O Αιτωλικιώτης ηθοποιός Γιάννης Βογιατζής τιμήθηκε για την προσφορά του στην τέχνη

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Το περασμένο Σάββατο 2 Απριλίου, η Φίνος Φιλμ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου είχαν την τιμή να βραβεύσουν τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή, με καταγωγή από το Αιτωλικό, για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Το τιμητικό βραβείο στον κύριο Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή να το παραλάβει, παρέδωσε η Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη marketing της Φίνος Φιλμ.

Ο Γιάννης Βογιατζής μάγεψε το κοινό με μια ομιλία άκρως συγκινητική. «Δεν νοιώθω σα να βρίσκομαι σε μια συνάντηση αγνώστων, αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένεια μου. Αυτό το βραβείο με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί η Φίνος Φιλμ ήταν το σπίτι μου. Το σπίτι σου είναι όπου αισθάνεσαι καλά, όπου νοιώθεις έντιμος, σωστός και αληθινός και αυτό που κάνεις το κάνεις με την ψυχή και την καρδιά σου. Ο ηθοποιός δεν είναι μια αγγαρεία ή ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα. Στον κινηματογράφο δεν παίζεις τον ρόλο, πρέπει να είσαι ο ρόλος.»

«Όπως μου είχε πει κάποτε ο Βασίλης Λογοθετίδης, δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι. Δεν υπάρχουν κωμικοί και δραματικοί ηθοποιοί. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Στην αρχή προσπάθησα να το καταλάβω καλά και αφού το κατάλαβα, δεν με εγκατέλειψε ποτέ.»

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και επιτρέψτε μου, ενώ προσπαθώ να μην είμαι συγκινημένος, ετούτη τη φορά έχω συγκινηθεί στ’αλήθεια.»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας ανέφερε σχετικά: «Σε μια υπέροχη τελετή η Φίνος Φιλμ βράβευσε για την προσφορά του τον υπέροχο αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο, τον αειθαλή αεικίνητο Γιάννη Βογιατζή».

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα, σε Βλέπω» της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους βασικούς υποστηρικτές.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Βογιατζή

Ο Γιάννης Βογιατζής είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό στις 16 Δεκεμβρίου 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ο έμπορος της Βενετίας στο θέατρο Διονύσια. Έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία "Ο Μικές Παντρεύεται"), καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός «Λαλάκης». Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μας, Ο Ονειροπαρμένος).

Έχει πρωταγωνιστήσει πλάι στα πιο λαμπερά ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, την εποχή που στη μεγάλη οθόνη μεσουρανούσαν ηθοποιοί όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Βουτσάς. Χρειάστηκαν ωστόσο πολλά χρόνια ώσπου ο πατέρας του Γιάννη Βογιατζή να αποδεχτεί την ιδιότητά του. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένα κορίτσι για δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός, Θα Σε Κάνω Βασίλισσα, Νύχτα Γάμου, Το Παιδί της Μαμάς, Ο Μικές Παντρεύεται και άλλες. Είναι εξάδελφος και συνονόματος του επίσης ηθοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή. Έχει δηλώσει πως ήταν συμμαθητής με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.