Αγγελόκαστρο: Επιτυχημένη εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πολλών κατοίκων και επισήμων, πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Αγγελόκαστρο, στον προαύλιο χώρο του βυζαντινού κάστρου και το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στους αγωνιστές της περιοχής που συμμετείχαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και διοργανώθηκε μαζί με την Κοινότητα Αγγελοκάστρου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τον Δήμο Αγρινίου, την Διεθνή Αδελφότητα Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Δ.Ε. Αγγελοκάστρου, Πάνος Κοτούμπας, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Θοδωρής Τσιλίκας. Παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα–Δικαίωμα στην Πρόοδο» Απόστολος Κατσιφάρας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, ο ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων, π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.

Με παραδοσιακές φορεσιές συμμετείχαν, μέλη του Χορευτικού τμήματος Γυναικών Αγγελοκάστρου και ο Όμιλος Διαφύλαξης & Αναβίωσης της Ιστορίας του Αιτωλικού, ''Οι Ταξιάρχες''. Η μουσική απόδοση ιστορικών παραδοσιακών τραγουδιών έγινε από την Ορχήστρα Sibe Moria.

Οι ομιλίες:

Αγγελόκαστρο:«από την Αρσινόη στο Κάστρο των Αγγέλων»

Ομιλήτρια: Δρ. Βικάτου Ολυμπία, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος.

«Προεπαναστατικές εξεγέρσεις και προετοιμασία του αγώνα»

Ομιλητής: Αδάμης Ευθύμιος, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας.

«Το ορθόδοξο ήθος στην Επανάσταση του 1821»

Ομιλητής: Αιδεσιμολογιώτατος π. Δημήτριος Πατσιαλός.

«Το Αγγελόκαστρο στο '21»

Ομιλητής: Μακρής Ιωάννης, Πρόεδρος της Διεθνούς Αδελφότητος Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων Μεσολογγίου.

Προς το τέλος της εκδήλωσης έγινε αναπαράσταση δρώμενου με θέμα την "καταφυγή των Αγγελοκαστριτών στη Νήσο Λάμπρα και η ομώνυμη μάχη".

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και το Προσκλητήριο των Αγγελοκαστριτών Αγωνιστών του 1821.

Φωτογραφίες: Νίκου Παπαλέξη