Τα Θεοφάνεια και ο Αγιασμός των υδάτων, στα Καλύβια

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Με την τέλεση του Όρθρου & του Μεγάλου Αγιασμού, εορτάσθηκαν σήμερα τα Άγια Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων, παρουσία πλήθους πιστών.

Τις ιερές ακολουθίες τέλεσε ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, συνοδεία των ιεροψαλτών, ενώ μετά το πέρας του Αγιασμού και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, που τελέσθηκε εντός του ναού, οι πιστοί ασπάσθηκαν τον Σταυρό και πήραν την ευλογία από τον ιερέα, ενώ μπορούσαν να πάρουν αγιασμένο νερό από νιπτήρες που είχαν τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας στους οικισμούς Αγίου Γεωργίου και Πλατάνου Καλυβίων, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός των κατοικιών από τον ιερέα του χωριού μας. Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό.

πολυτκιον  (Κατέβασμα) χος α΄

ν ορδάν βαπτιζομένου σου Κύριε, τς Τριάδος φανερώθη προσκύνησις

το γάρ Γεννήτορος φωνή προσεμαρτύρει σοι, γαπητόν σε Υόν νομάζουσα

καί τό Πνεμα ν εδει περιστερς, βεβαίου το λόγου τό σφαλές.

πιφανείς Χριστέ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.

Τα Θεοφάνια είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.

Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ο Αγιασμός έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες.