Κορυφώνεται η συγκομιδή καλαμποκιού στα Καλύβια…

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Με καλές σχετικά τιμές, αλλά με μειωμένη στρεμματική απόδοση, όπως μας είπαν παραγωγοί, συνεχίζεται η συγκομιδή του καλαμποκιού για την φετινή καλλιεργητική περίοδο, στον κάμπο των Καλυβίων.

Γενικά φέτος έχουν μπει σαφώς πιο πολλά καλαμπόκια από πέρσι στον κάμπο του Αγρινίου, ενώ οι κοπές για καλαμπόκι (σπυρί) συνεχίζονται εντατικά αυτή την περίοδο. Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδήγησαν στην πρωίμιση του καλαμποκιού αλλά και σε ¨πτώση¨ της παραγωγής που φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι 15-20% ανά στρέμμα.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού για το ξηρό καλαμπόκι, σαφώς η ζήτηση βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να είναι στα 25 λεπτά το κιλό, με αυξητική τάση. Αντιθέτως, τα προηγούμενα χρόνια η τιμή του καλαμποκιού είχε καθηλωθεί κάτω από τα 18 λεπτά το κιλό κατά την περίοδο της συγκομιδής, όπου η προσφορά ήταν μεγαλύτερη, μπορεί να έπεφτε και κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό.

Πάντως οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές θερίζουν καθημερινά δεκάδες στρέμματα, ενώ φορτηγά και τρακτέρ με ειδικές πλατφόρμες παραλαμβάνουν τον καρπό από το χωράφι και τον προωθούν κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε ιδιωτικά ξηραντήρια ή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Αγρινίου. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί παραγωγοί που αποθηκεύουν το προϊόν για να το πουλήσουν σε κτηνοτρόφους αργότερα, το χειμώνα.