Εκδήλωση για τον Φιλελληνισμό στην Βυρωνική Εταιρεία Ι.Π. Μεσολογγίου

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε το  αφιέρωμα «Φιλελληνισμός: Ποίηση-Ζωγραφική-Μουσική» που συνδιοργάνωσε στο πλαίσιο των Εορτών Εξόδου, η Βυρωνική Εταιρεία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ροδάνθη Φλώρου και ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Νικόλαος Χατζής και την συντόνισε η Μουσειοπαιδαγωγός της ΒΕΜ, Μιμίκα Γαβρίνα.

Ομιλήτρια ήταν η διακεκριμένη Ιστορικός Τέχνης, Δρ. Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, που μίλησε με γλαφυρό εντυπωσιακό τρόπο για σπουδαίους ζωγράφους που εμπνεύστηκαν από την ζωή και τα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα, δημιουργώντας  έργα που έμειναν στην αιωνιότητα δείχνοντας συγχρόνως θαυμάσιες διαφάνειες  αυτών και ενθουσιάζοντας  το ακροατήριο.

Στην συνέχεια στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «Φιλελληνισμός και Μουσική» έργα για φωνή και συνοδεία πιάνου, η Soprano Λένα Σουρμελή με την μελωδική φωνή της και η πιανίστας  Olena Fedko με τα μαγικά δάχτυλα, καθήλωσαν το κοινό αποδίδοντας κλασσικά φιλελληνικά κομμάτια που μόνο συγκίνηση και υπερηφάνεια μας προκαλούν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αναστάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Ανδρέας  Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Νίκος Χατζής, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Παρασκευή Πετρονικολού, ο Προϊστάμενος των Φιλολόγων Δυτικής Ελλάδος Δρ. Απόστολος Βετσόπουλος, ο Πρόεδρος των Φίλων του Ραδιοφώνου κ. Γιάννης Ατσαλάκης, ο Διευθυντής του Δημοσίου ΙΕΚ Δρ. Γιάννης Χατζής, η Διευθύντρια του ΣΔΕ Μεσολογγίου Δρ. Αγγελική Γριβοπούλου, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας κ. Αθανάσιος Σπυρόπουλος,  εκπρόσωποι Συλλόγων και πλήθος αγαπητών μελών και φίλων της Βυρωνικής Εταιρείας.