Σπουδαίες εμφανίσεις του Ανδρέα Π. Φούκα, με κλασσικά μουσικά έργα

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ο ταλαντούχος μουσικός Ανδρέας Π. Φούκας με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, συμμετείχε πρόσφατα ως σολίστ (βαρύτονος), σε δυο συναυλίες με την Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Παρηγορήτισσας στην Άρτα (17/06) και στον εμβληματικό χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης Πρεβέζης (18/06), όπου ακούστηκαν έργα Ελλήνων και Ιταλών Μουσουργών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται συνθέσεις του 19ου αιώνα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η νεοσύστατης Συμφωνική Ορχήστρα & η Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (με έδρα την Άρτα) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της οποίας μέλος της είναι και Ανδρέας Π. Φούκας, φοιτητής του τμήματος, με την υποστήριξη του έργου HERMES”, παρουσίασε έργα Ελλήνων και Ιταλών μουσουργών, τα οποία αποτελούν προϊόν ελληνοϊταλικών αλληλεπιδράσεων ποικίλων μορφών: έργα Ελλήνων που σπούδασαν στην Ιταλία και επηρεάστηκαν σαφώς από την ιταλική μουσική κουλτούρα, έργα Ελλήνων που μελέτησαν την ιταλική μουσική και την ιταλική λογοτεχνία, βασίστηκαν σε αυτές και μελοποίησαν ποιητικά κείμενα στην ιταλική γλώσσα, καθώς και έργα Ιταλών που μετοίκησαν στην Ελλάδα, μελοποίησαν ελληνική ποίηση και μάλιστα εθνικού περιεχομένου.

Ο Ανδρέας Π. Φούκας ανέφερε σχετικά: «Είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω σε αυτές τις συναυλίες ως σολίστ σε έργα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, όπως το  Quartetto του Antonio Liberali (Αντώνιος Λιβεράλης) μαζί με τους εξαιρετικούς συμφοιτητές μου, Φατός Σελαμήογλου και Δημήτρη Καρανάνα, καθώς επίσης και τον εξαιρετικό δάσκαλό μας κύριο Δημοσθένη Φιστουρή, Δόκτορα Μουσικολογίας - Τενόρο! Την μουσική διεύθυνση καθώς και την επιμέλεια της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχε ο Πρόεδρος του τμήματός μας Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την βοήθειά του και για την πανέμορφη εμπειρία που μας πρόσφερε, καθώς όλο το εγχείρημα αποτελεί δική του πρωτοβουλία!

Θέλω να πω επίσης, πως ήταν μια υπέροχη εμπειρία οι δύο αυτές συναυλίες στην Παρηγορήτρια στην Άρτα και στο Ρωμαϊκό Ωδείο στην Νικόπολη της Πρέβεζας τις οποίες το κοινό πραγματικά παρακολουθούσε με ευλάβεια και στο τέλος μας χειροκρότησαν πολύ θερμά!»

Οι συναυλίες εντάσσονταν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μουσικών εργαστηρίων του έργου “HERMES” - «Η αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας για την πολιτιστική ενδυνάμωση του κοινωνικού πλαισίου» (https://www.hermes-culture.eu/) του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020.

Συμφωνική Ορχήστρα & Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Άρτας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων