Περιφέρεια: Ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Υφαίνοντας Νόημα»

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2023, o Τομέας Πολιτισμού της ΠΔΕ–ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτωλ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»-ΟΚΑΝΑ και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου πραγματοποίησαν το βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Υφαίνοντας νόημα-Δράσεις Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας» στις 4 και 5 Μαρτίου 2023.

Η πρώτη συνάντηση του βιωματικού εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ-ΟΚΑΝΑ» στο Αγρίνιο. Οι συντονίστριες Δρ Μαρία Αθανασέκου, Ιστορικός Τέχνης και η Ρωξάνη Γιάννου, Msc Ειδική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Τέχνης μύησαν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στην ψυχοθεραπευτική λειτουργία της τέχνης.

Αναφερόμενες σε δημοφιλή και μη έργα καλλιτεχνών- που αποτύπωναν την ψυχική και πνευματική τους υπόσταση με τρόπο πρωτότυπο και ιδιαίτερο και που αποκάλυπταν μια πολύπλοκη ψυχική κατάσταση, έδωσαν την αφορμή για την έναρξη μιας εκ βαθέων συζήτησης. Κατόπιν, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα προσωπικό τους αντικείμενο, συναισθηματικής αξίας, αφηγούμενοι την ιστορία του και τους λόγους του δεσμού τους με αυτό.

Εν συνεχεία είχαν τη δυνατότητα να αποτυπώσουν εικαστικά αυτό το συναισθηματικό αντικείμενο με πληθώρα σχεδίων και  συμβόλων, «υφαίνοντας» με αυτό τον τρόπο το νήμα μιας εμπειρίας που καθόρισε, ομόρφυνε ή πλήγωσε την ύπαρξή τους, αλλά που πάντοτε χάρισε μια διδακτική εμπειρία και προήγαγε ψυχικά την έννοια του ανθρώπου.

Τη δράση πολιτισμού και ψυχικής υγείας χαιρέτισαν με την φυσική τους παρουσία η Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής της Ισότητας των φύλων Αμαλία Βούλγαρη, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Επιστημονική Διευθύντρια  του ΟΔΥΣΣΕΑ –ΟΚΑΝΑ, Αθανασία Δημητρίου. Η δε εκπρόσωπος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου, Νατάσα Μακρυδήμα «συμμετείχε» με μήνυμά της, αλλά και με την ενημέρωση των παροχών των υπηρεσιών του Ξενώνα.

Η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Κτιρίου Χρυσόγελου ξεκίνησε με την παρουσίαση της Φιλολόγου Msc Δημιουργικής Γραφής  Σόφης Λαναρά, η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως, τις κυρίες του Γυναικείου Πολιτιστικού Συλλόγου Σταμνάς, του Γαλατά, της «Αρχαίας Καλυδώνας», αλλά και τους εκλεκτούς πολίτες για τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια συνεδρία ψυχής και πνεύματος, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στους στόχους του βιωματικού αυτού εργαστηρίου. Κατόπιν, η Δρ Αθανασία Δημητρίου, Επιστημονική Διευθύντρια του ΟΔΥΣΣΕΑ -ΟΚΑΝΑ χαιρέτισε το βιωματικό αυτό εργαστήριο, τονίζοντας την αναγκαιότητα του «μοιράσματος» και της αυτοέκφρασης στη σύγχρονη εποχή της αποξένωσης και της κοινωνικής απομόνωσης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Κτιρίου Χρυσόγελου ακολουθήθηκε η διαδικασία του προγράμματος του βιωματικού εργαστηρίου, ενώ εμπλουτίστηκε με την ευχάριστη νότα της εκτέλεσης ενός τραγουδιού από τον Μουσικό και Διευθυντή του Μουσικού Ομίλου «Ιωσήφ Ρωγών» Δημήτρη Μανωλάτο, όπως  εμπλουτίστηκε και η αντίστοιχη συνάντηση του Αγρινίου από την τραγουδοποιό Ελισάβετ Αθανασίου, που συνέθεσε και εκτέλεσε το άσμα «Τραγούδι για τη Γυναίκα» αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα. Η οργάνωση και η επιμέλεια του βιωματικού εργαστηρίου υλοποιήθηκε από τις υπαλλήλους του Κτιρίου Χρυσόγελου Αποστολία Πάστρα, Μαρία Καρατζογιάννη και Τζένη Τσιαντοπούλου, καθώς και με την συμμετοχή των εθελοντριών Έλενας Γκογκάι, Σιντορέλας Σουτία, Μαρίας Μπλέτσα και Παρασκευής Καραμούζα.

Ο Τομέας Πολιτισμού, επιδιώκοντας την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και τη δυνατότητα αυτοέκφρασης μέσω του πολιτισμού και της τέχνης, στηρίζει τις συνεργασίες και την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την θεραπευτική ιδιότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ ευχαριστεί όλα τα τοπικά μέσα επικοινωνίας για την πληροφόρηση και προβολή του βιωματικού εργαστηρίου «Υφαίνοντας νόημα» και ιδιαίτερα τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Antenna Star Αγρινίου και της Νάντια Μπούτα για το βήμα που έδωσαν στις συντονίστριες του βιωματικού εργαστηρίου, Δρ Μαρία Αθανασέκου και  Ρωξάνη Γιάννου.

Το μήνυμα της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας, για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων Δυτικής Ελλάδας τιμά την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ως ημέρα μνήμης που σηματοδοτεί τους αγώνες και τις κατακτήσεις των γυναικών, καθώς και ως αφετηρία νέων αγώνων για ουσιαστική ισότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που θεσπίστηκε το 1977 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα ης Γυναίκας , εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και στις μέρες μας. Το κίνημα #Metoo ξετύλιξε το κουβάρι της βίας και των κακοποιητικών συμπεριφορών που μπορεί να βιώνουν οι γυναίκες στο περιβάλλον τους αποκαλύπτοντας το μέγεθος της έμφυλης βίας και του σεξισμού και ενδυνάμωσε τις γυναίκες να σπάσουν τη σιωπή τους προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη.

Η ΠΕΠΙΣ Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ, τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, τις δομές της Δυτικής Ελλάδας, τους συλλόγους γυναικών αλλά κυρίως με τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ενθάρρυνε γυναίκες και κορίτσια να βρουν το θάρρος να μιλήσουν και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας.

«Η 8η Μάρτη δεν είναι μια απλή επέτειος, αλλά μια μέρα–σύμβολο που μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες, με δύναμη και αποφασιστικότητα, πρέπει να διεκδικήσουν ίσες ευκαιρίες στην οικογένεια, την εκπαίδευση, την εργασία και την πολιτική για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, εξαλείφοντας νοοτροπίες και στερεότυπα του παρελθόντος» αναφέρει στο μήνυμά της η ΠΕΠΙΣ.