Σε εκδήλωση στον Γαλατά, συμμετείχε η Χορωδία Καλυβίων & Σταμνάς

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Η Χορωδία Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» σε σύμπραξη με τη Χορωδία Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη» συμμετείχε την Κυριακή (28/08) στην εκδήλωση - αφιέρωμα με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στον Γαλατά»  που προετοίμασε ο Σύλλογος Γυναικών ¨Αρμονία¨ στον Γαλατά Ναυπακτίας και παρακολούθησε πλήθος κατοίκων και επισκεπτών.

Πιο συγκεκριμένα, στην έναρξη της βραδιάς παρουσιάστηκε από τον εκπαιδευτικό κ. Κωνσταντίνο Σακαρέλο, ένα ιστορικό για τους Έλληνες που ζούσαν στην Μικρασία και για τα μαρτυρικά γεγονότα που επακολούθησαν το 1922 με την καταστροφή της Σμύρνης και τον βίαιο ξεριζωμό 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων προς την Ελλάδα. Με το πλοίο «Παβιάν» και λίγο πιο μετά με το καράβι «Ματθαίος» αποβιβάστηκαν το 1922 στο Κρυονέρι και το Μεσολόγγι, εκατοντάδες πρόσφυγες, από τους οποίους 45 άτομα διέμεναν στον Γαλατά. Επίσης η απογραφή του 1928 δείχνει ότι στην περιοχή κατοικούσαν 54 οικογένειες προσφύγων, που ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία.

Κατόπιν προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες από τα δραματικά γεγονότα, καθώς και μαρτυρίες απογόνων προσφύγων από τον Γαλατά, ενώ έγινε και ονομαστικό προσκλητήριο στη μνήμη των Μικρασιατών που έζησαν στην περιοχή.

Ακολούθως, η Χορωδία Γυναικών Καλυβίων «Άγιος Νικόλαος» σε σύμπραξη με την Χορωδία «Αγία Αγάθη» Σταμνάς, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και Χοράρχη τον κ. Νικόλαο Στρατόπουλο, τραγούδησε μικρασιάτικους σκοπούς: «Από ξένο τόπο», «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι», «Τι σε μέλει εσένανε», «κυρ Κωστάκη», «Σάλα σάλα», «Έχε γεια Παναγιά» και «Μενεξέδες και ζουμπούλια».

Οι μουσικοί της παραδοσιακής ορχήστρας ήταν, στην κρητική λύρα Θωμάς-Ραφαήλ Κουτσουπιάς, στο λαούτο και τραγούδι ο Θεόδωρος Κουτσουπιάς, στο κλαρίνο ο Θεόδωρος Τσακμάκης και στο τουμπερλέκι ο Νίκος Σπυρόπουλος.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της Χορευτικής Ομάδας Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου «Άγιος Συμεών» χόρευε στους ρυθμούς των μικρασιάτικων τραγουδιών.

Ενδιάμεσα στα μουσικά θέματα, η Φιλόλογος κα Ανδρομάχη Παπαζήση, διάβαζε αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων του Φώτη Κόντογλου, του Ηλία Βενέζη και της Διδώς Σωτηρίου, κάνοντας έτσι μια νοερή περιδιάβαση στις «Αλησμόνητες Πατρίδες».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Ζωή Παλιούρα, ενώ την ευθύνη αυτής της επιτυχημένης διοργάνωσης, είχε ο Σύλλογος Γυναικών Γαλατά ¨Αρμονία¨ με την ευγενική χορηγία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Μετά από 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή το αφιέρωμα αυτό ¨φώτισε¨ για πρώτη φορά γνωστές και άγνωστες πτυχές των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα και όσων εγκαταστάθηκαν στο Γαλατά Ναυπακτίας.

Η Φιλόλογος κα Μάχη Παπαζήση

Χορευτική Ομάδα Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου «Άγιος Συμεών»