Πως επαναλειτούργησαν τα σχολεία του χωριού

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Από σήμερα Δευτέρα στα Καλύβια επαναλειτούργησαν δια ζώσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο, με μειωμένη όμως προσέλευση μαθητών, λόγω κυρίως έλλειψης αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) ή ατομικής βεβαίωσης για κάποιους μαθητές.

Στο Νηπιαγωγείο Καλυβίων, που φέτος έχει μόνο 8 μαθητές, κάποιοι γονείς δεν έστειλαν για προληπτικούς λόγους τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο, πήγαν σχεδόν οι μισοί μαθητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τριάντα περίπου μαθητές των λεγόμενων "τάξεων υποδοχής"  δεν προσήλθαν σήμερα στις αίθουσες. Από τη Διεύθυνση και τους δασκάλους τηρήθηκαν απαρέγκλιτα όσα προβλέπει η ΚΥΑ, οπότε σε πολλές περιπτώσεις όποιοι μαθητές δεν είχαν συμπληρωμένη σωστά, με γραμμένους τους απαραίτητους κωδικούς ή δεν προσκόμισαν καθόλου την  βεβαίωση για το self test, ενημερώθηκαν άμεσα οι γονείς τους για να τα πάρουν ξανά πίσω στο σπίτι τους.

Στο Γυμνάσιο Καλυβίων, προσήλθαν τα 2/3 των μαθητών, ενώ από τους υπόλοιπους μαθητές υπήρξαν περιπτώσεις όπου δεν προσκομίστηκαν βεβαιώσεις self test ή ήταν ελλιπείς και έτσι ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση ότι, έπρεπε να αποχωρήσουν, ενώ τέλος μερικοί μαθητές δεν προσήλθαν καθόλου.

Κατά τα άλλα να αναφέρουμε ότι, με την επανέναρξη των μαθημάτων, προβλέπεται η εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας και πρόληψης που ίσχυαν, όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- η χρήση αντισηπτικών,

- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Στα ήδη ισχύοντα προστίθεται άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.