Μεσολόγγι: Άνοιξε για το κοινό η έκθεση του Θ. Βαλαώρα

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 10/09, τα εγκαίνια της  έκθεσης ζωγραφικής του συμπατριώτη μας εικαστικού, Θανάση Βαλαώρα με τίτλο "Θεοτικό", στους χώρους του Κτιρίου Χρυσόγελου, εκδήλωση που διοργάνωσε ο τομέας Πολιτισμού & Τουρισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κεντρικό στοιχείο της εικαστικής πραγματείας του καλλιτέχνη αποτελούν εκτός από τα πρόσωπα, το τοπίο της καιόμενης Σμύρνης, μια αναφορά στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής.

"Θεοτικό". Πρόσωπα λιτά, με βλέμμα καθαρό,εξυψώνουν την ύλη. Ένα κομμάτι ξύλου, κατάλοιπο ενός ναού του 1845 ή ενός οινοδοχείου, μετασχηματίζεται σε ιερή εικόνα που αποπνέει ταπείνωση και καθαρότητα. Ένας πειρατής που μετουσιώνεται σε άγιο και γίνεται οικειοθελώς δεσμώτης, ένας μουσουλμάνος που μεταλλάσσεται σε άγιο του χριστιανισμού και μια Σμύρνη που φλέγεται πάνω σε μια επιφάνεια κοπής, είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που σας περιμένουν να τα συναντήσετε σε μια έκθεση που συγκινεί.

Ο Θανάσης Βαλαώρας σημειώνει:

«Μ' ολόγιομο φεγγάρι ξεκινάω. Καταγωγικοί οιωνοί. 'Ενα στασίδι, ένα αποκούμπι σε τόπο φιλόξενο.

Ό,τι ανάσαινε τη γραφή μου. Ασκητές τού απόλυτου, τ' άνείπωτο της απώλειας, η υπακοή στο υλικό και στη γνώση των δασκάλων. Χωρίς παρεκκλίσεις, το βιός μου, σε σας παραθέτω λεύτερος, όπως η πόλη πού με φιλοξενεί. Μονάχος δεν ήμουν…

Η Βάγια Κωνσταντή,επιμελήθηκε την έκθεση, ο Δημήτρης Τσάμης τις φωτογραφίες, ο Γιάννης Νικολαΐδης το βίντεο και οι φοιτητές Σπιτιέρης Σπυρίδων-Χρήστος καί Λιάπη Ελένη την ψηφιοποίηση αρχείων. Χωρίς αυτούς δεν θα έφτανα εδώ,με την ίδια ¨αξιοπρέπεια¨.

Κι ακόμα εκ βαθέων ευχαριστώ τούς διαχειριστές τού πολιτισμού της Περιφέρειας και ιδιαίτερα την Αποστολία Πάστρα και τούς συνεργάτες της. Καί τον καθένα σας πού άπτει τούς λιμένες μου. Μεσολόγγι, Σεπτέμβριος 2022».

«ΘΕΟΤΙΚΟ» Κτίριο Χρυσόγελου - Ι.Π. Μεσολογγίου

Η διάρκεια της έκθεσης  είναι έως τις 10 Οκτωβρίου 2022

Καθημερινά 11:00-13:00 π.μ.

Σάββατο 11:00-14:00 π.μ. & 18:00- 21:00 μ.μ.

Κυριακή 11:00- 14:00 π.μ.