16η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα» με την συμμετοχή της Περιφέρειας

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην 16η «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, ιδίως των νέων στη χώρα μας, ώστε να αντιληφθούν ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, υιοθετώντας πιο υπεύθυνη στάση ως οδηγοί αλλά και ως συνεπιβάτες.

Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικά σημεία των πόλεων της Πάτρας, Αιγίου, Αμαλιάδας, Πύργου, Ναύπακτου, Μεσολογγίου  και Αγρινίου, με μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν. Ένας δεν πίνει… ο Οδηγός της Παρέας!». Στη δράση θα συμμετέχουν μέλη και εθελοντές του Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς».

Κατά τη διάρκεια της δράσης, ο ρόλος των εθελοντών του Δικτύου Ι.Ο.Α.Σ. είναι να ορίζουν, μαζί με τις παρέες που έρχονται για να διασκεδάσουν, τον «Οδηγό της παρέας», ο οποίος αφού αποδεχθεί τον τίτλο του, φορά ένα βραχιολάκι και δίνει την υπόσχεση να μην καταναλώσει αλκοόλ όλο το βράδυ. Όταν έρθει η ώρα να αναχωρήσει από το νυχτερινό κέντρο, μπορεί να κάνει εθελούσια, ένα φιλικό αλκοτέστ, για να διαπιστωθεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ, ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται με ένα αναμνηστικό δώρο ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί ή να οδηγήσει κάποιος από την παρέα που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, αρμόδιος για θέματα δημόσιας υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε: «Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί πανευρωπαϊκά μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Η οδική ασφάλεια και η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί θέμα μείζονος σημασία για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, με ιδιαίτερη χαρά συνεργαζόμαστε για μία ακόμη φορά με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” για την υλοποίηση δράσεων με παιδευτικό χαρακτήρα. Από την παιδική ηλικία πρέπει να μπουν τα ανάλογα θεμέλια προκειμένου να ανατραπούν σταδιακά τα τραγικά νούμερα των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας σε παιδιά και νέους ηλικίας 5-29 ετών».