Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, στο Αγγελόκαστρο

Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος το πρωί της κυριωνύμου ημέρας μετέβη στην ιστορική, γυναικεία, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο αρχιμ. Σιλουανός Ψιλλιάς και οι διάκονοι π. Παΐσιος Παρασκευάς και π. Στέφανος Καππές. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι πρωτοψάλτες κ. Γεώργιος Γαρουφαλής και κ. Γεώργιος Βλάχος.

Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε δύο σημεία από το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής που προέρχεται από την δεύτερη Επιστολή του Αποστόλου Πέτρου, ο οποίος παρευρέθηκε στο όρος Θαβώρ, κατά το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού και επομένως έχουμε αυθεντική μαρτυρία.

Το πρώτο σημείο είναι η διαφορά μεταξύ φιλοσοφίας και θεολογίας. Ο Απόστολος Πέτρος γράφει για «σεσοφισμένους μύθους» που είναι η αρχαία μυθολογία επενδεδυμένη με σοφούς λόγους που κάνει η φιλοσοφία, και για τους «πόπτες τς κείνου μεγαλειότητος» που είναι η εμπειρική θεολογία. Η ορθόδοξη Θεολογία είναι απόρροια της θεοπτίας, της οράσεως του θείου Φωτός που είναι άκτιστο∙ είναι η θεότητα.

Το δεύτερο σημείο είναι ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος σώζεται και γνωρίζει τον Θεό. Γράφει ο Απόστολος Πέτρος: «χομεν βεβαιότερον τον προφητικόν λόγον, καλς ποιείτε προσέχοντες ς λύχν φαίνοντι ν αχμηρ τόπ, ως ο μέρα διαυγάση κα φωσφόρος νατείλ ν τας καρδίαις μν».

«Αχμηρός τόπος» είναι ο ζοφώδης και σκοτεινός τόπος. Σε αυτόν τον σκοτεινό τόπο χρησιμοποιούμε ως λυχνάρι τον προφητικό λόγο, έως ότου ανατείλει στην καρδιά μας το φως του Χριστού. Αυτή είναι η πορεία της Χριστιανικής ζωής, σύμφωνα με τον λόγο του Χριστού «μακάριοι ο καθαροί τ καρδί τι ατν στίν βασιλεία τν ουρανν».

Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι η βάση και το έργο της ορθοδόξου θεολογίας είναι να μας διδάξει τον δρόμο για να γνωρίσουμε την δόξα του Θεού, όπως το βλέπουμε στον ιερό ησυχασμό, κατά την διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Δυστυχώς σήμερα γίνεται αποπροσανατολισμός στο θέμα αυτό, διδάσκονται θεολογίες που είναι ξένες προς την ορθόδοξη θεολογία.

Επομένως η εορτή της Μεταμορφώσεως του Χριστού δείχνει τη διαφορά μεταξύ φιλοσοφίας και θεολογίας και τον τρόπο με τον οποίο θα γνωρίσουμε τον Θεό. Το να συμμετέχει κανείς στην εορτή αυτή, να ψάλλει τα θεολογικά τροπάρια και να τα αρνείται, ή να τα εμπαίζει είναι ένας καθαρός παραλογισμός.

Τόνισε ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην Ορθόδοξη εμπειρική Θεολογία και στον ιερό ησυχασμό που είναι προϋπόθεση για την θεοκοινωνία και την θεογνωσία.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, κατά την καθιερωμένη τάξη της Εκκλησίας, ευλόγησε τα σταφύλια που προσέφεραν στην Μονή ευλαβείς προσκυνητές.

Μεταξύ των εκκλησιασθέντων ήταν οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης και πλήθος πιστών Χριστιανών.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως