Χρ. Σταρακά:«Να σταματήσει η αδιαφορία της κυβέρνησης για το Νοσοκομείο Αγρινίου»

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Χριστίνα Σταρακά επανάφερε το  σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Αγρινίου, επισημαίνοντας τα εξής:

“Για μια ακόμα φορά τους τελευταίους μήνες, γιατροί, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγρινίου εξέφρασαν κραυγή αγωνίας διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση λόγω της υποστελέχωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας η πλειοψηφία των τμημάτων αδυνατεί να καταθέσει ασφαλή προγράμματα εφημεριών για όλες τις μέρες του μήνα, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Το Νοσοκομείο Αγρινίου όχι μόνο δεν ενισχύθηκε λόγω πανδημίας αλλά αποδυναμώθηκε και σήμερα η λειτουργία του είναι οριακή, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πολιτών αλλά και για τις αντοχές του προσωπικού μετά από δύο χρόνια εξαντλητικής εργασίας λόγω COVID-19.

Ενδεικτικό της κατάρρευσης με την οποία απειλείται το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι το γεγονός ότι, μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, στελεχώνεται με τουλάχιστον 15 ιατρούς λιγότερους λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων.

Έντονο είναι το πρόβλημα στη χειρουργική κλινική, η οποία τους τελευταίους δυο μήνες εφημέρευε μόνο 18 ημέρες το μήνα, ενώ εξίσου δύσκολα είναι τα πράγματα στη Μαιευτική και στο Αιματολογικό.

Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, από τις 700 θέσεις μόνιμων ιατρών που λέει ότι θα προκηρύξει το Υπουργείο αντιστοιχούν το πολύ 4 ιατροί για το Νοσοκομείο Αγρινίου και 3 Ιατροί για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αριθμοί που δεν καλύπτουν ούτε καν τους ιατρούς που αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης. Είναι ενδεικτικό, επίσης, ότι μεταξύ των θέσεων επικουρικών που προκήρυξε η 6η ΥΠΕ δεν προβλέπεται ούτε μία θέση ιατρού για τα δύο Νοσοκομεία, Αγρινίου και Μεσολογγίου.

Εδώ και αρκετούς μήνες, με αφορμή και την πανδημία, τόσο η διοίκηση όσο και οι γιατροί και το σωματείο των εργαζομένων, προειδοποιούσαν για τα κενά που έχουν δημιουργηθεί και ζητούσαν επιτακτικά άμεσες προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, χωρίς όμως να εισακουστούν.

Δυστυχώς, από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αδιαφορία και εμπαιγμός.

Απαιτούμε άμεσα αλλαγή πολιτικής με άμεσες προσλήψεις και ουσιαστική ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού.

Το Γ.Ν. Αγρινίου και το Γ.Ν. Μεσολογγίου μαζί με τα Κέντρα Υγείας καλύπτουν τις ανάγκες του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, με περίπου 250.000 πληθυσμό, κάτι που απαιτεί άμεση ενίσχυση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας με δημιουργία και νέων τμημάτων.

Ως δημοτικό συμβούλιο πρέπει να είμαστε στη πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και του  Σ.Ε.Ν.Α.