Η εορτή του Αγίου Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης του Αιτωλού 

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ετήσια μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, του Αιτωλού στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Το απόγευμα της Κυριακής 7ης Αυγούστου 2022 στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου.

Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος μετέβη στο χωριό Σιταράλωνα Τριχωνίδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την γενέτειρα του αγίου Καλλινίκου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Σιταραλώνων ο Σεβασμιώτατος μετέφερε και αφιέρωσε αγιογραφημένη φορητή εικόνα του αγίου Καλλινίκου, προσφορά του ιδίου στον Ιερό Ναό της γενέτειρας του αγίου Γέροντός του και στη συνέχεια χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Παμφίας, ο αρχιμ. Σιλουανός Ψιλλιάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρυνείας, και πολλοί ιερείς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Μιχαήλ Βραχάς. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Διονυσίου Θανασούλη και του κ. Τριανταφύλλου Λιούλιου.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Γέροντά του, άγιο Καλλίνικο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σιταράλωνα Θέρμου Τριχωνίδος. Είπε ότι το περιβάλλον στο οποίο γεννιέται και μεγαλώνει ο άνθρωπος παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και στην εκκλησιαστική του κατάρτιση.

Έτσι, ο χώρος αυτός, δηλαδή τα Σιταράλωνα του Θέρμου και η ευρύτερη περιοχή διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την πνευματική κατάρτιση του αγίου Καλλινίκου.

Κατ’ αρχάς έπαιξε ρόλο η πατριαρχική οικογένεια με τον παππού του Αθανάσιο και την γιαγιά του Σπυριδούλα, αλλά τους γονείς του. Στην συνέχεια συνετέλεσε ο χώρος του Ιερού Ναού με τις αγιορείτικες ακολουθίες και την παπαδιαμαντική ατμόσφαιρα. Στην εποχή του δεν υπήρχαν Κατηχητικά Σχολεία και τον ρόλο της κατηχήσεως τον αναλάμβαναν η οικογένεια και η Εκκλησία με την λατρεία της. Επίσης, το Θέρμο με την δεσπόζουσα παρουσία του αγίου Κοσμά του Αιτωλού τον χαρακτήρισαν σε όλη του τη ζωή.

Έτσι, ο άγιος Καλλίνικος ήταν ένας πνευματικός ανθός της ρουμελιώτικης γης. Έτσι τον ερμήνευσαν πολλοί που τον γνώρισαν.

Ο καθηγητής του, Παναγιώτης Τρεμπέλας τον απεκάλεσε «αγριολούλουδο» δηλώνοντας την αυθεντικότητα και την καθαρότητά του. Ο συμφοιτητής του, θεολόγος, Βασίλειος Μουστάκης έγραψε: «Ήταν και έμεινε ένα άκακο πρόβατο του Χριστού», «ήταν μια ωραία ψυχή». Ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος, Γυμνασιάρχης στην Έδεσσα έγραψε: «Θύμιζε το σύνολό του, τον μεγάλο δάσκαλο του Γένους Κοσμά τον Αιτωλό», ήταν «το αγνό αγροτόπουλο από τα Σιταράλωνα Αγρινίου, ο υπέροχος Δεσπότης μας».

Ήταν πράγματι ο καλύτερος εγγονός του παπά Θανάση και της πρεσβυτέρας Σπυριδούλας και ο πνευματικός εγγονός του αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Κατέληξε ότι ο άγιος Καλλίνικος είναι το κλέος και το καύχημα των Σιταραλώνων που δικαίως καυχώνται για αυτό το παιδί τους και ήδη ο ιερεύς Σωτήριος Θωμόπουλος δώρισε στον Ναό του χωριού ένα οικόπεδο για να ανεγερθεί Ναός, επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης του Αιτωλού. Να έχουμε τις πρεσβείες του.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Μάριος Σαλμάς, κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και κ. Γεώργιος Βαρεμένος, ο πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Φώτης Πυλαρινός, τα ανήψια και οι συγγενείς του αγίου Καλλινίκου και πλήθος πιστών.

Μετά την Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο οικόπεδο που δώρισε ο, εκ Σιταραλώνων, πρωτοπρ. Σωτήριος Θωμόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Βούλας Αττικής και στο οποίο θα ανεγερθεί Ιερός Ναός επ’ ονόματι του αγίου Καλλινίκου. Εκεί, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού, επί τη ενάρξει των εργασιών και ευλόγησε τον χώρο.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του αδελφού του αγίου Καλλινίκου, του π. Ιωάννου Πούλου, υπέρ αναπαύσεως πάντων των συγγενών του.

Έπειτα επισκέφθηκε κατάστημα του χωριού, όπου προσφέρθηκαν κεράσματα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την οικία του αγίου Καλλινίκου, όπου οι συγγενείς του προσέφεραν πλούσια φιλοξενία και κατόπιν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Φώτιος Πυλαρινός προσέφερε γεύμα σε όλους του παρισταμένους στην οικία του. 

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως