Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην αρχαία Πλευρώνα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ανακοινώνει πως την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Πλευρώνας, στο πλαίσιο εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό-Κοινωνικό-Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, θα πραγματοποιήσει μουσική βραδιά κάτω από το φως του φεγγαριού!

Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα για τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μικρασιατικής καταγωγής συνθέτη, Σταύρου Κουγιουμτζή, με τίτλο: «Το φεγγαράκι ρώτησε…» υπό τον μαέστρο Σπύρο Χολέβα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Φέτος, εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από την Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

 

Αφίσα: Ως θέμα της αφίσας των πανελλαδικών εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.