Πανοραμικά, από τη γέφυρα στον Αχελώο μέχρι τον Οζερό

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Τον ποταμό Αχελώο στη Γέφυρα της ΔΕΗ και τη λίμνη Οζερός που βρίσκονται πολύ κοντά στα Καλύβια, αποτυπώνει με τις θαυμάσιες αεροφωτογραφίες του, ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τις σημαντικές αυτές υδάτινες εκτάσεις, που προσφέρουν πολύτιμα οφέλη στους κατοίκους και την γεωργική οικονομία!

Οι φωτογραφίες στη Γέφυρα της ΔΕΗ, δείχνουν την κατάληξη του τεχνητού καναλιού που ξεκινά από το φράγμα Στράτου και κατόπιν αρχίζει η ροή του νερού στην φυσική κοίτη του Αχελώου.

Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας. Έχει υποστεί ουσιαστικές αλλοιώσεις από τΦωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάςην κατασκευή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων για την παραγωγή ενέργειας και την άρδευση όπως της: Μεσοχώρας, Συκιάς, Ταυρωπού, Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου με.

Από τα νερά του ποταμού αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς 

 

Οζερός ή Οζηρός ή Γαλίτσα.

Ο Οζερός είναι μία κοντινή λίμνη στα Καλύβια με μέγεθος, που φθάνει τα 10 τετ. χλμ. μήκος 5 περίπου χλμ. και πλάτος 2,5 χλμ. Σχηματίστηκε από τα νερά που εγκλωβίζουν στην περιοχή οι προσχώσεις του Αχελώου ποταμού, στον οποίο διοχετεύονται και τα πλεονάζοντα νεράτης.

Τη σχήμα της είναι επίμηκες. Οι ανατολικές της ακτές, κοντά στην ροή του Αχελώου είναι χαμηλές, αλλά οι δυτικές που βρίσκονται κοντά στους πρόποδες του βουνού Λιγοβίτσι, είναι απότομες. Είναι τεκτονικής προέλευσης και την γένεσή της, την οφείλει στην ύπαρξη της μεγάλης ρηξιγενούς ζώνης από τον Αμβρακικό ως την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.