυξη του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Όμως είμαι σίγουρος ότι πολλά  από αυτά τα έχετε ξανακούσει. Το θέμα είναι να περάσουμε κάποτε από τα λόγια στα έργα.

Φίλες και φίλοι, έχω δουλέψει ως Καθηγητής Μαθηματικών  στον ιδιωτικό τομέα, έχω υπηρετήσει σε καίριες θέσεις ευθύνης της Δημόσιας Διοίκησης. Είχα τη χαρά να με τιμήσει και να με εμπιστευτεί ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετώντας με Προϊστάμενο του Γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης  του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή της Κυβέρνησής μας το 2015. Με τιμά ακόμη και σήμερα έχοντας με δίπλα του – σύμβουλό του για θέματα δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης. Είχα τη χαρά να υπηρετήσω ως ΓΓ στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης δίπλα σε δυο εξαιρετικές υπουργούς, την Όλγα Γεροβασίλη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Θεωρώ ότι διαθέτω τη γνώση και την εμπειρία για να προσφέρω στον τόπο μου. Κυρίως όμως αγαπώ υπερβολικά την Αιτωλοακαρνανία μας. Και θέλω να προσφέρω ώστε αυτός ο τόσο προικισμένος νόμος να πάει επιτέλους μπροστά.

Μαζί με τους άξιους συντρόφους και τις άξιες συντρόφισσες. Και είμαι πράγματι τυχερός γιατί μετέχω σε ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από εξαιρετικά στελέχη. Και όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα δώσουμε τη μάχη.

Δεσμεύομαι ενώπιόν σας, Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες, να αγωνιστώ μαζί σας, από όποια θέση, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, για να μπει το Αγρίνιο σε μια αναπτυξιακή τροχιά που θα το καταστήσει πόλη-πρότυπο στη Δυτική Ελλάδα και συνάμα ατμομηχανή της ανάπτυξης για το Νομό μας.

Φίλες και φίλοι,

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή.

Στο διάστημα που απομένει ως την Κυριακή των εκλογών πρέπει όλοι μας να δουλέψουμε πόρτα – πόρτα για να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη.

Να μεταφέρουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε σπίτι.

Και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να αντιληφθούν τα κρίσιμα διλήμματα των εκλογών:

Θέλουμε κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας ή κυβέρνηση που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού;

Θέλουμε πολιτική δήθεν επιδομάτων και pass ή πολιτική στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων που καθημερινά εξανεμίζονται από την εφιαλτική ακρίβεια και τον πληθωρισμό;

Ζητάμε την παράδοση της υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα ή ένα ΕΣΥ που θα εγγυάται αξιοπρεπή περίθαλψη για όλα τα κοινωνικά στρώματα, για τον φτωχό εργάτη, τον αδικημένο αγρότη, τον άνεργο και τον μισθοσυντήρητο;

Θέλουμε δημόσια παιδεία για όλους ή παιδεία για τους λίγους;

Θέλουμε προστασία της 1ης κατοικίας και της γεωργικής γης ή να γίνουν οι περιουσίες φτωχών ανθρώπων βορά στις διαθέσεις κάποιων κερδοσκόπων;

Θέλουμε ανάπτυξη της υπαίθρου και στήριξη του αγροτικού κόσμου ή να συνεχιστεί αυτό το παράλογο μοντέλο του αθηνοκεντρισμού;

Θέλουμε να αναπτύξουμε τον τόπο μας ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να παραμένουν εδώ ή θα καταλήξουμε νομός συνταξιούχων και μόνο;

Δεν θέλω να χαϊδέψω αυτιά. Δεν ισχυρίζομαι  ότι έχουμε το μαγικό ραβδί. Έχουμε όμως κυβερνητική εμπειρία.

Πορευθήκαμε στα δύσκολα χρόνια της επιτήρησης και των μνημονίων. Και καταφέραμε – με δύσκολα, είναι αλήθεια, μέτρα – να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να εξασφαλίσουμε ένα αποθεματικό 37 δις, που απέτρεψε την κατάρρευση της χώρας στα χρόνια της πανδημίας.

Το σπουδαιότερο, όμως είναι ότι κάναμε την αυτοκριτική μας, διδαχθήκαμε από τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε ξανά με συγκεκριμένο, επεξεργασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στους ανθρώπους του μόχθου και τους διαβεβαιώνουμε ότι από τις πρώτες κιόλας μέρες της Κυβέρνησης των προοδευτικών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός θα νιώσει την αλλαγή και θα ανασάνει πραγματικά.

Φίλες και φίλοι,

Είναι βέβαιο ότι οι αντίπαλοί μας επιστρατεύουν κάθε μέρα, κάθε μέσο για να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

με ελεγχόμενα, κατευθυνόμενα και υποβολιμαία δημοσιεύματα,

με fake news επιχειρούν να σπείρουν αμφιβολίες και να ανακόψουν την πορεία μας προς τη νίκη.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Το αίτημα για αλλαγή είναι διάχυτο.

Γιατί ο λαός μας έχει χορτάσει υποσχέσεις.

Δεν αντέχει άλλα ψέματα. Κι ο Νομός μας, ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, δεν ανέχεται την εγκατάλειψη.

ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ!

Ο προεκλογικός αγώνας μέρα με τη μέρα εντείνεται. Από τη δική μας προσπάθεια θα κριθεί η έκβασή της. Όπως είπε ο Πρόεδρός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, έχουμε χρέος να φέρουμε την καθαρή, αδιαμφισβήτητη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τις μόνες εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας, ό,τι κι αν λέει ο κύριος Μητσοτάκης. Μόνο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δίνει μια σαφή και αυστηρή εντολή σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗ!

Για να δικαιώσουμε τις γενιές που πάλεψαν για κοινωνική δικαιοσύνη, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Για να αφήσουμε πολύτιμη παρακαταθήκη στα παιδιά μας το ήθος μας και το πάθος μας για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Μας κατηγορούν για πολλά, αλλά δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την εντιμότητά μας και το ήθος μας.

Στο δίλημμα ΤΣΙΠΡΑΣ Ή ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ απαντάμε:

ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΟΧΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ!

Το πραγματικό δίλημμα είναι:

Σκληρός νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός με τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη ή  στήριξη των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων απέναντι στην κρίση και ένα άλλο οικονομικό μοντέλο με τον Αλέξη Τσίπρα;

Σας θυμίζω τα λόγια του Ραφαέλ Σιμόνε:

Η αξιοθαύμαστη πλευρά της Αριστεράς είναι να θυσιάζεσαι ενώ μπορείς να κατέχεις, να στερείσαι ενώ μπορείς να συσσωρεύεις, να δέχεσαι την ισότητα ενώ μπορείς να εκμεταλλεύεσαι τους άλλους…

Αυτή την Αριστερά των θυσιών και των αγώνων, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας θέλουμε να εκπροσωπούμε φίλες και φίλοι. Το σύνθημά μας «Δικαιοσύνη παντού» πρέπει να φτάσει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Η σημερινή, ανεπανάληπτη συγκέντρωση αυξάνει και την ευθύνη μου απέναντί σας.

Και δεσμεύομαι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας  προσπαθώντας να εκφράσω τις αγωνίες σας, μαχόμενος για την πραγμάτωση των κοινών μας οραμάτων!

Το Αγρίνιο,

η πόλη των προσφύγων και των καπνεργατών,

των εμπνευσμένων επιχειρηματιών και των διανοουμένων,

των ξωμάχων της Ευρυτανίας, της Ναυπακτίας, της ορεινής Τριχωνίδας, του Βάλτου και του Ξηρομέρου που βρήκαν ζεστή φιλοξενία σ’ αυτόν τον τόπο, ζυμώθηκαν με τους ντόπιους, ρίζωσαν εδώ και πρόκοψαν,

το πολύχυμο και ζωντανό Αγρίνιο καλείται να αναμετρηθεί και σε τούτες τις εκλογές με την ιστορία του και να οραματιστεί το μέλλον του. Έχει ζωντανά κύτταρα, διαθέτει ικμάδα πνευματική και θέληση ακατάβλητη.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι Αγρινιώτες θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα των καιρών και θα δώσετε, θα δώσουμε όλοι μαζί τη δική μας μάχη για τα παιδιά μας και για τον τόπο μας!

ΕΜΠΡΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!

ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ!

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ!»