Παρουσίαση του βιβλίου «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο» της Φωτεινής Μυλωνά, στο Αγρίνιο

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Στην φιλόξενη αίθουσα του Μικρού Θεάτρου, στο Αγρίνιο, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου, η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως, Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο…» των εκδόσεων "Υδροπλάνο".

Την όλη οργάνωση της εκδήλωσης είχαν το Βιβλιοπωλείο "Αγαύη" και οι Εκδόσεις "Υδροπλάνο" σε συνεργασία με το Μικρό Θέατρο, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η Φιλόλογος – Δρ Κοινωνιολογίας, κα Μίνα Πετροπούλου και η συγγραφέας, κα Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε δραματοποιημένο υλικό από το βιβλίο, σε σκηνοθεσία της κας Ζέτας Λάττα και οι πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών, από τη Θεατρική Ομάδα Μεσολογγίου "ΠΡόΒΑ", εισήγαγαν τον θεατή στην ατμόσφαιρα των γεγονότων και των ηρώων, που περιγράφει το βιβλίο.

Τους ρόλους υποδύθηκαν οι ηθοποιοί: Δροσοπούλου Γωγώ, Κάκου Φελίσια, Μυλωνά Κατερίνα, Τόλης Γιώργος, Τσαρούχης Νίκος, Τσίτση Όλγα, Τσολίγκας Ανδρέας και Ψάρρη Λία.

Η θεατρική απόδοση του βιβλίου ήταν συγκινητική και απέσπασε το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ενώ στη συνέχεια η κα Φωτεινή Μυλωνά-Ραΐδη συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου.

Η Φωτεινή Μυλωνά Ραΐδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή, στα νιάτα της, το εγκατέλειψε πιστεύοντας για πάντα. Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τόπος ιδανικότερος απ' αυτόν για να κάνει την έξοδό της κι επέστρεψε. Διάλεξε να γίνει δασκάλα για να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτά φρόντισαν να διατηρήσει ατόφια την αλήθεια της και αυθεντικά τα συναισθήματά της.

Βιβλία της (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) έχουν εκδοθεί από διάφορους εκδότες ανά τα χρόνια ("Αναγνώστης", "Ελληνικά Γράμματα", "Άγκυρα", "Gutenberg" κ.ά.) ενώ κάποια έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Το ένα από τον "Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου" και το άλλο από τη "Γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά".

Η Ακευσώ γράφει για τη χθεσινή παρουσίαση του "Δεν είναι τούτο τ' άδικο..." στο Αγρίνιο

«Νιόβγαλτη η 6η του Φλεβάρη!

Ολόφωτος ο τόπος στα πόδια του Υμηττού!

-Νιφάδες ασπροστολίζουν τα γύρα κι ομορφαίνουν τις ασχήμιες των Καιρών!

Ακούω τη Σιωπή….

Ταξιδεύω στα χτεσινά, στο Αγρίνιο, σε μια γωνίτσα στο μικρό θέατρο, όπου οι ηθοποιοί αγκάλιαζαν με σεβασμό και ταπείνωση τις λέξεις, ανάσταιναν μέρες μακρινές, ζυμωμένες με πόνο άφατο και κρεμούσαν στα παράθυρα της ψυχής, ένα-ένα τα γράμματα: «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο».

Τ’ άδικο! Που αιώνες τώρα το τροφοδοτούν ανθρωποειδή ανδρείκελα, αλλοπρόσαλλοι σαλτιμπάγκοι, κονιορτοποιημένα εγκληματικά μυαλά, οιηματίες αχυράνθρωποι, συνθλίβοντας το δίκιο, το συνετό, το ωραίο.

Απ’ το διπλανό διαμέρισμα ακούγεται η τηλεόραση, μοναδική συντροφιά της ξεχασμένης απ’ όλους γιαγιάς. Παγωμένη κι άχρωμη η φωνή του δημοσιογράφου ενημερώνει:

-«Μια γυναίκα και τέσσερα παιδάκια ανασύρθηκαν νεκρά, ανοιχτά της Λέρου»

Μεσοπέλαγα….

Άνοιξε ο Κουτσοφλέβαρος τις φλέβες του να πνίξει την ελπίδα πέντε ψυχών, που δεν έφταιξαν, που κάρφωσαν στη σαπιόβαρκα τη δική τους Εδέμ, αλλά δεν πρόκαναν να την περπατήσουν….

-Ετούτο είναι άδικο!, μινύρισε ένα δάκρυ στην άκρη των ματιών μου.

Δεν το σκούπισα.

Τ’ άφησα να γίνει κρούσταλλο, να το βυζαίνει η Μνήμη…. Να μην ξεχνά!!

Πήρα στην αγκαλιά μου το νιοβλάσταρο «παιδί» της Φωτεινής κι άρχισα να το ξαναδιαβάζω με τον λογισμό στους αδικημένους της ζωής, με την πεθυμιά να γνωρίσω καλύτερα την Παύλαινα, την Ερατώ, τον Σάββα, τον Γιώργη, τον Λευτερόγιαννο… και με την ευχή να μη μας βρει «ξέγνοιαστους κι απροστάτευτους» τ’ άδικο που έρχεται…. Ακευσώ»

Το βιβλιοπωλείο Αγαύη (Γ. Καραπαπά 16, Αγρίνιο) και ο κ. Βασίλης Νικολόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Ευχαριστούμε όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, συντελώντας στην χθεσινοβραδινή ζεστή, σε πείσμα των καιρών, βραδιά, την Θεατρική Ομάδα Πρόβα, την κα Ζέτα Λάττα και την κα Μίνα Πετροπούλου, το Μικρό Θέατρο. Ευχαριστούμε, τέλος, την κα Φωτεινή Μυλωνά για τη συνεργασία, πρωτίστως όμως για τα υπέροχα λόγια που μας χάρισε κατά το ¨κλείσιμο¨ της παρουσίασης».

 

- Ευχαριστούμε την κα Ευτυχία Πατσιαλού για την ευγενική παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από την εκδήλωση.