Έκθεση του Βασίλη Αρτίκου, στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (24/06/22)

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας υπό τον τίτλο "...ν τυμπάν κα χορῶ - στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela "  του Μεσολογγίτη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, θα πραγματοποιηθούν στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την επόμενη Παρασκευή, 24 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ

Διάρκεια Έκθεσης: 24/06/22 - 09/10/22

Το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την φωτογραφική περιοδική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη φωτογράφου Βασίλη Αρτίκου, με τίτλο: «… “ν τυμπάν καί χορ” στις λαξευτές εκκλησιές της Lalibela».

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Βασίλη Αρτίκου οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη χριστιανική Αιθιοπία, και ειδικότερα στα βόρεια υψίπεδα της χώρας όπου βρίσκεται η μικρή πόλη Lalibela, όπου φιλοξενείται ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο έντεκα μονολιθικών εκκλησιών, λαξευμένων στον ηφαιστειακό βράχο και χρονολογούμενων από τον 9ο έως τον 14ο αι. Οι εντυπωσιακές αυτές εκκλησιές, που θεωρούνται το όγδοο θαύμα του κόσμου, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες της αιθιοπικής χριστιανικής κοινότητας.

Στις 65 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, ο φωτογράφος αποτυπώνει το κάλλος του μοναδικού αυτού τόπου που επισκέφθηκε αλλεπάλληλες φορές, παρακολουθώντας ταυτόχρονα τους προσκυνητές, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες στην Lalibela με αφορμή τις μεγάλες γιορτές τις Χριστιανοσύνης. Οι πιστοί, φορώντας λευκούς μανδύες και κρατώντας ραβδιά για διευκόλυνσή τους στο δύσκολο ταξίδι προς το ιερό προσκύνημα, συγκεντρώνονται τα χαράματα στις λαξευτές εκκλησιές για να πάρουν μέρος στη μυσταγωγική λειτουργία, όπου πρεσβύτεροι και διάκονοι ψάλουν και χορεύουν αργόσυρτα, υπό τους ήχους τυμπάνων και σείστρων.

Την φωτογραφική έκθεση εμπλουτίζει μια μικρή συλλογή νεότερων έργων του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, τα οποία συνδέονται με τη μονοφυσιτική κοινότητα της Αιθιοπίας.

Βασίλης Αρτίκος

Ο Βασίλης Αρτίκος γεννήθηκε το 1958 στη Γαβαλού Μακρυνείας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες και εργάσθηκε ως Οικονομολόγος και εκτ. καθηγητής στο ΤΕΙ Μεσολογγίου επί σειρά ετών.

Πλέον ασχολείται αποκλειστικά και επαγγελματικά με την φωτογραφία. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και έχει εκδώσει πολλά φωτογραφικά λευκώματα.

Ζει στο Μεσολόγγι, ενώ κατά διαστήματα διοργανώνει εργαστήρια φωτογραφίας τόσο στην Ελλάδα, κυρίως στο Μεσολόγγι, όσο και στο εξωτερικό.