Ο Νίκος Αλιάγας στο ¨Photopolis 2022¨ στο Αγρίνιο

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Ο πολύ γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ο συμπατριώτης μας Νίκος Αλιάγας, επισκέφθηκε σήμερα (17/09) το Αγρίνιο και τις εκθέσεις του «Photopolis Agrinio Photo Festival 2022».

Η περιήγηση του Νίκου Αλιάγα ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου τον υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ενώ στη συνέχεια πήγε στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, για να συναντήσει τα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας Art8 καθώς και πολλούς φίλους της φωτογραφίας.

Ο υπεύθυνος του «Photopolis Agrinio Photo Festival 2022» Πάνος Καλτσάς, τον ξενάγησε στους χώρους του Φεστιβάλ και στη συνέχεια συνομίλησε με τον κόσμο, αντάλλαξε απόψεις και μοιράστηκε φωτογραφικές εμπειρίες.

Ο Νίκος Αλιάγας από την πλευρά του συνεχάρη τους διοργανωτές του Φεστιβάλ για αυτή την αξιόλογη και σημαντική πρωτοβουλία, ενώ στην σύντομη ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχω την αίσθηση όσο περνούν τα χρόνια και μετά από πολλαπλές εμπειρίες μέσα από τα οπτικοακουστικά, ότι στην ουσία, είναι η πρώτη ¨πέτρα του κάστρου¨ ο πολιτισμός. Μια απλή φωτογραφία, μια οποιαδήποτε φωτογραφία, είτε είναι γνωστού είτε ανώνυμου φωτογράφου δεν έχει σημασία, η φωτογραφία ¨μιλάει¨ από μόνη της… Ο άνθρωπος κρίνει, η φωτογραφία δεν κρίνει κανέναν… Μια απλή φωτογραφία μπορεί κάλλιστα να ανοίξει την φαντασία ενός νέου, σαν ¨παράθυρο¨ σαν έμπνευση, σαν πρόταση για ταξίδι και στην ουσία τα ¨τείχη¨ της πόλεως, με την έννοια την καβαφική, δεν είναι τα ορατά, είναι τα αόρατα τείχη, που κάνουν την κοινωνία πιο σκληρή…

Και για μένα η φωτογραφία βρέθηκε μέσα στην παρεξηγημένη προβολή της δημοσιότητας και πιο πριν από αυτή, που είναι μόνο το αποτέλεσμα της δουλειάς μου, βρέθηκε σαν μια ¨υπόσχεση¨, ότι μπορούσε αυτό το παιδάκι (ο ίδιος) που ονειρευόνταν διαφορετικά και έβλεπε διαφορετικό ¨κόσμο¨ μέσα από λεπτομέρειες που μπορεί κάποιο να τις θεωρούσαν γελοίες ή ανώδυνες, να βρει όπως ο Κοντορεβυθούλης του παραμυθιού, πετραδάκια, για να πλαισιώσει και να ολοκληρώσει μια πορεία ζωής».

Να θυμίσουμε ότι φωτογραφικά έργα του Νίκου Αλιάγα, με τον τίτλο "Επιστροφή" παρουσιάζονται στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου, ως συμμετοχή στο Φεστιβάλ.