Ένας Καλυβιώτης στο ¨Σημείο Μηδέν¨ της Νέας Υόρκης

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ο συμπατριώτης μας Γιώργος Ζαρκαδούλας, με καταγωγή από τον οικισμό Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, είδε ουρανοξύστες, πάρκα και πόλεις, αλλά και το ¨Σημείο Μηδέν¨ στη Νέα Υόρκη, συνδυάζοντας σε αυτό το ταξίδι, επαγγελματική εκπαίδευση και αναψυχή!

Ο Γιώργος Ζαρκαδούλας είναι Γεωπόνος, εργάζεται στην Αθήνα, στον Δήμο Βάρης Βούλας -  Βουλιαγμένης και όπως μας είπε, ήταν ένα  προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι, αρχικά στην πόλη του Ντένβερ,  ενώ το Βανκούβερ του Καναδά και τη Νέα Υόρκη, τις επισκέφθηκε για τουριστικούς λόγους.

Μας λέει χαρακτηριστικά: «Η επίσκεψη στο Ντένβερ με ενθουσίασε πιο πολύ από τα δύο αλλά μέρη, κυρίως για την τάξη την οποία επικρατεί, το καταπληκτικό πράσινο, αλλά και την καθαριότητα της πόλης. Οι κάτοικοι τηρούν τους νόμους στο έπακρο, από την καθαριότητα μέχρι την τήρηση  της οδικής σήμανσης και ασφάλειας. Τα αυτοκίνητα  σταματούν σε κάθε  διάβαση, κανένας πεζός δεν περνάει με κόκκινο.  Όλα τακτοποιημένα. Δέχτηκα μάλιστα πρόταση, από ομογενείς εκεί, να μείνω για δουλειά, άνθρωποι που δεν με ήξεραν καν, με εμπιστεύτηκαν όμως αμέσως. 

Στην πόλη του Βανκούβερ του Καναδά, συνάντησα μια άλλη κουλτούρα, άλλες καιρικές συνθήκες και κλίμα, με ανώτερη θερμοκρασία τους 20 βαθμούς Κελσίου (°C), ενώ εδώ έκαναν την εμφάνισή τους οι ουρανοξύστες, για παράδειγμα στο ξενοδοχείο που εμένα το δωμάτιο ήταν στον 22ο όροφο! Γέφυρες τεράστιες, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού στους δρόμους, μεγάλα πάρκα με πράσινο παντού. Εκμεταλλεύονται τους χώρους κάτω από  τις γέφυρες, βάζοντας τραπέζια πινγκ πονγκ, παγκάκια με τραπέζια για πικ νικ, δεν μένει τίποτα  ανεκμετάλλευτο... Οι άνθρωποι κινούνται στους πεζόδρομους, δεν παραβιάζουν ούτε την οδοσήμανση, ούτε ποδηλατόδρομους. Παντού  επικρατεί ηρεμία. Δεν άκουσα  αυτοκίνητο να κορνάρει ή να κάνει άσκοπους ελιγμούς και θορύβους.

Τέλος, η νέα Υόρκη ήταν ο επόμενος σταθμός, κάτι διαφορετικό από Ντένβερ και Βανκούβερ, η απόλυτη ¨τρέλα¨, μια τρέλα που σε διασκεδάζει, άνθρωποι πάνω κάτω στους δρόμους, άνθρωποι από όλες τις φυλές.  Τάιμς  Σκουέαρ, ο μεγάλος πολυσύχναστος δρόμος με τις υπερμεγέθεις φωτεινές επιγραφές, με τα καταστήματα να λειτουργούν όλο το 24ωρο, τους ζογκλέρ και τους καλλιτέχνες του δρόμου που σε κάνουν να γελάς και να ξεχνιέσαι…  Το μεγαλύτερο πάρκο στο Μανχάταν,το Σέντραλ Παρκ, ένα πάρκο τεραστίων διαστάσεων, όπου εκεί  βλέπεις ζώα, ψάρια  στις λίμνες, άμαξες για βόλτα στο πάρκο!

Τέλος, επισκέφθηκα το ¨Σημείο Μηδέν¨ (0), όπου στο σημείο αυτό μέχρι το 2001 υψώνονταν οι δίδυμοι πύργοι, έως την 11η  Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά τη οποία συνέβη το φοβερό τρομοκρατικό κτύπημα, ενώ σήμερα στην θέση τους υπάρχουν δύο τεράστια σιντριβάνια και περιμετρικά χαραγμένα τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν πάνω στο μάρμαρο. Πραγματικά ένα ρίγος με διαπέρασε, λες και με χτύπησε  ηλεκτρικό ρεύμα, δεν πίστευα στα μάτια μου, τόσοι άνθρωποι χάθηκαν τότε...

Ήταν θα έλεγα, ένα ταξίδι με ανάμεικτα συναισθήματα…. Η ψυχή του ταξιδιού είναι η ελευθερία, η απόλυτη ελευθερία να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να κάνεις ότι θέλεις… Ένα  ταξίδι  που εύχομαι να κάνω πάλι σε αυτές τις δυο ξεχωριστές και όμορφες χώρες!»

Ευχόμαστε στον συγχωριανό μας Γιώργο Ζαρκαδούλα, καλή επιστροφή και καλές επαγγελματικές επιτυχίες!

Επιμέλεια: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

 

¨Σημείο Μηδέν¨ - Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)

 

Ντένβερ (ΗΠΑ)

 

Βανκούβερ του Καναδά

 

Νέα Υόρκη (ΗΠΑ)