Επείγων καθαρισμός του Δίμηκου, από την Περιφέρεια

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλουν εκσκαφικά μηχανήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην περιοχή Σταθμού Αγγελοκάστρου, για τον καθαρισμό του Δίμηκου ποταμού, ο οποίος συνδέει τη λίμνη Λυσιμαχία με τον Αχελώο.

Η στάθμη του νερού έχει ανεβεί επικίνδυνα, με τις γύρω περιοχές να έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση από την υπερχείλιση της λίμνης.

«Ολονύχτια προσπάθεια για άμεσο καθαρισμό του ποταμού Δίμηκου. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια αντιμετωπίζουμε τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Και απόψε είμαστε όλοι σε επιφυλακή», αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Δημητρογιάννης αναφέρει:

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που έχουμε πλέον εισέλθει.

Την επόμενη δεκαετία η αύξηση τέτοιων φαινομένων θα αυξηθεί κατά 20% τουλάχιστον στη Δυτική Ελλάδα, και  στην Αιτωλοακαρνανία περισσότερο.

Με αυτή την παράμετρο, επισπεύδουμε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Περιφερειακού μας Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή, όπου η διαβούλευση έχει ήδη ξεκινήσει.

Μετά την επιτυχημένη κατάρτιση του Σχεδίου μας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προχωρούμε και στην καταγραφή των επιπτώσεων για την άμεση ιεράρχηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

Άμεσος στόχος μας να είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες στη χώρα που θα αντιμετωπίζουν έγκαιρα και αποτελεσματικά ακραία φαινόμενα και θα θωρακιστούν σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. 

Επίσης, όπως γράφει σήμερα ο Κώστας Μπούτιβας στην ιστοσελίδα aggelokastro-news, η κατάσταση από την έντονη βροχόπτωση και την άνοδο της στάθμης στις παραλίμνιες περιοχές, είναι δραματική. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Τις πληγές του απ’ τις εκτεταμένες βροχοπτώσεις μετράει ο κάμπος του Αγγελοκάστρου που έχει γίνει μια απέραντη λίμνη. Οι ζημιές τεράστιες και η απόγνωση των κατοίκων στο κατακόρυφο, που ψάχνουν ακόμα και με βάρκες να βρούν τα χαμένα ζώα τους. Το ρεπορτάζ των κατοίκων του χωριού αδιάψευστος μάρτυρας της μεγάλης καταστροφής».