Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε ο Σπ. Λιβανός, στο Αγρίνιο

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Σε ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, παρουσίασε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσία πολλών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτών της περιοχής μας.

Ο τίτλος της ημερίδας ήταν: «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» Προκλήσεις και προοπτικές   Νέοι Αγρότες – Σχέδια Βελτίωσης – Γεωργικοί Σύμβουλοι» και διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ενώ ομιλητές ήταν ο Υπουργός και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός, ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης και Υπηρεσιακοί Παράγοντες.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Ν. Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Γ. Τριανταφυλλάκης, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας, κ.α.

Κατά την ομιλία του ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ήρθε η ώρα η Αιτωλοακαρνανία μας να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια να χτίσουμε όλοι μαζί τη σύγχρονη Ελλάδα του αύριο. Το μέλλον βρίσκεται πλέον στα δικά μας χέρια. Και μπορούμε να το (συν)διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ!

Τα έργα του ΥΠΑΑΤ που είναι σε εξέλιξη στην Αιτωλοακαρνανία:

- Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης των ΤΟΕΒ του νομού, προϋπολογισμού 100 εκατ. €

- Παραχώρηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκταση 1300 στρεμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

- Ένταξη του έργου για τον βιολογικό καθαρισμό και τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 ευρώ.

- Επιπλέον πόροι  στα προγράμματα LEADER/CLLDQ των Αναπτυξιακών  του νομού για την ενίσχυση των τοπικών προγραμμάτων

- Στηρίξαμε τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς του νομού μας, με 8 εκατ. ευρώ για την καταβολή αποζημίωσης 70 ευρώ ανά στρέμμα, σε 8.000 ελαιοπαραγωγούς.

Ο κ. Λιβανός τόνισε χαρακτηριστικά:

«Χρέος μου απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία να κάνω πάντα ό,τι μπορώ, απ΄ όποια θέση κι αν βρίσκομαι, για να αποκτήσει η Αιτωλοακαρνανία τη δύναμη που χρειάζεται  για να  πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή. Η παλιά πολιτική των υποσχέσεων πέθανε. Την ενταφιάζουμε σήμερα. Οι άξονες στους οποίους στηρίζεται η πολιτική που ακολουθούμε είναι η αλήθεια και τα έργα. Αυτή είναι η πολιτική του μέλλοντος».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι:

- Η Δυτική Ελλάδα είναι η 4η μεγαλύτερη παραγωγός αγροτικών προϊόντων στη χώρα, με ετήσιο περιφερειακό εισόδημα άνω του 1,3 δις. Ωστόσο, η περιοχή μας έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Στην Περιφέρεια, μέσα από τις δράσεις που έχουν εκχωρηθεί και υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας, έχουν ενισχυθεί περίπου 3.500 αγρότες με ποσά άνω των 85 εκ. ευρώ.

- Η περαιτέρω αποκέντρωση πόρων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η διαμόρφωση σχεδίων που θα υπακούνε στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του πιο σημαντικού "εργαλείου" για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.