Περιφ. Δυτ. Ελλάδας – Στα έργα ανάπλασης εισόδου οικισμών και τα Καλύβια

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Με σύμβαση που υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ανάδοχης εταιρείας αναμένεται μεταξύ άλλων χωριών της Αιτωλοακαρνανίας, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης των εισόδων του οικισμού Καλυβίων Αγρινίου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, νέα όψη θα αποκτήσουν 186 σημεία εισόδου και εξόδου οικισμών της Δυτικής Ελλάδας, καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αισθητική αναβάθμιση περιοχών που βρίσκονται «πάνω» σε εθνικές ή σημαντικές επαρχιακές οδούς και αποτελούν κόμβους συχνών διελεύσεων και πόλους υψηλής επισκεψιμότητας για τουριστικούς, πολιτιστικούς ή άλλους λόγους.

Το έργο, με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού για δράσεις εκσυγχρονισμού και ανάδειξης οδών του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος», είναι προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

«Αλλάζουμε τον τόπο μας, ομορφαίνουμε κωμοπόλεις και χωριά μας, κάνοντας κάτι παραπάνω από ένα σημαντικό βήμα αισθητικής αναβάθμισης και ανόδου της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Κάνουμε και ένα αποφασιστικό βήμα εξωστρέφειας της Δυτικής Ελλάδας, η οποία με τη σταδιακή ολοκλήρωση των έργων, θα αποκτήσει νέα όψη και θα γίνει πολύ πιο ελκυστική» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Το έργο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου και επιλεγμένου εξοπλισμού, όπως φωτιστικά σώματα, παγκάκια, τραπεζόπαγκοι, πλάκες πεζοδρομίου, ζαρντινιέρες, σημεία πληροφόρησης, ξύλινες περιφράξεις, όργανα γυμναστικής, τραπέζια παιχνιδιών, φυτεύσεις κ.ά που θα αναδείξουν τις εισόδους και εξόδους των οικισμών και παράλληλα, θα είναι πλήρως λειτουργικοί για να τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους, όπως και οι επισκέπτες.

Να αναφέρουμε ότι, για την ορθότερη κατανομή των επιμέρους ειδών λόγω του πλήθους των χώρων παρέμβασης και των διαφορετικών γεωγραφικών και τοπικών χαρακτηριστικών του κάθε χωριού ανά νομό, η αρμόδια υπηρεσία επέλεξε να κατηγοριοποιήσει τους τρεις νομούς της με βάση τον εκάστοτε πληθυσμό, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.

Εν αρχή, η κατηγοριοποίηση έγινε σε τρεις κατηγορίες πληθυσμού με την πρώτη να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό από 0-500 κατοίκους, την δεύτερη να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό από 500 -1000 κατοίκους και την τρίτη κατηγορία να περιλαμβάνει τα χωριά με πληθυσμό άνω των 1000 κατοίκων.

Τι προβλέπεται για τα Καλύβια Αγρινίου

Σύμφωνα με την διακήρυξη, οι παρεμβάσεις θα γίνουν στα όρια των οδών του οδικού δικτύου που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ για τα Καλύβια και με κριτήριο τον πληθυσμό του οικισμού (από 500 έως 1000 κατ.) προβλέπεται η σχεδιαζόμενη παρέμβαση να είναι ευρείας κλίμακας. Ο οικισμός Καλυβίων Αγρινίου σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε 965 κατοίκους.

Επιπρόσθετα στην διακήρυξη σημειώνεται ακόμη ότι, παρεμβάσεις συντηρήσεων θα πραγματοποιηθούν και επί των οδών του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που η συντήρησή τους ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, όπου μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι οδοί:

10. Χάνι Μπάγια − Αγγελόκαστρο − Κλεισορεύματα, δια Λυσιμαχείας.

17. Αγγελόκαστρο − Καλύβια − Αγρίνιο.

18. Καλύβια − Γέφυρα Σπολάϊτας.

59. Καλύβια − διασταύρωση δρόμου Όχθια − Γουριώτισσα.

Τέλος, η Συνοπτική Περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης αναφέρει ότι:

«Αντικείμενο της σύμβασης είναι η πραγματοποίηση της προμήθειας του απαραίτητου και επιλεγμένου από την αρμόδια υπηρεσία εξοπλισμού, με σκοπό να αναδειχθούν οι είσοδοι και τα σημεία γενικού ενδιαφέροντος επί των ορίων των οδών του οδικού δικτύου που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα επί των εισόδων 186 οικισμών της στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Αναγνωρίζοντας ότι οι κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο κοινωνικοποίησης, ειδικά σε μικρά χωριά, όπου οι πολίτες συναναστρέφονται και κοινωνικοποιούνται, καθιστά επιτακτική την παρέμβαση της Περιφέρειας, παρέχοντας στου πολίτες της εξωραϊσμένους χώρους επί των εισόδων τους και επί των οδών που οδηγούν στους παρακάτω αναφερόμενους οικισμούς που θα αναδεικνύουν το φυσικό τους κάλλος και θα εντάσσονται ομαλά στο φυσικό περιβάλλον τους.

Με την παρούσα προμήθεια, σκοπός της Περιφέρειας είναι να καταστήσει τους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις πλήρως λειτουργικούς ώστε να παρέχονται στους πολίτες ποιοτικά αναβαθμισμένοι χώροι».

Δείτε ολόκληρη την αρχική διακήρυξη πατώντας τον σύνδεσμο:

 

https://www.contracts.gr/v1/tenders/KMDS/22PROC010922850

 

Μακέτες αναπλάσεων