Ο Δημήτρης Ξύστρας στο κάστρο των παραμυθιών, της Βυρτεμβέργης

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Το κάστρο του Λίχτενσταϊν γνωστό ως το κάστρο των παραμυθιών της Βυρτεμβέργης, στην Γερμανία, επισκέφθηκε πρόσφατα ο συγχωριανός μας Δημήτρης Ξύστρας μαζί με την οικογένειά του και μας ¨μεταφέρει¨ όμορφες εικόνες και την ταξιδιωτική εμπειρία του!

Το συγκεκριμένο κάστρο του 13ου αιώνα που βρίσκεται στο Άλμπτραουφ, πάνω από την κοινότητα του Λίχτενσταϊν (Βάδη-Βυρτεμβέργη), είναι χτισμένο πάνω σε ένα βραχώδες ύψωμα και προστατευμένο από μια απότομη πλαγιά, ξαναχτίστηκε από την αρχή και διακοσμήθηκε σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό ρυθμό του «τροβαδούρου » το 1842.

Ο Δημήτρης Ξύστρας, από τον Άγιο Γεώργιο Καλυβίων, ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία, μας λέει σχετικά: «Η Γερμανία είναι κράτος το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει ευχάριστες μονοήμερες αποδράσεις, αφού έχει πολλά αξιοθέατα, μουσεία, κάστρα κ.ά. Έτσι λοιπόν δεν χάσαμε την ευκαιρία και στις 16 του μηνός, όπου στη Γερμανία ήταν αργία (της Αγίας Δωρεάς - μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας) να επισκεφθούμε το κάστρο Λίχτενσταϊν.

Βέβαια για να περάσεις όμορφα σε μία εκδρομή πιστεύω ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλή παρέα, καλά τα αξιοθέατα αλλά έχουν αξία μόνο αν τα δεις έχοντας κοντά σου πραγματικούς φίλους! Έτσι λοιπόν, μαζί με τον φίλο μου Βαγγέλη και την οικογένειά του, ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για το κάστρο, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιοχή της Στουτγάρδης, όπου κατοικούμε τα τελευταία χρόνια. Όταν φτάσαμε στον προορισμό μας, τα αυτοκίνητα είχαν σχηματίσει τεράστια ¨ουρά¨ λόγο της αργίας. Η θέα του τοπίου πάντως είναι εντυπωσιακή, πού μόνο θετική ενέργεια μπορεί να σου προσφέρει».

Υπάρχουν πολλά κάστρα τα οποία αξίζει κάποιος να επισκεφθεί σε όλη την Ευρώπη και με τον τρόπο αυτό να μάθει και να γνωρίσει την ιστορία του κάθε τόπου.

Ο Δημήτρης Ξύστρας μας παραθέτει και κάποια ιστορικά στοιχεία λέγοντάς μας ότι: «Το κάστρο του Λιχτενστάιν είναι ένα ιστορικό κάστρο, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα «Lichtenstein» του Βίλχεμ Χάουφ και κτισμένο σε νεογοτθικό στιλ. Οι χώροι του κάστρου περιλαμβάνουν το Gerobau, το παρεκκλήσι, έναν ευρύχωρο κήπο και τη ρομαντική αυλή. Στα ανακαινισμένα διαμερίσματα του κόμη Βίλχελμ φον Βυρτεμβέργη, διακρίνεται η πολυτελής λαμπρότητα της ύστερης ρομαντικής ζωντανής κουλτούρας.Το κάστρο του Λιχτενστάιν είναι επίσης γνωστό ως το «παραμυθένιο κάστρο της Βυρτεμβέργης» επειδή επιτρέπει στον ρομαντισμό να συνεχιστεί, με το αρχιτεκτονικό του στυλ και την επίπλωση.

Δείτε όμορφες εικόνες από το Schloss Lichtenstein (κάστρο):