Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 4ου Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τα εγκαίνια του 4ου Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου ¨Photopolis¨ θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στην παλαιά Δημοτική Αγορά, ενώ θα παρουσιαστούν 13 εκθέσεις φωτογραφίας και πολλές δράσεις από τις 10 μέχρι 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Τέσσερις χώροι θα φιλοξενήσουν τις δράσεις: η Παλαιά Δημοτική Αγορά, το Μουσείο Καπράλου, η Κεντρική Πλατεία και ο Κινηματογράφος ΕΛΛΗΝΙΣ!

Στο «Μουσείο Καπράλου» δίπλα στην Παπαστράτειο Βιβλιοθήκη, θα εκτεθούν 7 από τις 13 εκθέσεις φωτογραφίας του φετινού  Φεστιβάλ Φωτογραφίας.

ΟΙ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Παλαιά Δημοτική Αγορά 10 – 25/9/2022

"Εκβολές Αχελώου"

Έκθεση φωτογραφίας art8

Επιμέλεια: Φωτεινή Παπαχατζή

Ο Αχελώος ποταμός πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου και μετά από μια διαδρομή 220 χιλιομέτρων εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, έχοντας σχηματίσει με τις προσχώσεις του τα νησιά Εχινάδες. Η λεκάνη απορροής του ποταμού καλύπτει μια τεράστια έκταση 5.572 τ.χλμ. και αυτή την έκταση 15 μέλη της "art8" απεικονίζουν στις φωτογραφίες τους.

 

"Dotter"

Αιμιλία Μπαλάσκα

Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη

Μια τραυματική εμπειρία, η απώλεια της μητέρας, γίνεται το αφηγηματικό πλαίσιο της σειράς. Η αρχική ιδέα ήταν να εξερευνήσω την ιδέα του σπιτιού, έτσι άρχισα να κοιτάζω προσεκτικά τις φωτογραφίες του οικογενειακού μου άλμπουμ. Αυτή η ενέργεια του σκάβοντας στο παρελθόν πυροδότησε μνήμες και έφερε στην επιφάνεια άλυτα συναισθήματα.

 

"Extinction - isn’t a good title -"

Sara Nicomedi

Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη

Μέσω της χρήσης αντιπροσωπευτικών εικόνων, αυτοπροσωπογραφιών, φωτογραφιών ντοκιμαντέρ, αρχείων και κολάζ, αναλύει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, τις δράσεις μας σήμερα και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις μελλοντικές γενιές.

 

"Staging the real"

Οι 15 επιλεγμένες φωτογραφίες του αντίστοιχου διαγωνισμού που διεξήχθη από 1/2 έως 31/3/2022.

ΒΡΑΒΕΙΑ:

1η θέση: Aaron Yeandle, Guernsey

2η θέση: Nurlan Tahirli, Azerbaijan

3η θέση: Μένη Σεϊρίδου, Θεσσαλονίκη

Οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν την ημέρα των εγκαινίων

 

"Το δικό μου Αγρίνιο"

Έκθεση φωτογραφίας

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων της φωτογραφικής ομάδας "art8" προσκαλέσαμε τους φίλους της φωτογραφίας να συμμετάσχουν σε φωτοβόλτα και να φωτογραφίσουν την πόλη μας, το Αγρίνιo. 84 φωτογραφίες αυτής της φωτοβόλτας θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

 

Κεντρική πλατεία Αγρινίου 10 – 25/9/2022

"Επιστροφή"

Έκθεση φωτογραφίας Νίκος Αλιάγας

Ο Γαλλοέλληνας φωτογράφος αποτυπώνει το πέρασμα του χρόνου σε πρόσωπα, τοπία, αλλά και χέρια (μια που, όπως και στο πρόσωπο, και σ’ αυτά αφήνει ο χρόνος το στίγμα του). ΟΙ ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τα αισθητά παιχνιδίσματα του φωτός και των σκιών προσκαλούν το θεατή να παρασυρθούν στο μυστήριο που λέγεται “χρόνος”

 

ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ ΚΑΠΡΑΛΟΥ 10 – 25/9/2022

"Chambres de voyageurs"

Σπύρος Στάβερης

Με τρόπο άλλοτε καυστικό και άλλοτε μελαγχολικό, άλλοτε χιουμοριστικό και άλλοτε στοχαστικό, ο φωτογράφος διαπερνάει με τη ματιά του τα χρόνια της επίπλαστης ευμάρειας, των κοσμικών δεξιώσεων και της υπερβολής.

 

Photofolios:22

"My mum"

Viet Van Tran (Vietnam)

Για μένα, η μαμά μου, 88 ετών, είναι ο καθρέφτης της θέλησής της να ξεσηκωθεί στη ζωή και να ξεπεράσει την ασθένεια. Θέλω να καταγράψω κάποιες στιγμές για πάντα, όχι μόνο στο μυαλό και την καρδιά μου, αλλά και σε απτή μορφή. Διάλεξα επίσης αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν τόσο τη ζωή της τώρα όσο και αντικείμενα και εικόνες βγαλμένες από το παρελθόν.

 

Photofolios:22

"The girls of the lake "

Σάββας Κόης (Χανιά)

Το έργο αφορά την ενδοοικογενειακή βία και συγκεκριμένα τον βιασμό κοριτσιού από πατέρα, μια βίαιη πράξη όχι μόνο γι' αυτήν, αλλά και για τις δύο ιερές έννοιες, της γυναίκας και της οικογένειας και βασίζεται σε έναν τοπικό μύθο που αφορά την δημιουργία της λίμνης Κουρνά στην Κρήτη.

 

Photofolios:22

"Muay Thai Kids"

Έκθεση φωτογραφίας

Alain Schroeder (Belgium)

Μακριά από τους τουριστικούς προορισμούς της Ταϊλάνδης, το Isan, εκεί όπου η φτώχεια αναγκάζει πολλούς κατοίκους να αναζητήσουν εργασία στην Μπανγκόκ, αλλά φοβούμενοι τους πειρασμούς της ζωής στην πόλη (ναρκωτικά, συμμορίες, σεξουαλικό εμπόριο…), τα παιδιά συχνά αφήνονται πίσω υπό τη φροντίδα των παππούδων και της γιαγιάς.

 

Photofolios:22

"Agri-Cultural Pylons"

Έκθεση φωτογραφίας

Βασίλης Νεμπεγλεριώτης (Λάρισα)

Ο θεσσαλικός κάμπος αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, μέσω της καλλιέργειας των σιτηρών. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σιτοβολώνας της χώρας και ιστορικά η εικόνα του θεσσαλικού τοπίου έχει ταυτιστεί με αυτήν του κάμπου.

 

Photofolios:22

"Πλανήτης C - Ανασύνθεσις"

Έκθεσης φωτογραφίας

Κατερίνα Χατζηδημητρίου (Αθήνα)

"Μέσα στον Πλανήτη C κάποια από τα αγαπημένα, προσωπικά μου αντικείμενα άρχισαν να χάνουν την χρηστικότητά τους. Μέσα από την ανασύνθεσή τους μετατράπηκαν σε τοτέμ και εν τέλει σε υπερρεαλιστικές φωτογραφικές συνθέσεις που δημιουργήθηκαν για να συμβολίσουν έννοιες όπως ο φόβος, ο εγκλωβισμός, η κοινωνική απομόνωση, η ανησυχία απώλειας της ζωής".

 

Photofolios:22

"301115-120819"

Streetmax21 (UK)

Σε μια εποχή που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διακρίνει κανείς τι είναι ανθρώπινο και τι όχι, η απομόνωσή του ενός από τον άλλο χρησιμεύει για να τονίσει μια εξωπραγματική και μηχανική τυπικότητα.

 

ΠΡΟΒΟΛΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ 

"Silence"

Προβολή

Renee Revah

Οι φωτογραφίες της Ρενέ Ρεβάχ, ωθούν το βλέμμα μας σε βαθύτερα νερά, στο βυθό όπου κατά κανόνα κείτονται ναυάγια. Τα σώματα μοιάζουν παγιδευμένα σε ένα θολό πράσινο φως, βυθίζονται άκαμπτα, αιωρούνται σε εμβρυακή στάση. Την ένταση στις κινήσεις τους διαδέχεται η παραίτηση, απομακρύνονται κι έπειτα κάποια άλλα παίρνουν τη θέση τους, πλησιάζουν και μας κοιτάζουν

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Κυριακή 11 & Δευτέρα 12/9/2022

Portfolio review

Ελένη Μουζακίτη

Η Ελένη Μουζακίτη είναι φωτογράφος, εκπαιδευτικός με αντικείμενο τη φωτογραφία και επιμελήτρια φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων. Σπούδασε Γερμανική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, FU Berlin και στο Ruprecht-Karl University στη Χαϊδελβέργη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ΜΑ in Image and Communication από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικού διπλώματος (PhD) στη Φωτογραφία από το Πανεπιστημίο του Ντέρμπυ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Κυριακή 11/9/2022 ώρα 20:00

"Παρουσίαση έργου"

Σπύρος Στάβερης

Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό Συνομιλήτρια Φωτεινή Παπαχατζή

Ο Σπύρος Στάβερης θα παρουσιάσει το έργο του, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση πάνω σε αυτό.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μέχρι το 1974 έζησε στο Παρίσι και από τότε έως το 1985 μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Έχει ελληνική και γαλλική υπηκοότητα. Σπούδασε Ιστορία στο Παρίσι (Universite Paris VII και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales). Από το 1989 εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στον ελληνικό και ξένο Τύπο.

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Σάββατο 17/9/2022 ώρα 20:00

"Παρουσίαση έργου"

Renee Revah

H Renee Revah θα μας μεταφέρει στον κόσμο του βυθού, όπου φωτογραφίζει τα πορτραίτα της.

Τελειώνοντας το σχολείο ασχολήθηκε με τον κόσμο του θεάτρου. Σπούδασε και εργάστηκε σαν ηθοποιός. Παρακολούθησε μαθήματα χορού, φωνητικής και φωτισμού στο θέατρο. Ανακάλυψε φωτογραφίζοντας την δυνατότητα να μεταμορφώνει την πραγματικότητα σε ένα παζλ από εικόνες, που συνθέτουν τον δικό της κόσμο.

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Κινηματοθέατρο ΕΛΛΗΝΙΣ

Πέμπτη 22 και Παρασκευή 23/9/2022 ώρα 21:00

Διήμερο κινηματογράφου

Ταινίες μικρού μήκους

Θα προβληθούν δέκα (10) ταινίες μικρού μήμους Αιτωλοακαρνάνων Σκηνοθετών. Συνεργασία με τον δημοτικό θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ, που θεωρείται από τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους της Ελλάδας

 

 

"Photosphere 5"

Προβολή

Συνεργασία με το Internationan Photosphere Festival.

Προβολή των φωτογραφικών του 5ου Photosphere Festival 2022

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Σάββατο 10/9/2022 ώρα 20:30

Εγκαίνια με το σχήμα "Reginae"

Μουσική συντροφιά

Καίτη Αθανασοπούλου: Πιάνο,

Πόπη Αργυροπούλου:Φλάουτο

Έφη Πυρπύλη: Τσέλο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Σάββατο 18/9/2022 ώρα 21:00

10 χρόνια art8

Dj party

Γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της φωτογραφικής ομάδας "art8" με dj party.

Dj: George Katsipanos

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Σάββατο  24/9/2022 ώρα 21:00

ΣΥΛΦΙΔΕΣ

Μουσική βραδιά

Η Μαρία Τσόλκα, η Μαίρη Λαβράνου, η Μελίνα Καραγιάννη και η Μάρθα Συσοβίτη θα μας χαρίσουν μια βραδιά με όμορφες μελωδίες

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

Κυριακή 25/9/2022,  ώρα 20:00

"Ζωγραφίζοντας την στιγμή του χρόνου"

Ανοιχτή συζήτηση

Παρουσίαση των ζωγραφικών έργων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ από τους μαθητές του εργαστηρίου MyHeart και Ανοιχτή συζήτηση για το παραπάνω θέμα. Στη συζήτηση συμμετέχουν:

• Γιάννης Γιαπράκης, ιατρός, μέλος της art8. Συντονιστής

• Χριστίνα Μπλαχούρα, εικαστικός, ιδιοκτήτρια του εργαστηρίου myheart

• Θανάσης Βαλαώρας, ζωγράφος

Χώρος: Παλαιά Δημοτική Αγορά

 

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:

https://photopolis.gr/